+36/1 312 53 47 HU | EN

A valódi Tibet és a Himalája legszebb völgye
Feliratkozás hírlevélre

12 napos kaland a Himalája vonulatai mentén Lhászától a misztikus Kathmandu-völgyig

Részletes program:

1-2. nap: Úton Nepálba

Indulás Budapestről isztambuli átszállással Kathmanduba a délutáni órákban. Érkezés a reggeli órákban, majd némi pihenést követően ismerkedés a csodálatos királyi város központjával. Miközben zajlik a vízum- és engedélyügyintézés, mi ellátogatunk a Durbar térre, mely minden utazót, akár a gyakorlott Ázsia-járókat is elbűvöli egyediségével. Séták a tér környékén, ismerkedés az uralkodói emlékekkel. Naplementére felkapaszkodunk (erősebbek akár gyalog a lépcsősoron) a Swayambhunath komplexumhoz, ahol első ismerkedésünk lesz a mandalák, sztúpák, vajrák összefüggés-rendszerével. Nem mellesleg csodálatos naplemente fényben látunk rá a városra. Szállás: Kathmandu.

3. nap: Kathmandu - a királyok lakhelye

A napi program keretében a Kathmandu-völgy látnivalóival ismerkedünk tovább. Reggeli után kilátogatunk Changunarayan Visnu zarándokhelyéhez, ami a völgy egy távol eső helyén található, így maga az út is rendkívül érdekes. Visszafelé Bhaktapurba, a völgy legfontosabb és legszebb királyi városába sétálunk be, ahol betekintést kapunk a gazdag nepáli vallási- és építészeti hagyományba. Az UNESCO-védett hatalmas területen zegzugos sikátorok, emeletes templomok, mitikus kőállatok sokasága vár ránk. Délután már a város másik fontos rituális központját keressük fel, ami nemcsak a működő nyilvános halottégető miatt érdekes, hanem a helyhez tapadó jóga hagyományok miatt is. Innen sétaúton közelítjük meg Bodnáth festői sztúpáját a tibeti negyedben. Naplemente itt egy kávézóban, ahonnan rálátásunk van az esti zarándokköreiket végző helyiekre. Este rápihenés a másnap induló nagy tibeti kalandra. Szállás: Kathmandu.

4. nap: Átrepülés a Himaláján

Reggeli után gépre szállunk és Kína felé vesszük az irányt. Átrepülni a Himalája láncain tiszta időben páratlan élmény. Öt nyolcezrest láthatunk közvetlen közelről, élükön a Mount Everest sokak által összetéveszthetetlennek vélt csúcsával. Érkezés után már magashegyi viszonyok között találjuk magunkat. Az útvonal akklimatizációs szabályaira több esetben is kitérünk utastájékoztatóinkban. A repülőtérről először keletre tartunk, a Yarlung-völgy felé, ahol a régi nagy királyok temetkezési helyein kívül sok tibeti különlegesség vár ránk. Szállás: Tsetang (3.100 m).

5. nap: A legrégebbi kolostortól a fővárosig

Reggeli után látogatást teszünk Szamje, mandala alakú kolostor városában (8. század, Tibetben az első kolostor, hagyományai a legrégebbi időkbe repítenek vissza minket). Itt rövid bevezetést kapunk a tibeti buddhista világképbe és a rituálék sokféleségébe. Később tovább ismerkedünk a völgy látnivalóival. Látogatás a Yumbulhakang királyi palotájában és a tankirályok sírjainál. Késő délután Lhászába, az egykori fővárosba és szakrális központba utazunk, ami ma egy hatalmas kínai város, de a 3.500 méteres magasság, a megmaradt tibeti negyed és a vidéki zarándokok sokasága képes feledtetni velünk a jelent. Érkezés későn este. Szállás: Lhásza (3.500 m)

6-7. nap: Az istenkirályok fővárosában

Kétnapos sűrű program következik ebben az izgalmas és lüktető világban. Tibet első buddhista templomai, a Dzsokhang és a Ramocshe a város szívében találhatók, de félreeső kápolnákba is bemegyünk, a fő útvonalakon túl. A dalai lámák egykori téli és nyári rezidenciája: a Potala és a Norbulingka már az ezeréves politikai és vallási rendszert hozza közelebb. A város zarándokkörein többször is megfordulunk, a Csakpori domb mögött röviden megemlékezünk a tibeti orvoslásról és megállunk a meditációs barlangok előtt. A város peremén végiglátogatjuk a nagy kolostorokat, a Drepungot, a Szerát és a Nécshungot, az állami jós egykori székhelyét, elkirándulunk a 4500 m-en fekvő Ganden kolostorba, s rövid látogatást teszünk egy faluban is. Szállás: Lhásza.

8. nap: Ékszerdoboz a felföldön: Gyance

Reggeli után a régi Tibet szívébe utazunk, Gyance kisvárosába. Csodálatos természeti környezetben vezet utunk. Megállunk a 7.000 méteres hegyek ölelésében fekvő Jamdrok-tónál, átmegyünk egy ötezres hágón és délután már ismerkedünk Ü-Cang „legtibetibb” kisvárosával. A gyönyörű 14.- 15. századi erőd alatt sétálva felidézzük a régi tibeti élet mozzanatait. A Pelkhor Cshöde templom-komplexumban körbejárjuk Ázsia egyik leghíresebb térmandaláját, a Kumbumot, a 100.000 istenség sztúpáját. Szállás: Gyance.

9. nap: Sigace - a Hold uralkodójának városa

Reggeli után tovább utazunk nyugatra. Útközben látogatást teszünk egy igazán ódon helyen, a Zsalu kolostorban, a tibeti buddhista kánon „szülőhelyén”. Fantasztikus régi mandalák, édeni zöld színek. A délután már Sigace városában talál minket. A modernitás itt is komolyabb kincseket rejteget. A Tashilunpo kolostor a pancsen lámának - Tibet harmadik legfontosabb vallási méltóságának - székhelye. Itt szemtől-szemben állhatunk a jövő óriás-Buddhájával, és magunk is megtehetjük a kolostort körülölelő zarándokutat. Ennek a végén már a helyi piac vár bennünket és a véget érni nem akaró alkudozások a dörzsölt kereskedőkkel. Szállás: Sigace.

10. nap: Könnyed levezetés

A mai napon az immár kiváló autóúton visszatérünk Lhászába és a délutáni szabadprogramon már egyedül is sétálhatunk egy nagyon. Szállásunk a tibeti negyedben van, így a tájékozódás könnyű lesz. Szállás: Lhásza.

11. nap: Visszatérés a Kathmandu-völgybe

Reggeli után visszarepülünk Nepálba, újra gyönyörködve a világ legnagyobb hegyláncának csúcsaiban. Délután szabadprogram az izgalmas belvárosban, vagy opcionális program Patanban, a völgy legkompaktabb terével bíró királyi városában. Hajnalban kibuszozunk a repülőtérre és hazaindulunk. Viszlát Ázsia!

12. nap: Isztambuli átszállás után érkezés Budapestre az esti órákban

Önnek ajánljuk

Kult cikkek

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság