+36/1 312 53 47 HU | EN

Ezerszínű Rádzsasztán
Feliratkozás hírlevélre

14 nap Amritszár Arany-templomától a rádzsasztáni színes városok mélyéig

Részletes program:

1. nap: Indulunk Dél-Ázsiába

Indulás átszállással Delhibe. Érkezés másnap a mogulok egykori birodalmi városába. Szállás: Delhi.

2. nap: Ismerkedés Delhi szegleteivel vagy pihenés

Érkezés után pihenés, szabadprogram. Az Indiával most ismerkedőknek opcionális programlehetőség: időnkhöz mérten megpróbáljuk felkeresni Ó- és Újdelhi fontosabb preiszlám és mogul időkből származó nevezetességeit. Szállás: Delhi.

3. nap: A szikhek szent városában

Reggeli után elrepülünk Amritszárba, a szikhek szent városába. Délutáni séta a semmihez nem hasonlítható, roppant medence közepén álló Arany-templomban. Ismerkedés a szikhekkel, India talán legbarátságosabb embereivel. Vacsora után, aki kíván, részt vehet az esti szertartáson, amikor éjszakai nyughelyére viszik az Adi Granthot, a szikhek szent könyvét. Szállás: Amritszár.

4. nap: Keresztül a Thár-sivatagon

Elhagyjuk Pandzsáb államot és leutazunk Rádzsasztánba, a „Királyok földjére”, ahol a rádzsput mahárádzsák kis központjai pettyezik a Thár-sivatag homokos vidékeit. Sok megálló és fotóstop után késő este érkezünk Bikánérbe. Szállás: Bikánér.

5. nap: Bikánér - a sivatag kapuja

Gazdag program Bikánérben és környékén. 16–17. századból származó erődök, paloták csakúgy sorra kerülnek, mint a környék legfontosabb közlekedési eszközének számító tevék. Délután akinek kedve és mersze van, a közeli Karni Mata templomba is ellátogathat, ami eredetileg egy helyi istenség számára készült, manapság mégis inkább mint a híres „patkánytemplom” szerepel az útleírásokban. (Opcionális program) Szállás: Bikánér.

6. nap: Úton az Arany Város felé

Reggeli után átutazunk Jaisalmerbe, a díszes havélík (előkelő magánházak) és a tevék városába, a pakisztáni határ mellé. Megérkezésünk után felkerekedünk, hogy délután a sárga homokkő épületei miatt „Arany Városnak” is nevezett települést mihamarabb megismerhessük. Többek között megtekintjük a Gádí Szágart, ezt a mesterséges víztározót, melynek partján számos remekbeszabott épületegyüttes hirdeti a rádzsput hercegek dicsőségét. Naplemente egy város feletti kilátópontról. Szállás: Jaisalmer.

7. nap: Jaisalmer - a várfalak mögött

Délelőtt folytatjuk jaisalmeri programunkat. Felkeressük az erődöt, ezt a mai napig élő várost, ahol nem csupán a mahárádzsa tartja székhelyét, de a város lakóinak mintegy negyede – középkori mintára – a várfalak mögött lakik. India egy kiemelten fontos vallási irányzata, a dzsainizmus is komoly központjaként tekint Jaisalmerre. Szemet gyönyörködtető templomokkal, szobrokkal állítottak itt emléket hitüknek. Nem maradhatnak ki a pazar homokkő-faragásokkal díszített havélík sem. Délután sivatagi tevegelés következik, majd naplemente a homokdűnéknél. Szállás: Jaisalmer.

8. nap: Osiyan oázisvárosában

Ismét nekivágunk a sivatagi tájnak. Mintegy hét órás utazás után érkezünk majd Jodhpurba, Rádzsasztán második legnagyobb, kéknek is nevezett városába. Útközben meglátogatjuk Osiyan oázisvárosát, amely a 8–11. század között komoly vallási központnak számított. Erre utalnak azok a káprázatos templom- és épületmaradványok, melyek a hindu és a dzsaina hívek számára a mai napig fontosak. Szállás: Jodhpur.

9. nap: A Kék Város uralkodói emlékei

Egésznapos városnézés Jodhpurban: Elsőként a város fölé emelkedő, elképesztő falaitól kissé zord Méhrangarh erődöt keressük fel, mely önmagában is számos látnivalót rejt. Királyi palota, templomok, síremlékek. Ezután ellátogatunk a Jodhpurhoz közeli Mandore gyönyörű egykori királyi központjába is. Szállás: Jodhpur.

10. nap: Az Abu-hegy dzsaina kultusz helyei

Nagyjából hat órás utazás után érkezünk majd a legendás Mount Abuba, amely korábban királyi székhely volt, de 1000 méter fölötti magasságával, az itt található tavakkal és a dús vegetációval amúgy is igazán üde színfoltnak számít. Természetesen felkeressük a csodálatos márványfaragásairól világhírű 11–12. századi dzsaina Dilvára-templomegyüttest is. Végül a Nakkí-tónál teszünk egy sétát. Szállás: Mt. Abu.

11. nap: Ránakpur temploma és az út Udaipur felé

Némi szabadprogram után egy újabb fontos állomásra, a Kelet Velencéjének is becézett Udaipurba utazunk, mely sokak szerint Rádzsasztán legszebb városa. Odafelé menet a főútról letérve felkeressük Ránakpur csodálatos dzsaina templomát. A márványból faragott műremek építését a 15. században kezdték, a templomát tartó 1444 oszlop közül nem találni két egyformát. Szállás: Udaipur.

12. nap: Kelet Velencéjében

Udaipur felfedezése. A tavak városában szebbnél szebb főúri és vallásos épületet találni szinte mindenütt. Felkeressük a mahárádzsa palotáját és a palotamúzeumot. Nem hagyjuk ki a 17. század kiemelkedő hindu emlékét, a Dzsagdís templomot, és nem mulasztunk el sétálni a tóparton sem. Este fakultatív táncbemutató. Szállás: Udaipur.

13. nap: Visszarepülés a fővárosba

Délelőtt szabadprogram. Az esti órákban visszarepülünk Delhibe. Éjszaka indulunk a repülőtérre.

14. nap: Viszlát Ázsia!

Repülés átszállással Budapestre.

Önnek ajánljuk

Kult cikkek

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság