+36/1 312 53 47 HU | EN

A Szentföld öröksége Galileától Jeruzsálemig
Feliratkozás hírlevélre

12 nap három virágzó kultúra vonzásában

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2021. novemberére
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a jobb oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

Az alkonyati napsütés utolsó sugarainál, jeruzsálemi szálláshelyünk elegáns teraszán ülve tisztán hallhatjuk a Templom-hegyről a müezzin imára hívó énekét… Alattunk, a Via Dolorosa kövein még kései keresztutat járó zarándokok csoportja várakozik: utat engednek a Siratófalhoz siető kalapos-kaftános férfiaknak. (Nekik is éppúgy kötött az ima ideje, ahogy a muszlimoknak: sietniük kell. A keresztényeknek pedig a stációk bő fele még hátra van – és egy kicsit jólesik bámészkodni is a forgatagban). Itt, e mindhárom egyistenhívő vallás számára kiemelten szent városban újra és újra eltűnődöm:  újra és újra, mindig milyen erős, vitális élményt jelent nekem a Szentföld. Eleven, sokszínű, felemelő, megrázó – belekortyolok a poharamba – sűrű, kicsit fanyar, mégis megnyugtató és kellemes. Mint az élet… 

Részletes program:

1. nap: Budapest – Haifa

Érkezés Tel Avivba a délutáni órákban. Transzfer a Kármel hegy tövébe, Haifába. Szállás: Haifa.

2. nap: Caesarea Maritima – Kármel – Haifa

Reggeli után először Caesarea Maritima, a káprázatos hajdani metropolisz felé vesszük az irányt: Palesztina egykori székvárosa, Nagy Heródes világszínvonalú kikötője, a keresztes lovagok fallal övezett városa. Ezután egy különleges vallás (és nép), a drúzok világába teszünk kitérőt. A napot a kármel-hegyi Muhraqa kolostorával, Illés próféta áldozatának helyszínével, végül Haifa látnivalóival zárjuk. Szállás: Haifa.

3. nap: Akkó – Sepphoris – Názáret

Reggel átutazunk a nyüzsgő, mediterrán, színes és ízes Akkóba. Ez a város maradt a legtovább a keresztesek kezén a Szentföldön. Al Jazzar pasa kecses mecsetjével kezdjük ismerkedésünket, majd a keresztes lovagok földalatti városa, a templomosok alagútja, karavánszerájok zárják látogatásunkat. Alsó-Galilea lankáin keresztül Sepphorisba utazunk, ahol a palesztinai mozaikművészet legkiemelkedőbb alkotásaival találkozunk. Kora estére Galilea szívébe, Názáretbe érkezünk, ahol megtekintjük az angyali üdvözletnek, Jézus fogantatásának két helyszínét. Szállás: Názáret.

4. nap: Tábor hegy – Bét Seán – Tiberias

Kora reggel a Tábor-hegy, Jézus színeváltozásának helyszíne nyitja meg programunkat. Ezután Bét Seán óriási rommezejére látogatunk. Az ókori egyiptomi helyőrséget rejtő tell őrizetében egy döbbenetes méretű és szépségű hellenisztikus nagyváros tárul fel előttünk. Ezután a Genezáreti-tó partjára érve Hammat Tiberias nemzeti parkját keressük fel. Lazításképpen este hajókázunk egyet a Genázáreti tavon. Szállás: Názáret.

5. nap: Tabgha – Kafarnaum – Banias

Igen tartalmas napi programunk Jézus galileai működésének helyszínei mentén zajlik. A Nyolc boldogság hegye, majd a tóparti Tabgha, amely a csodás kenyérszaporításra emlékeztet. Kafarnaum lélegzetelállító rommezeje következik: a monumentális ókori zsinagóga, és Péter háza, az egyik legelső keresztény templom. Ezután a misztikus Hermon-hegy tövébe, egész északra buszozunk, ahol Baniasban Kr.u. első századi emlékek között találjuk magunkat: Pán szentélye, Agrippa palotája, majd egy természeti csoda, a Hermon-patak vízesése. Szállás: Názáret.

6. nap: Palesztinai monostorok – Jerikó

Reggel délnek indulunk Jerikó, a világ egyik legrégebben lakott települése felé. Először a Jordán partján állunk meg Jézus megkeresztelkedésére emlékezni, majd a palesztinai szerzetesség ősi központjait látogatjuk meg. Drótkötélpálya emel minket a Megkísértés hegyének sziklaoldalában s függő monostorhoz, ahonnan a közel 1600 éves múltra visszatekintő Szent György monostort rejtő vádiba szállunk alá. Szállás: Jerikó.

7. nap: Maszada – Qumrán

A napot a zsidó hősiesség egyik szimbólumának, Maszada lélegzetelállító, hatalmas erődjének megtekintésével kezdjük, majd Qumrán romjait, a Holt-tengeri tekercseket író közösség központi épületét keressük fel. Levezetésképpen fürdünk-lebegünk a Holt-tengerben. Szállás: Jeruzsálem.

8. nap: Hebron – Betlehem

Hebronban kezdjük a napot, ahol szinte megállt az idő: Ábrahám mecset és zsinagóga (a pátriárkák sírjainak évezredes emlékhelye); majd Nagy Heródes temetkező erődjének dombjára hágunk föl. Napunkat Bethlehemben zárjuk: a Születés temploma, egy csodálatos ókori bazilika vezet át bennünket az elkövetkező napok programjához. Szállás: Jeruzsálem.

9. nap: Jeruzsálem

Jeruzsálem. Három rendkívüli nap következik a három monoteista vallás legfontosabb szent városában. Reggeli úti célunk az iszlám harmadik legszentebb helye: a Templom hegy és környéke. Ezután a Zsidónegyeden vágunk keresztül: Siratófal, Hiszkíja Kr.e. 8. századi fala, majd Sion hegye, az Utolsó Vacsora terme, és Mária elszenderülésének temploma. A nap megkoronázásaként sajátos hangulatú délutáni liturgia az örmény negyedben. Szállás: Jeruzsálem.

10. nap: Jeruzsálem

Főként Jézus passiójára emlékeztető zarándokhelyek következnek: az Olajfák hegye, a Miatyánk temploma, a Getszemáné kert, Szűz Mária sírja, és a Szent Anna templom. Végighaladunk a Via Dolorosán, Jézus hagyomány szerinti keresztútján, Krisztus börtöne, Ecce Homo, Etióp kolostor, majd a föld köldöke, minden templom legtitokzatosabbika: a Szent Sír bazilika. Szállás: Jeruzsálem.

11. nap: Jeruzsálem

A Kidron völgy hellenisztikus sírjainak kietlen világa után, a Gallicantu-templom és a Szent Lépcsőt tartalmazó környező rommező köti le figyelmünket. Majd az Izrael Múzeum fantasztikus gyűjteményeibe megyünk, rendszerezni az út során látottakat. Az Óvárosba való visszatértünk után még a szír kereszténység egyik spirituális központját, a Szent Márk monostort tekintjük meg. Szállás: Jeruzsálem.

12. nap: hazautazás

A délutáni órákban közvetlen járattal hazaindulunk és még aznap este érkezünk Budapestre.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)