+36/1 312 53 47 HU | EN

Üzbegisztán: dervisek, rabbik és kalmárok nyomában
Feliratkozás hírlevélre

11 nap színes mozaikcsempék, homokdűnék és eperfák között Szamarkandtól Bukharáig

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2021. novemberére
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a bal oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

Az Aral-tótól a Tien-Sanig húzódó ország talán az egyik utolsó olyan vidék, ahol tényleg úgy érezheti magát az utazó, mintha egykor a Selyemút állomásait járná, vagy épp Vámbéry Árminnal vándorolva fedezné fel (újra) e távoli, közép-ázsiai vidéket. A mecsetek és medreszék, határolta utakon ma is lépten-nyomon megérezhetjük az egykori kánok és emírek méltóságát, a nomád elöljárókból birodalmi uralkodókká lett hatalmasságok (és persze építészeik) nagyságát. Egy olyan kaland vár itt, amihez a sivatag néma erődjei és a városok pipafüstös bazárjai éppúgy hozzátartoznak, mint Szamarkand építészeti remekművei és Közép-Ázsia változatos tájai. Üzbegisztán egy semmihez sem fogható világ, ami valóban egzotikus – anélkül, hogy különlegesnek akarná mutatni magát…

Részletes program:

1-2. nap: Timur Lenk és a retró Üzbegisztán

Budapestről átszállással Taskentbe repülünk, érkezés a reggeli órákban, transzfer a hotelbe. Reggeli után ismerkedés az óvárossal: ma is működő 16. századi medreszék és mecsetek várnak ránk, megcsodálunk egy az első kalifák idejéből származó gigantikus Koránt is, melyet még Timur Lenk hozott el Szíriából. Barangolás a Csorszu bazárban: minden mi szem-szájnak ingere és még azon is túl... , majd metróra szállunk és megelevenedik előttünk a néhai Szovjetunió. Este Ürgencsbe repülünk. Szállás: Khíva.

3. nap: Séták Khívában - a Selyemút egyik legszebb városában

Mesebeli nap az ősi Khorezm leghíresebb városában, Khívában. Csodálatosan megmaradt paloták és mauzóleumok zegzugos labirintusában barangolunk (néha 45 méter magasból, a müezzin mellől a mélybe tekintve). A 213 faragott oszloppal díszített Nagymecset meglátogatása után délutáni szabadprogram: fotózás, vásárlási lehetőség. Szállás: Khíva.

4. nap: Ayaz Kala - Bukhara: úttalan utakon a Kizilkum sivatagon át

Reggeli után sivatagi kaland következik: kirándulás Ajaz Kala és Toprak Kala 2–3. századi romjainál, majd irány a 480 km-re fekvő Bukhara. Átkelés a Kizilkum sivatag homokdűnéin, rövid pihenéssel az ókori Oxus, a mai Amu Darja folyó "partján". Este már Bukhara romantikus, középkori főterén teázunk, 16. századi medreszék falai alatt. Igazi Ezeregyéjszaka élmény! Szállás: Bukhara.

5. nap: Barangolások a nemes Bukharában: főhajtás Vámbéry emléke előtt

Bukharai sétáinkat a Csasma 'Ajjúb (Jób forrása) zarándokhelyen kezdjük, majd a bukharai erőd látogatása során fejet hajtunk Vámbéry Ármin emléke előtt. A nap csúcspontja a Po-i Kalon épületegyüttese, ami a középkori Bukhara szimbóluma, majd innen tovább indulva elveszünk a középkori bazár boltíves csarnokaiban: az aranyművesek, süvegárusok és pénzváltók boltjait ma szőnyegárusok és papucskészítők színesítik. Megtekintjük a Magok-i Atori mecsetet, mely egy buddhista és zoroasztriánus előzményekre épült kora iszlámkori szentély, a végén pedig a 17. századi Nádir Divánbegi dervisszálló következik. Szállás: Bukhara.

6. nap: Bukhara rejtett arcai: misztikusok és rabbik eperfák árnyékában

Reggeli után Bahauddin Naksbandi, egy ma is népszerű dervisrend alapítójának síremlékéhez zarándokolunk: imádkozó hívők, a népi vallásosság életképei, majd egy igazán különleges élmény a bukharai zsidóság emlékeit kutatva: látogatás egy "rejtett" zsinagógában. Délután szabadprogram, akár pihenés egy középkori hangulatú gőzfürdőben. Szállás: Bukhara.

7. nap: Nurata – Szamarkand: kalandozás nomád tájakon

Reggel északnak vesszük az irányt: nomád tájakon haladunk, Vabkent és Gizsduvan középkori kézműves városainak érintésével, legfőbb úticélunk a Nagy Sándor által alapított Nurata ősi városa. Az ország legrégebbi citadellájának romjai mellett ihatunk a Szent Forrás vízéből, melynek csodatevő erőt is tulajdonítanak. Szállás: Szamarkand.

8. nap: Utazás Sahriszabzba - Timur Lenk szülővárosába

Reggeli után Timur Lenk kedvenc városába utazunk, ahol meglátogatjuk a középkor legnagyobb palotájának maradványait és a nagy uralkodó üresen álló, titokzatos kriptáját. Szállás: Szamarkand.

9. nap: Szamarkand: a középkori iszlám építészet remekművei között

Reggel Timur Lenk, a 14-15. századi világhódító sírjához látogatunk, majd a méltán híres Regisztán tér következik: Ulugbég medreszéje, Tillja Kári medresze, Sér-Dór medresze - időt hagyunk arra, hogy átéljük a nem mindennapi látványt. A míves ívánokkal, faragott minaretekkel és türkiz, bordázott kupolákkal díszített épületek bejárása után Bibi Khanim, Timur kedvenc feleségének mecsetjéhez látogatunk, mely építésekor a leghatalmasabb imaház volt szerte az iszlám világban. Szállás: Szamarkand.

10-11. nap: Szamarkand és hazaút

A nap első felében Afrásziáb romjainál megcsodáljuk az ősi Szogdiána emlékeit: izgalmas 7. századi freskók titkait kutatjuk. Délután megismerkedünk a tudós Ulugbég csillagvizsgálójával, majd a nap fénypontja következik: séta az ősi Sáh-i Zinda (Élő király) zarándokhely és nekropolisz gazdagon díszített mauzóleumai között. Délután vonatra szállunk, expresszünk kényelméből búcsúzunk a tovasuhanó közép-ázsiai tájtól. Hotelünkből kora reggel a repülőtérre hajtunk, érkezés Budapestre kora este.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)