+36/1 312 53 47 HU | EN

Üzbegisztán: dervisek, rabbik és kalmárok nyomában
Feliratkozás hírlevélre

10 nap színes mozaikcsempék, homokdűnék és eperfák között Szamarkandtól Bukharáig

Részletes program:

1-2. nap: Halló - itt Taskent: Timur Lenk és a Szovjetunió emlékezete

Budapestről átszállással Taskentbe repülünk, érkezés az éjszakai órákban, transzfer a hotelbe. Reggeli után ismerkedés az óvárossal: ma is működő 16. századi medreszék és mecsetek várnak ránk, megcsodálunk egy, az első kalifák idejéből származó gigantikus Koránt is, melyet még Timur Lenk hozott el Szíriából. Barangolás a Csorszu bazárban: minden mi szem-szájnak ingere és még azon is túl…, majd metróra szállunk és megelevenedik előttünk a néhai Szovjetunió. Este Ürgencsbe repülünk. Szállás: Khíva.

3. nap: Séták Khívában - a Selyemút egyik legszebb városában

Mesebeli nap az ősi Khorezm leghíresebb városában, Khívában. Csodálatosan megmaradt paloták és mauzóleumok zegzugos labirintusában barangolunk (néha 45 méter magasból, a müezzin mellől a mélybe tekintve). A 213 faragott oszloppal díszített Nagymecset meglátogatása után délutáni szabadprogram: fotózás, vásárlási lehetőség. Szállás: Khíva.

4. nap: Ayaz Kala – Bukhara: úttalan utakon a Kizil kum sivatagon át

Reggeli után sivatagi kaland következik: kirándulás Ajaz Kala és Toprak Kala 3. századi romjainál, majd irány a 480 km-re fekvő Bukhara. Átkelés a Kizil-kum sivatag homokdűnéin, rövid pihenéssel az ókori Oxus, a mai Amu Darja folyó „partján”. Este már Bukhara romantikus, középkori főterén teázunk, vízipipa mellett, 16. századi medreszék falai alatt. Igazi Ezeregyéjszaka élmény! Szállás: Bukhara.

5. nap: Barangolások a nemes Bukharában: főhajtás Vámbéry emléke előtt

Bukharai sétáinkat a Po-i Kalon épületegyüttesnél, a középkori Bukhara szimbólumánál kezdjük, majd elveszünk a középkori bazár boltíves csarnokaiban: az aranyművesek, süvegárusok és pénzváltók boltjait ma szőnyegárusok és papucskészítők színesítik. Megtekintjük a Magok-i Atori mecsetet, mely egy buddhista és zoroasztriánus előzményekre épült kora iszlámkori szentély, majd a 17. századi Nádir Divánbegi dervisszálló következik. Főhajtás Vámbéry Ármin előtt a bukharai erődben, végül látogatás a Csasma ’Ajjúb (Jób forrása) zarándokhelyen. Szállás: Bukhara.

6. nap: Bukhara rejtett arcai: misztikusok és rabbik eperfák árnyékában

Reggeli után Bahauddin Naksbandi, egy ma is népszerű dervisrend alapítójának síremlékéhez zarándokolunk: imádkozó hívők, a népi vallásosság életképei, majd egy igazán különleges élmény a bukharai zsidóság emlékeit kutatva: látogatás egy „rejtett” zsinagógában. Délután szabadprogram, akár pihenés egy középkori gőzfürdőben. Szállás: Bukhara.

7. nap: Nurata – Szamarkand: kalandozás nomád tájakon

Reggel északnak vesszük az irányt: nomád tájakon haladunk, első megállóval a Nagy Sándor által alapított Nurata ősi városában. Az ország legrégebbi citadellájának romjai mellett iszunk a Szent Forrás vízéből, melynek csodatevő erőt is tulajdonítanak. A város szomszédságában, a Szármis sziklaszorosban egy szabad ég alatti galériát keresünk fel, ahol ősi sziklarajzok ezrei sorakoznak. Úton Szamarkandba megállunk Imám al-Bukhári sírjánál: a 9. században élt hadísztudós a Próféta életéről és tanításairól szóló mintegy 600.000 hagyományt gyűjtött össze, munkáját ma is a szunnita vallásjog alapművei között tartják számon. Szállás: Szamarkand.

8. nap: Szamarkand: a középkori iszlám építészet remekművei között

Másfél napos kalandozás a közép-ázsiai iszlám építészet és művészet remekművei között! Reggel Timur Lenk, a 14-15. századi világhódító sírjához látogatunk, majd a méltán híres Regisztán tér következik: Ulugbég medreszéje, Tillja Kári medresze, Sér-Dór medresze – időt hagyunk arra, hogy átéljük a nem mindennapi látványt. A míves ívánokkal, faragott minaretekkel és türkiz, bordázott kupolákkal díszített épületek bejárása után Bibi Khanim, Timur kedvenc feleségének mecsetjéhez látogatunk, mely építésekor a leghatalmasabb imaház volt szerte az iszlám világban. Afrásziáb romjainál megcsodáljuk az ősi Szogdiána emlékeit: izgalmas 7. századi freskók titkait kutatjuk. Délután megismerkedünk a tudós Ulugbég csillagvizsgálójával, majd a nap fénypontja következik: séta az ősi Sáh-i Zinda (Élő király) zarándokhely és nekropolisz gazdagon díszített mauzóleumai között. Kora este barangolás a Sziáb bazárban: üzbég és tadzsik életképek. Szállás: Szamarkand.

9-10. nap: Sahriszabz: Timur üres kriptájában - majd hazautazás

Délelőtt Sahriszabzba, Timur Lenk „szűkebb pátriájába”látogatunk: az Ak Szaráj (Fehér palota) monumentális romjainak és Timur Lenk félelmetes rejtélyek által övezett, üresen álló kriptájának megtekintése. Délután vonatra szállunk, expresszünk kényelméből búcsúzunk a tovasuhanó közép-ázsiai tájtól. Hotelünkből kora hajnalban a repülőtérre hajtunk, érkezés Budapestre kora délelőtt.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság