+36/1 312 53 47 HU | EN

Keresztül a Kaukázuson: Örményország - Grúzia
Feliratkozás hírlevélre

13 nap ókori erődöktől, a szvanéti hegyvidéken át ötezres csúcsok árnyékában dióval, borral és kereszteskövekkel

Részletes program:

1. nap: Elutazás Örményországba

Indulás Budapestről átszállással Jerevánba.

2. nap: Az örmény kereszténység szívében

Reggel megkezdjük az örmény kultúra gyökereinek felfedezését: elsőként a hófödte Ararát lábához, Khor Virap zarándok-kolostorába utazunk, majd az örmény kereszténység szívébe Ecsmiadzinba megyünk tovább. A szentélykörzet megtekintése után Zvartnoc romjait is felkeressük; visszatérőben pedig lerójuk kegyeletünket az Örmény Holokauszt áldozatainak emlékművénél. A nap hátralévő részét Jereván és a méltán világhírű örmény brandyk megismerésével töltjük. Szállás: Jereván.

3. nap: Ősi templomok között

Napunkat hegyek között, a Garni-szoros híres bazaltoszlopainál indítjuk, majd a település impozáns pogány templomát is meglátogatjuk. Ezután a Szent Lándzsa (Gegard) híres kolostorával térünk vissza a keresztény örménység világához. A fővárosba való visszaérkezésünkkor a Matenadaran páratlan kódex-gyűjteményébe is betekintünk. Szállás: Jereván.

4. nap: A Szevan-tó mélykékje és észak gyöngyszemei

Reggel búcsút veszünk Jerevántól, és észak felé indulunk tovább. Először a Szevan-tó mélykék víztükre fölé magasodó ősi templomokat látogatjuk meg, majd Észak-Örményország egyre dúsabb erdői között a világörökség részeként elismert Szanahin és Haghpat ikermonostorait és méltán híres középkori örmény keresztesköveit (khacskar) keressük fel. Az örmény-grúz határon járművet váltunk és estére így érkezünk meg Grúzia fővárosba, Tbiliszibe. Szállás: Tbiliszi.

5. nap: Az ősi Grúzia világa

Reggeli úti célunk a közelben magasodó Dzsvari kolostoregyüttes, ahonnan Grúzia legősibb városa, Mckheta felé vesszük az irányt. A hangulatos városkában tett sétánk során, a lenyűgöző Szvetickhoveli katedrálisnál, újfent elámulunk a hit minden nehézséget lebírni képes erején. Ezután az egykori Nyugati Királyság központjába, Kutaiszibe utazunk át. Szállás: Kutaiszi.

6. nap: A magas Kaukázus tájain

Reggel északnyugat felé, a Kaukázus fenséges, havas vonulatai felé vezető útra indulunk. Először az Okatsze kanyon feletti ösvényről, a sasok perspektívájából szemrevételezzük a tájat, majd – ha az időjárás is kegyes hozzánk – a Martvili kanyon lélegzetelállító sziklái között is csónakázhatunk. Az este már a magas Kaukázus 1500 méteres lankái, a kevés szavú, de jó torkú hegyi nép: a szvanok földjén, Mestiában ér minket. Szállás: Mestia.

7. nap: Szvanok földjén - a Kaukázus csúcsainál

A napot négykerék-meghajtással indítjuk el, és terepjárókkal Európa legmagasabban fekvő, állandóan lakott településére, Ushguliba érkezünk (2400 m). Itt, a Shkhara 5201m magas csúcsának árnyékában, szinte érintetlen formában fedezhetjük fel a szvanok sajátos középkori építészetét, az erődszerű lakótornyokból felépült városkát. Estére visszaereszkedünk a régió központjába. Szállás: Kutaiszi.

8. nap: Az ország egyesítésének útján

Keletre való visszatérésünket a régió egykor világszínvonalú szellemi központjánál, a Gelati Monostornál indítjuk, ahonnan még Konstantinápoly is importálta egykor a filozófiai irodalmat. Útközben a Sztálin szülőhelyeként hírhedtté vált Gori városánál is megállunk, de a közeli ősi pogány kultuszhely és barlangváros, Uplistsikhe sem kerüli el figyelmünket. Szállás: Tbiliszi.

9. nap: Az elzárt keleti királyság: Kakheti borvidéke

A nemrég újjászületett grúz bortermelés szívébe, Kakheti tartományba indulunk, ahol sorjában 4–16. századi templomok és borászatok váltják egymást. Programunkat Szighnaghi városának páratlan panorámájával indítjuk, majd Bodbe monostorát, a Grúziát kereszténnyé tevő csodatévő szerzetesnő, Szent Ninó sírját őrző zarándokhelyet keressük fel. Ezután a Tsinandali Múzeumot, a modern grúz borászat atyjának egykori lakhelyét és egy gyönyörű kastélyát tekintjük meg. Szállás: Telavi.

10. nap: Erődök - templomok - fürdők

Napi programunkat Gori erőd-templomának meghódításával indítjuk, majd a régió spirituális (és egyben borászati génbank) központjaként is számontartott, hatalmas monostorának, Alaverdinek a felfedezésével folytatjuk. Késő délután Tbiliszibe térünk vissza, ahol a fürdőváros látnivalóira (esetleg kipróbálására) is sort kerítünk. Utána pedig a pezsgő tbiliszii esti élet vár minket. Szállás: Tbiliszi.

11. nap: Tbiliszi sokszínű világa

Egész napos ismerkedés az ősi, és mégis modern grúz fővárossal. A Selyemút mentén álló, Kr.u. 5. században alapított grúz város kultúrák és vallások metszéspontja is egyben. Grúz, örmény, zsidó, perzsa, oszmán, orosz hatások érdekes egyvelege. Élmény-gazdag, egész napos városnézés vár minket: Óváros, Ancsiszkati templom, Sioni katedrális, Metekhi templom, Művészeti Múzeum, stb. Szállás: Tbiliszi.

12-13. nap: Tovább- / Hazautazás

Kora reggel útnak indulunk a reptérre. Búcsút veszünk Budapestre hazatérő úti társainktól, és továbbindulunk a hosszabbításra: Azerbajdzsán fővárosa, Baku felé…

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)