+36/1 312 53 47 HU | EN

Irán színesben: perzsiai utazás ősszel BETELT
Feliratkozás hírlevélre

12 nap virágzó rózsakertek és napérlelte gránátalmák világában Kermántól Iszfahánig

Részletes program:

1. nap: Isten hozta Iránban!

Budapestről átszállással Iránba repülünk, érkezés Teheránba éjfél után, transzfer a hotelbe. Szállás: Teherán

2. nap: Teherán: emlékek és mindennapok egy iráni metropoliszban

Városnéző programunkat az Észak-Teherán villanegyedében fekvő Szaádábad paloták bejárásával kezdjük. Az utolsó iráni sah és felesége egykori nyári rezidenciájának szalonjai ma is korabeli bútorokkal vannak berendezve, teraszaikról csodálatos kilátással az alattunk elterülő, napsütötte városra és az Alborz-hegység hófödte csúcsaira. Innen a modern metropolisz legújabb építészeti ínyencségéhez, a számtalan díjat nyert, futurisztikus Tabi’at hídhoz hajtunk, majd a Nemzeti Múzeum következik: először tárulnak elénk az Óperzsa Birodalom kincsei. Programunkat egy lenyűgözően gazdag gyűjtemény megtekintésével zárjuk: beavatás a „perzsák” világába a Szőnyegmúzeumban. Este Dél-Iránba repülünk, az éjszakát már az 1900 méteren fekvő Kermánban töltjük. Szállás: Kermán.

3. nap: Mahan és Rayen: perzsa kertek négyezres hegycsúcsokkal

Sivatagi tájakon ébredünk, majd kirándulásra indulunk Mahan városába. Látogatás egy 15. századi, szúfi sejk hagymakupolás mauzóleumánál, majd séta a varázslatos Shazdeh kert ligeteiben. Estére érünk vissza Kermánba, útközben megálló Rayen ezeréves erődjénél, háttérben 4400 méteres hegycsúcsokkal. Szállás: Kermán.

4. nap: Kermán mesebeli boltívjei és Rafszandzsán színes pisztáciafái alatt

Délelőtt Kermán óvárosában barangolunk: Szafavida mecsetek, fürdők, karavánszerájok várnak ránk az ódon bazár labirintusában. Innen Jazd oázisvárosába indulunk, megállóval Irán leghíresebb pisztácia kertjeiben, melyek őszi színekben pompázva nem csak mennyei ízeket, de lenyűgöző látványt is ígérnek. Szállás: Jazd.

5. nap: Jazd: egy nap a tűzimádók között

Reggel megmásszuk a zoroasztriánus temetőhegyet a Hallgatás Tornyaival, majd egy 1500 év óta égő láng előtt imádkozhatunk egy ma is működő tűztemplomban. Óvárosi séta következik ősi széltornyok tövében, majd látogatás a türkiz mozaikcsempékkel díszített Péntek Mecsetben. Délután vásárlási lehetőség, teázás és ismerkedés a híres jazdi édességekkel. Szállás: Jazd.

6. nap: Meybod és a sivatag építészete

Reggel Síráz felé vesszük az irányt. Útközben megálló Meybod karavánszerájánál, ismerkedés a sivatag építészetével: hűtőházak, ciszternák, galambtornyok. Paszargadaiban lerójuk tiszteletünket a birodalomalapító Nagy Kürosz sírjánál, az esti imára érünk a rózsaligetek és a költők városába. Szállás: Síráz.

7. nap: Síráz: versek - rózsák - dívák és bor

Egész napos barangolás Irán legromantikusabb városában: Narandzsesztán és Erám kertek (Világörökség), a misztikus oszlopairól ismert Vakíl mecset, majd a bazár felfedezése: életre kel a miniatúrák középkori világa. Este Háfez, a leghíresebb perzsa költő síremlékéhez látogatunk: szavalók és jövendőmondók, betekintés a perzsa néplélekbe. Szállás: Síráz.

8. nap: Perszepolisz és Náqs-e Rosztám: látni az Óperzsa Birodalom világörökségeit

Perszepolisz, az egykori Óperzsa Birodalom szíve: ahogy monumentális oszlopok, díszes paloták és templomok romjai között barangolunk megelevenedik előttünk Dareiosz és Xerxész városa. Innen Náqs-e Rosztámba utazunk: királysírok és szikladomborművek lélegzetelállító együttese tárul elénk. Estére érünk a varázslatos Iszfahánba, séta a város romantikus középkori hídjain, elkerülhetetlen közös fotózkodás vízipipázó iráni családokkal. Szállás: Iszfahán.

9. nap: Egy csodálatos nap Iszfahánban

Egész napos barangolás Iszfahán remekművei között, lenyűgöző paloták, mecsetek színes mozaikcsempék, arany kupolák, faragott minaretek világában. Nagy Abbász egykori fővárosa elvarázsolja az utazót: Negyvenoszlopos palota, a Főtér, az Ali Qapu palota, az Imám mecset és a Sejkh Lotfollah mecset, a Hast Behest, avagy „Nyolc Édenkert” pavilon. Este fakultatív vacsora a híres Sehrezáde étteremben: gránátalmaszószos, diós feszendzsán. Szállás: Iszfahán.

10. nap: Iszfahán örmény negyedében - majd Abyaneh szerpentinjein

Délelőtt az örmény Vank katedrálisba, majd a Péntek mecsetbe látogatunk: 1200 év építészeti hagyománya hatalmas ívánok és kupolák alatt. Délután a hegyvidéki Irán felfedezésére indulunk, a naplemente már Abyaneh vályogtéglás kis házacskái között talál bennünket. Szállás: Abyaneh.

11-12. nap: Abyaneh mesebeli hegyi világa - Kashan kúriái és Qom fekete turbános imámjai

Ahogy a reggeli napsütésben kilépünk teraszunkra, csodálattal tekintünk végig a színpompás hegyoldalon és az alattunk elterülő völgyeken. Sétára indulunk a faragott ablakrácsok, tornácok és lenyűgöző stukkók ősi világában. Innen Kashan sivatagi oázisvárosába utazunk: Tabatabai és Broujerdi kereskedő kúriák, majd megálló Qom, a siíta iszlám egyik legszentebb városának főterén: turbános imámok, lefátyolozott asszonyok, nyüzsgés. Éjjel érjük el Teherán repülőterét, ahonnan hazautazunk.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság