+36/1 312 53 47 HU | EN

Irán színesben: perzsiai kirándulás ősszel
Feliratkozás hírlevélre

10 nap bennfentes betekintés a modern Irán mindennapjaiba és világörökség emlékeibe

Részletes program:

1. nap: Elutazás Budapestről

Esti indulással elutazunk Iránba, éjszaka a repülőn.

2. nap: Teherán: emlékek és mindennapok egy iráni metropoliszban

Reggel érkezünk Teheránba, együtt ébredve a nyüzsgő metropolisszal. Izgalmas városnéző programunkat Észak-Teherán villanegyedében, egy ízletes reggelivel kezdjük, csodálatos kilátással az alattunk elterülő, napsütötte városra és az Alborz-hegység hófödte csúcsaira. Innen az utolsó iráni sah és felesége, Mohamed Reza és Farah Pahlavi egykori nyári rezidenciájába látogatunk. Bejárjuk a Száádábad komplexum Fehér és a Zöld palotáinak korabeli bútorokkal berendezett, érintetlenül hagyott szalonjait és szobáit. Ez a palota látta vendégül a Sztálin, Roosevelt és Churchill részvételével megtartott teheráni konferenciát is. A Nemzeti Múzeum következik, ahol először tárulnak elénk az Perzsa Birodalom kincsei, majd a Nemzeti Ékszermúzeumba látogatunk, ahol több száz év uralkodóinak koronázási jelvényeit, ékszereit csodálhatjuk meg. Késő délután csoportunk hölgy tagjai egy igazán különleges programon vehetnek részt: látogatás egy teheráni női parkban – Irán csador nélkül. A férfiakkal ezalatt a modern főváros legújabb építészeti ínyencségéhez indulunk: séta és fotózás a számtalan díjat nyert, 2014-ben átadott futurisztikus Tabi’at hídon. Vacsora (félpanzió): megkezdjük esti kulináris kalandozásainkat, első vacsoránk ajánlott főétele a tahchin. Szállás: Teherán.

3. nap: Qom – Kashan – Abyaneh: Khomeini mauzóleuma - Qom imámjai - Kashan palotái

Reggel délnek vesszük az irányt és Kashan érintésével az őszi levelek által színesre festett hegyvidéki Abyanehba utazunk. Első megállónk Khomeini ajatollah óriási minaretekkel díszített mauzóleuma lesz, majd Qom, a siíta iszlám egyik legfontosabb teológiai központja következik. A fekete és fehér turbánokba öltözött imámok, csadoros asszonyok társaságában belépünk a szent Fatima Mecset udvarára, ahol fogad minket egy papi elöljáró is. A különleges, bennfentes élmény után Kashan sivatagi oázisvárosába utazunk, hogy betekintést nyerjünk a 19. századi perzsa kereskedővilág mindennapjaiba: látogatás a Tabatabai család rezidenciáján, ismerkedés a polgári építészet egyik remekművével. Szerpentinen fölfelé kanyarogva, estére érjük el Abyaneh hegyi falucskáját, meghitt vacsora egy mindentől elzárt, távoli világ hangulatát élvezve. Vacsora (félpanzió): Goosht-Loobia. Szállás: Abyaneh.

4. nap: Abyaneh - Iszfahán: reggeli séta egy elveszettnek hitt falusi-hegyvidéki világban

Ahogy a reggeli napsütésben kilépünk hotelünk teraszára, csodálattal tekintünk végig a környező, színpompás hegyoldalon és az alattunk elterülő völgyeken. Reggeli sétára indulunk a vörös vályogtéglákból épített kis házak és mecsetek között, elveszünk a faragott ablakrácsok, tornácok, lenyűgöző stukkók és muqarnász díszítések ősi világában. Az archaikus középperzsát beszélő, népviseletbe öltözött helybélieknek nehezen búcsút mondva hagyjuk el ezt a különleges világot, hogy a Zagrosz hófedte csúcsai mentén Iszfahánba utazzunk. Délután érkezünk Irán talán leggyönyörűbb városába, barangolásunkat a monumentális Péntek mecsetben kezdjük. A több, mint 1200 éve alapított mecset hatalmas ívánjai és kupolái alatt az iszlám építészet legkülönböző korszakait idézhetjük fel. Este sétára indulunk Iszfahán romantikus középkori hidjain: elkerülhetetlen közös fotózkodás hihetetlenül kedves, teázó és vízipipázó iráni családokkal. Kivilágítva, esti fényeiben pillantjuk meg először a világ talán legcsodálatosabb terét: időt hagyunk arra, hogy átéljük a látványt és varázslatot. Vacsora (félpanzió): ma a tradicionális biryouni van soron. Szállás: Iszfahán.

5. nap: Egész napos barangolás Iszfahánban

Egy csodálatos nap Iszfahánban: kellemes séták lenyűgöző paloták, mecsetek, színes mozaikcsempék, arany kupolák, faragott minaretek világában. Nagy Abbász egykori fővárosa elvarázsolja az utazót: Negyvenoszlopos palota, a Főtér, az Ali Qapu palota, az Imám mecset és a Sejkh Lotfollah mecset, a Hast Behest, vagy „Nyolc Édenkert” pavilon. Ha időnk engedi, ellátogatunk az örmény Vank katedrálisba is. Vacsora (félpanzió) a híres Sehrezáde étteremben: gránátalma szószos, diós feszendzsán. Szállás: Iszfahán.

6. nap: Iszfahán – Varzaneh – Jazd: sivatagi utazás karavánok nyomdokain - fehér csadoros asszonyok vendégségében

Reggeli után Jazd felé vesszük az irányt. Első megállónk Varzaneh sivatagi városkája: Irán legszebb homokdűnéi helyenként a 60 méteres magasságot is elérik, sóstavak, egy 600 éves kismecset mesebeli minarettel, ősi galambtornyok, sivatagi hűtőházak elzárt világa ez. Varzaneh külön érdekessége a helyi asszonyok Iránban egyedülálló, fehér csadoros viselete. Sétát teszük a bájos kisvárosban, meglátogatjuk nevezetességeit, megtekintünk egy hagyományos szövőmanufaktúrát és egy tevék által hajtott malmot. Sivatagi utakon, zord sziklatömbök és hegycsúcsok mentén folytatjuk utazásunkat Jazd irányába, estére érjük el az oázisvárost. Vacsora (félpanzió): perzsa ínyencségek egy régi karavánszeráj lugasában, kis szökőkutak és medencék partján, óriási papagájok „asztaltársaságát” élvezve. Szállás: Jazd.

7. nap: Jazd: egy nap a tűzimádók oázisvárosában

Egész napos program Jazdban, a „tűzimádók” városában! Reggel felkeressük a zoroasztriánus temetőhegyet a Hallgatás Tornyaival, majd látogatást teszünk egy ma is működő tűztemplomban: egy 1500 év óta égő láng előtt imádkozhatunk. Óvárosi barangolás következik: séta a régi városnegyed agyagtégla sikátoraiban, széltornyok tövében, majd látogatás a türkiz mozaikcsempékkel díszített Péntek Mecsetben. Késő délután vásárlási lehetőség az ódon bazárban, teázás és ismerkedés a híres jazdi édességekkel. Este egy középkori siíta harci játék bemutatójára látogathatunk (fakultatív). Vacsora (félpanzió): Ash Shooli. Szállás: Jazd.

8. nap: Jazd – Paszargadai – Síráz: Nagy Kürosz - Szádi és Háfez városaiban

Reggel Síráz felé vesszük az irányt. Útközben megálló Abarquh ősi cédrusánál és Paszargadaiban: lerójuk tiszteletünket a birodalomalapító Nagy Kürosz sírjánál. Az esti imára érünk a rózsaligetek és a költők városába, Sírázba, melynek fényei először a 18. századi Korán kapuból nézve tárulnak elénk. Vacsora (félpanzió) a hotelben. Szállás: Síráz.

9. nap: Perszepolisz és Náqs-e Rosztám: látni az Óperzsa Birodalom világörökségeit

Ma Perszepoliszba, az egykori Óperzsa Birodalom szívébe látogatunk. Ahogy monumentális oszlopok, díszes paloták és templomok romjai között barangolunk megelevenedik előttünk Dareiosz és Xerxész városa. Óperzsa, elámi, és akkád ékírásos feliratok mesélnek egy világbirodalom fénykoráról: megértjük és átéljük a varázslatot. Innen Náqs-e Rosztámba utazunk: királysírok és szikladomborművek lélegzetelállító együttese tárul elénk. Késő délután terünk vissza Sírázba, hogy naplementekor érkezzük a misztikus, faragott spiráloszlopairól híres Vakil mecsetbe, a középkori bazár mélyén. Ha időnk engedi, ellátogatunk a csodálatos lugasairól híres Naranjestan Kertbe is, majd a leghíresebb perzsa költő, Háfiz hangulatos síremlékéhez zarándokolva zárjuk a napot és vele iráni kalandjainkat: verselők és jövendőmondók sűrűjében. Búcsúvacsora következik (félpanzió): a kihagyhatatlan Kalam Polo, majd késő éjjel transzfer a repülőtérre.

10. nap: Síráz – Budapest: Hazautazás

A kora hajnali órákban hazarepülünk, érkezés Budapestre reggel.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság