Mezopotámia ízei és lakói - Kelet-Törökország

7 napos gasztronómiai- és kulturális kaland török-, szír-, örmény konyhával, eldugott kolostorokkal és hegyekkel

7 nap / min. 12 fő
1. nap: Gaziantep utcáin

Isztambuli átszállással utazunk Budapestről Gaziantepbe,
amely egyszer már kiérdemelte a UNESCO Kreatív Városa
címet, kifejezetten a gazdag kulináris hagyományai miatt!
Szállásunk a város központjában található, többszáz éves
kőházakban kialakított boutique hotelben lesz. Egy rövid
pihenő után rögtön bele is vetjük magunkat a helyi konyha
gyönyöreibe és vacsoránkat egy olyan étteremben fogyasztjuk
el, ami kifejezetten autentikus, házias ételeket kínál. Szállás: Gaziantep

2. nap: Fürdők, múzeumok, bazárok

Dél-Kelet Törökországban már reggelire is meglehetősen
nehéz fogások kerülnek az asztalra, most sem lesz ez másképp.
Több mint 6 órán át főzött báránylevessel kezdjük a
reggelt, hogy meglegyen a kellő energiánk az egész napos
városnézéshez. Ezen a napon bejárjuk a város közepén található
várat, a hamam múzeumban megismerkedünk a
fürdőzési szokásokkal, a gasztronómiai múzeumban a város
kulináris kultúrájának történetével, sőt ebédünket magunk
fogjuk elkészíteni a legjobb helyi főzőiskolában! Végigjárjuk
a világ egyik legnagyobb mozaik múzeumát, baklavát kóstolunk,
iszunk egy teát a régi örmény negyedben és még vásárlásra
is lesz időnk a rézművesek bazárjában! Az estét pedig
egy ódon kereskedőházban kialakított étteremben zárjuk! Szállás: Gaziantep

3. nap: Urfa és Ábrahám pátriárka hagyományai

A törökök legfontosabb étkezése kétségtelenül a reggeli,
így mielőtt útnak indulnánk a következő városba, nem
maradhat ki egy igazán bőséges, több mint 30 fajta ételből
álló étkezés sem. Ezután busszal átmegyünk Şanlıurfába, mely Törökország egyik legkonzervatívabb és legvallásosabb
városa, ugyanakkor a keresztények számára is érdekes
látnivalókat tartogat. Olyan zarándokközpontok is
útba esnek, mint Ábrahám szülőhelye. Bejárunk még rejtett
szentélyeket, örmény templomból mecsetté alakított
épületeket, a helyi várat, napközben kóstolunk híres urfai
kebabot, este pedig egy tradicionális élő zenés est keretében
fogyasztjuk el a vacsoránkat (opcionális). Szállás: Urfa

4. nap: A kezdet bűvöletében: Göbeklitepe és Harrán

A délelőttöt a fűszerek, színek, illatok kavalkádjában töltjük
a bazárban s természetesen bevásárolunk a híres urfai
paprikából, majd ellátogatunk a város gasztronómiai múzeumába
is! Ebédre a vár alatt egy barlangban található étterembe
térünk be, ahol további urfai autentikus ételeket
kóstolunk végig, majd folytatjuk utunkat Göbeklitepébe,
ahol az emberiség eddig ismert legkorábbi körtemplomai
találhatóak. Ezután ellátogatunk a több mint 3000 éves
múlttal rendelkező Harrán városában, ahol megnézzük az
agyagból tapasztott „méhkaptár”-házakat. Este érkezünk
Mardinba, az egykori Mezopotámia egyik legészakibb városába,
ahol autentikus vacsoránk után egy a régi városrészben
kialakított boutique hotelben szállunk meg. Szállás: Mardin

5. nap: Mardin óvárosában

Ezt a napot teljes egészében Mardin csodás régi városrészének
szenteljük, ahol sorra látogatjuk az egymás mellett
található mecseteket, templomokat, monostorokat,
keresztények által üzemeltetett hangulatos borozókat és
természetesen végigkóstoljuk és szagoljuk Mardin különlegességeit,
a természetes pisztácia-szappantól kezdve
a pörkölt csicseriborsón át a speciális kávékeverékekig.
Ebédre pedig betérünk a leghíresebb helyi étterembe, amelynek célja, hogy az autentikus ételeket új tálalásban,
elegáns környezetben mutassa be a vendégeknek pazar panoráma
mellett. Délután továbbindulunk a Nemrut-hegy
felé, ahol megpihenünk következő napi túránkig. Szállás: Adıyaman

6. nap: A Nemrut-hegyen

Reggeli után még napfelkelte előtt sétálunk fel a Nemruthegyre,
ahol számos görög és perzsa isten szobrait találjuk és
amely helyet ie. az 1. században gasztronómiai és vallásos célokra
is használhattak az ott lakók. A túrát követően, útnak indulunk
Törökország talán legsokszínűbb városába, Antakyaba,
közben egy rövid ebédre megállunk, majd folytatjuk utunkat.
Meglátogatjuk a barlangtemplomot, ahol a hagyomány szerint
Péter apostol tanított, a szállás átvétele és egy kis pihenő
után rögtön elmerülünk a város látnivalóiban. Egy helyi kávézóban
az úgynevezett haytali desszertet kóstoljuk meg, majd
pedig egy kellemes vacsorával zárjuk ezt a csodás napot. Szállás: Antakya.

7. nap: Antakya varázslatos ízei

Reggelinket az Antakya Kahvalti Eviben, a belváros szívében
költjük el, majd sétát teszünk a régi városnegyedben és ezekkel
a szép élményekkel indulunk haza.