+36/1 312 53 47 HU | EN

A régi Konstantinápoly ízei Foodways
Feliratkozás hírlevélre

5 nap a török, görög, zsidó és örmény kulinária világában

Részletes program:

1. nap: Első séták és bevezetés a város életébe

Utazás Budapestről közvetlen járattal Isztambulba. Szállásunk a Sultanahmet negyedben, az egykori Konstantinápoly városközpontjának számított. Egy kis pihenés után rögtön bele is vetjük magunkat a kulináris élvezetekbe. Ellátogatunk egy cukrászdába, mely több mint 150 éve készít, többszáz éves receptek alapján tradicionális török édességeket. Megkóstolunk olyan jellegzetes, az oszmán időkben is népszerű desszerteket, mint a zerde, a muhallebi, a kazandibi és a baklava. Miután feltöltöttük energia raktárainkat, egy kis sétával elérünk Eminönü kikötőjébe, ahol hajóra szállunk és teszünk egy közel 2 órás túrát a Boszporuszon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerszoros két oldalán álló szebbnél szebb, régi nyaralóházakra és azon kerületekre, melyek egykor különálló falvak voltak. A hajótúra után egy olyan tradicionális étterembe látogatunk el, ahol számos, egykor a szultáni szerájban is népszerű ételt kínálnak.

2. nap: Oszmán-kor gasztrokultúrája

A hotelben elköltött reggeli után ellátogatunk a Topkapı palotába, mely közel 400 éven át volt a szultánok rezidenciája és egyben a birodalmi közigazgatás központja. Bár az egész palotán át fogunk sétálni, a legtöbb időt a konyhában és az ahhoz kötődő kiállítótermekben fogjuk tölteni, hogy megismerjük annak hatalmas “gépezetnek” a működését, mely fénykorában több mint 1000 szakácsot foglalkoztatott egyszerre. A hosszú séta után megpihenünk a palota oldalában található étteremben és egy török teával frissítjük fel magunkat. Ezután elsétálunk Tahtakale negyed irányába, ahol a számos építészeti remekmű mellett, megismerkedünk egy újabb, az oszmán korból származó édességgel, a künefével. Betérünk Szulejmán szultán vejének, Rüsztem pasának állított mecsetbe, majd felsétálunk Szulejmán számára épített mecsetkomplexumhoz. Miután kigyönyörködtük magunkat, megpihenünk a szomszédban található kifőzdék egyikében, ahol egy tradicionális babos ételt eszünk ebédre. Innen átsétálunk a pár utcára található bozázóba, ahol az oszmán kor egyik legjellegzetesebb italát, a fermentált kölesből készült bozát fogjuk megkóstolni. Miután elég energiával töltődtünk fel, visszasétálunk az Egyiptomi Fűszerbazárhoz, ahol egy kis bevezető ismertető után mindenki szabadon vásárolhat! A nagy bevásárlás után visszasétálunk a hotelbe és lepihenünk egy kicsit. Vacsora előtt ellátogatunk az étterem közelében álló Kariye múzeumba, mely az egyik legrégebbi templom Törökországban, illetve megnézzük Szulejmán szultán egyetlen lányának, Mihrimah szultánának a mecsetjét. Vacsoránkat az oszmán szeráj gasztronómiáját bemutató éttermek leghíresebbjében költjük el.

3. nap: Szefárd nap

Ezt a napot kifejezetten a Konstantinápolyban élő szefárd zsidók kultúrájának megismerésével fogjuk tölteni. Bejárjuk Balat és Ortaköy kerületek utcáit, ahol néhány évszázaddal ezelőtt a legtöbb zsidó család élt. Meglátogatjuk a környék legjelentősebb zsinagógáit, belesünk helyi kóser élelmiszerüzletekbe, majd ebédidőben megérkezünk a török zsidók életét bemutató múzeumba, melynek kávézójában egy autentikus ebédmenüt kóstolhatunk végig. Ezután végig járjuk a múzeumot, a délután maradék részében pedig sétálunk még egy kicsit a környéken és ellátogatunk egy zsidó ékszerész galériájába is. Vacsora előtt lepihenünk a hotelben, majd egy igazi autentikus szefárd étteremben zárjuk a napot.

4. nap: Örmény nap

Ezt a napot az örmény kultúrának szenteljük. Ellátogatunk az örmény pátriárka lakóházához és az isztambuli örmények legfontosabb templomához, a Szűz Mária templomhoz. Belesünk egy örmény gimnázium életébe, majd kapunk egy kis kóstolót abból, hogyan is ünneplik a helyi örmények a húsvétot. Betérünk a legnépszerűbb cukrászdákba, ahol még készül húsvéti kalács és ebéd helyett tartunk egy bőséges kóstolót abban a kis delikáteszben, mely talán az utolsóként árul Isztambulban igazi örmény mezéket és autentikus alapanyagokat. A délutáni programból nem maradhat ki Isztambul egyetlen örmény múzeuma, majd egy igazán különleges programmal zárjuk a városnézést, egy bestseller gasztrokulturális könyv írójával tartunk workshopot, ahol a legnépszerűbb örmény mezéket tanuljuk meg együtt elkészíteni. A vacsora előtt lepihenünk a hotelben, majd egy autentikus örmény étteremben töltjük fel energiakészleteinket.

5. nap: Görög nap

Az utolsó napon Balat és Fener kerületeket járjuk be, régebben ezen a környéken lakott a görög családok többsége. Meglátogatjuk a helyi közösség számára legjelentősebb templomokat és utcákat. Utunkat az Eleos étteremben zárjuk, mely az égei-tengeri régiót bemutató ételeiről híres és egyben az egyik legkedveltebb tradicionális étterem az isztambuli görögök körében, ráadásul tulajdonosa örmény. A záróebéd után nem marad más, mint a csomagok begyűjtése a hotelből, majd az esti járattal visszatérünk Isztambulból Budapestre.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság