+36/1 312 53 47 HU | EN

Iráni mindennapok, perzsa történetek
Feliratkozás hírlevélre

Kalandozás virágzó rózsakertek és napérlelte gránátalmák világában Iszfahántól Perszepoliszig

Részletes program:

1-2. nap: Elutazás Budapestről

Esti indulással elutazunk Iránba, éjszaka a repülőn. 2. nap Reggeli után korai indulás a Jom'e bazárba vásárlás, nézelődés, fotózás. Ezután meglátogatjuk az 1500-as években épült Golestan palotát (UNESCO védett). Délutáni kávézás vagy teázás a stílusos Malek kávézóban (opcionális). Majd egy kis pihenő következik a szállodánkban. Vacsorához felsétálunk a Darbandon, ahol izgalmas teázókat láthatunk a folyón, élettel teli közösségi helyeket, árusokat, sisázó, jól öltözött, fiatal perzsa fiúkat. A keleties fűszerillatfelhőben sétálunk a különleges atmoszférájú Koohpaye étteremig, ahol vacsorázunk

3. nap: Teherán: emlékek és mindennapok egy iráni metropoliszban

Észak-Teherán villanegyedében kezdjük, csodálatos kilátással az alattunk elterülő, napsütötte városra és az Alborz-hegység hófödte csúcsaira. Bejárjuk a Száádábad komplexum Fehér és a Zöld palotáinak korabeli bútorokkal berendezett, érintetlenül hagyott szalonjait és szobáit. Ez a palota látta vendégül a Sztálin, Roosevelt és Churchill részvételével megtartott teheráni konferenciát is. A Nemzeti Múzeum következik, ahol először tárulnak elénk az Perzsa Birodalom kincsei, majd a Nemzeti Ékszermúzeumba látogatunk, ahol több száz év uralkodóinak koronázási jelvényeit, ékszereit csodálhatjuk meg. Ebéd a 100 éves Moslem étteremben. Késő délután csoportunk hölgy tagjai egy igazán különleges programon vehetnek részt: látogatás egy teheráni női parkban – Irán csador nélkül. A férfiakkal ezalatt a modern főváros legújabb építészeti ínyencségéhez indulunk: séta és fotózás a számtalan díjat nyert, 2014-ben átadott futurisztikus Tabi’at hídon. Szállás: Teherán.

4. nap: Teherán – Kashan: Allah rózsái - perzsa kertek

Reggel délnek vesszük az irányt és Kashanba utazunk. A sivatagi oázisváros történelmi emlékei mellett az évente megrendezett rózsaszüretről is híres. A qamszár-i rózsamezőkön kezdjük ismerkedésünket a keleti kert talán legfontosabb virágával, majd egy falusi rózsavíz készítő üzembe látogatunk, hogy betekintést nyerjünk annak 2500 éves iráni hagyományába. Míg a rózsavíz az indiai, arab és perzsa konyhaművészet egyik legfontosabb ízesítő anyaga, a rózsaolajból parfümöt és illatszereket készítenek. A perzsa rózsakultúra azonban gazdag szimbolikája révén átszövi a vallás, az irodalom és költészet legszebb alkotásait is. Programunkat kellemes sétával folytatjuk: bejárjuk a 16. századi Fin kert lugasait, ahol a középkori Irán legendáival és a perzsa kertművészet egyik remekművével is megismerkedünk. Szállás: Kashan.

5. nap: Natanz – Iszfahán: szúfik - örmények - vízipipázó irániak vendégségében

A napot a 19. század polgári építészetének egyik gyöngyszemével kezdjük: betekintés a perzsa kereskedővilág mindennapjaiba, látogatás a Tabatabai család rezidenciáján Majd a Zagrosz-hegység hófedte csúcsai mentén Iszfahánba, Irán talán leggyönyörűbb városába utazunk! Útközben megálló Natanzban: látogatás egy 14. századi kismecsetben, főhajtás egy szúfi szent sírjánál. Lenyűgöző stukkók, faragások, muqarnász díszítések! Iszfahánba érkezve barangolásunkat az örmény negyedben kezdjük. Az örmények 1604-ben, Nagy Abbász sah hívására érkeztek a városba, hogy a selyemkereskedelemet felügyeljék. Megnézzük a Vank katedrális lenyűgöző freskóit, majd séta következik Iszfahán romantikus középkori hídjain: elkerülhetetlen közös fotózkodás hihetetlenül kedves, teázó és vízipipázó iráni családokkal. Esti fényeiben pillantjuk meg először a világ egyik legcsodálatosabb terét. Időt hagyunk arra, hogy átéljük a látványt. Szállás: Iszfahán.

6. nap: : Iszfahán: egész napos barangolás a középkori iszlám építészet remekművei között

Egy csodálatos nap Iszfahánban: kellemes séták lenyűgöző paloták, mecsetek, színes mozaikcsempék, arany kupolák, faragott minaretek világában. Nagy Abbász egykori fővárosa elvarázsolja az utazót: Negyvenoszlopos Palota, a Főtér, az Ali Qapu palota, az Imám Mecset és a Sejkh Lotfollah mecset. Ha időnk engedi, ellátogatunk a a Hast Behest, vagy „Nyolc Édenkert” pavilonba is. Szállás: Iszfahán.

7. nap: Iszfahán – Varzaneh – Jazd: sivatagi utazás karavánok nyomdokain - fehér csadoros asszonyok vendégségében

Reggeli után Jazd felé vesszük az irányt. Első megállónk Varzaneh sivatagi városkája: Irán legszebb homokdűnéi helyenként a 60 méteres magasságot is elérik, sóstavak, egy 600 éves kismecset mesebeli minarettel, ősi galambtornyok, sivatagi hűtőházak elzárt világa ez. Varzaneh külön érdekessége a helyi asszonyok Iránban egyedülálló, fehér csador viselete. Sétát teszük a bájos kisvárosban, meglátogatjuk nevezetességeit, megtekintünk egy hagyományos szövőmanufaktúrát, majd látogatást teszünk egy tevék által hajtott malomban is. Sivatagi utakon, zord sziklatömbök és hegycsúcsok mentén folytatjuk utunkat Jazd irányába, holdbéli tájakon, estére érjük el az oázisvárost. Szállás: Jazd.

8. nap: Jazd: egy nap a tűzimádók oázisvárosában

Egész napos program Jazdban, a „tűzimádók” városában! Reggel felkeressük a zoroasztriánus temetőhegyet a Hallgatás Tornyaival, majd látogatást teszünk egy ma is működő tűztemplomban: egy 1500 év óta égő láng előtt imádkozhatunk. Óvárosi barangolás következik: séta a régi városnegyed agyagtégla sikátoraiban, széltornyok tövében, majd látogatás a türkiz mozaikcsempékkel díszített Péntek Mecsetben. Késő délután vásárlási lehetőség az ódon bazárban, teázás és ismerkedés a híres jazdi édességekkel.Szállás: Jazd.

9. nap: Jazd – Paszargadai – Síráz: Nagy Kürosz - Szádi és Háfez városaiban

Reggel Síráz felé vesszük az irányt. Útközben megálló Paszargadaiban: lerójuk tiszteletünket a birodalomalapító Nagy Kürosz sírjánál. Az esti imára érünk a rózsaligetek és a költők városába, Sírázba, melynek fényei először a 18. századi Korán kapuból nézve tárulnak elénk. Szállás: Síráz.

10. nap: Perszepolisz és Náqs-e Rosztám: látni az Óperzsa Birodalom világörökségeit

Ma Perszepoliszba, az egykori Óperzsa Birodalom szívébe látogatunk. Ahogy monumentális oszlopok, díszes paloták és templomok romjai között barangolunk megelevenedik előttünk Dareiosz és Xerxész városa. Óperzsa, elámi, és akkád ékírásos feliratok mesélnek egy világbirodalom fénykoráról: megértjük és átéljük a varázslatot. Innen Náqs-e Rosztámba utazunk: királysírok és szikladomborművek lélegzetelállító együttese tárul elénk. Késő délután terünk vissza Sírázba, hogy naplementekor érkezzük a misztikus, faragott spiráloszlopairól híres Vakil mecsetbe, a középkori bazár mélyén. A leghíresebb perzsa költő, Háfiz hangulatos síremlékéhez zarándokolva zárjuk a napot és vele iráni kalandjainkat, verselők és jövendőmondók sűrűjében.Késő éjjel transzfer a repülőtérre.

11. nap: Síráz – Budapest: Hazautazás

A kora hajnali órákban hazarepülünk, érkezés Budapestre reggel.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)