Japán Foodways - november

11 napos kulináris és kulturális kalandozás föld alatti gourmet piacoktól az utcai kifőzdéken át a Michelin csillagokig

11 nap / min. 14 fő
Ázsia Katalógus út Foodways
1. nap: Budapest – Osaka

Elutazás Budapestről, európai átszállással Osaka-ba.
Érkezés másnap, a délutáni órákban.

2. nap: Délután megérkezünk a kulinária ázsiai fellegvárába, Osakába

A szállás elfoglalása után esti séta Osaka felhőkarcolónegyedében,
ismerkedés a Kansai Street Food-dal. Takoyaki
és Okonomiyaki a célkeresztben. Szállás: Kyoto

3. nap: Kyoto - az arany, a gésák és a füstös ramen esete a whisky-vel

Ma a Japán kultúra és gasztronómia fővárosába, Kyotóba vezet utunk. A napot az Arany Pavilon templomában kezdjük, majd egy eldugott zen kolostorban a Zen kertek legjavába is kapunk egy betekintést. Az ebédünket Kyotó éléskamrájában, a Nishiki piacon, frissen készült ételek kóstolásával költjük el, közben kapunk egy általános bevezetőt a japán alapanyagokról és elkészítési módokról. A piac végén a híres kyotói lángolt ramen-t is megkóstolhatjuk. 2015-re Japán minden rangos versenyen betört az élvonalba, és megszerezte a világ legjobb whisky-je címet is. Japán első Whisky lepárló üzemében teszünk egy kóstolóval egybekötött látogatást, majd a kyotói főpályaudvar pazar kortárs épületének tetőszerkezetét járjuk be. Szállás: Kyoto

4. nap: Organikus ebéd a hegyek közé rejtett Miho múzeumban, első sushi vacsoránk

Ki gondolná, hogy a világ magán-múzeumainak gyöngyszeme épp a Japán erdők mélyén rejtőzik? Válogatott műkincsek, a hegyek közé ékelt üvegpalotában, a Louvre bővítését is jegyző építész keze nyomán. A múzeum organikus éttermében fogyaszthatunk egy könnyű ebédet, majd az a tízezer shintó kapu templomát, a Fushimi Inari-t látogatjuk meg. Az estét egy történelmi fürdőben tehetjük változatosabbá. Vacsorára a kiváló kyotói sushival ismerkedünk. Szállás: Kyoto

5. nap: Kóbe, a Japán szarvasmarha fővárosa

Délelőtt meglátogatjuk Japán egyik leghíresebb késmanufaktúráját
Osaka Sakai városrészében. A világ
mesterszakácsainak 92 százaléka rejteget egy japán
mester által kovácsolt acélt a konyhájában, ezért bátran
kijelenthetjük, hogy sikerült átmenteni az egykori
szamurájkard-kovácsok örökségét. Felkapaszkodunk a
híres Rokko hegyre egy libegő kabinjában, hogy Japán
legnagyobb fűszer- és gyógynövénykertjében, a páratlan
panorámájú Nunobiki Botanikus Kertben tegyünk
látogatást. Aztán felülírunk mindent, amit eddig a
steakről gondoltunk. Egy mesterszakács az orrunk előtt
szeleteli fel azt a húst, amiért az amerikaiak tömegesen
zarándokolnak a szigetországba. Nem véletlen, a leg-magasabb USDA Prime besorolású húsnak kevesebb,
mint tíz százaléka éri el a Kóbe marha legalacsonyabb
minősítését. Szállás: Kyoto.

6. nap: Francia-olasz-japán fúzió - két Michelin csillagos teázó

Egész napos városnézés a szamurájok és nindzsák központjában:
Kanazawában. Délelőtt Japán leghíresebb
kertjében, a Kenrokuenben sétálunk, majd franciaolasz-
japán fúziós büfé-ebédünk is lesz a 21. század
múzeumában, továbbá zöld tea egy szamuráj egykori
rezidenciájában kialakított, két Michelin csillagot
érő teázóban. Az estét Japán Edo-kori kisvárosainak
gyöngyszemében, Takayamában töltjük, egy pazar hagyományos
fürdőszállóban. Szállás: Takayama

7. nap: Takayama, a szamurájok esete a Hida steak-kel, Nagoya

Takayama, egy eldugott hegyi falu a Japán Alpok vonulatai
között. A Kóbe marha világuralmának egyik
legnagyobb kihívója a Takayama hegyi legelőin nevelkedett
Hida marha. A marhát lángolva, sushi formában,
vagy steak formában is megkóstolhatjuk. Délután
átvonatozunk ismét az Alpok csúcsai alatt Nagoyába,
hogy világhírű szénparázson sült, omlós folyami angolnáját
is felvegyük a kihagyhatatlan étkek listájára.
Szállás: Nagoya

8. nap: Tokió földalatti piacai és kocsmakultúrája

Reggel átvonatozunk az organizált káosz futurista
fővárosába, Tokyóba. Asakusában nemcsak a legöregebb
alapítású buddhista templomot (Senso-ji),
de a közelében található konyhafelszerelésekre szakosodott
városnegyedet is alaposan felderítjük, ahol
a vörösréz kávékiöntőkön át a damaszkuszi pengéjű
konyhakésekig mindent megtalálunk. Aztán a világ
legmagasabb műsorszóró tornya, a nemrég átadott
Tokyo Sky Tree következik. Délután Tokyo divat- és
szórakozónegyedének, a Shibuyának a felfedezése következik.
Föld alatti gourmet piacok, a munka utáni
stresszoldás tokiói lehetőségei, Maid Café, ahol a japán
pincérnők korabeli francia cselédkosztümben szolgálnak
fel. Szállás: Tokyo

9. nap: Tokiói öböl, halakkal

A világ legnagyobb választékú Tsukiji halpiacán kezdünk,
ahol a bátrabbak rögtön a legfrissebb sushival
egészíthetik ki a reggelijüket. Séta az óriás tonhalak
és a tenger gyümölcseinek tarka sokasága között. Később
hajóra szállunk, hogy átszeljük a tokyói öblöt, és
megcsodáljuk a megalopolisz tengerparti látképét. Az
érdeklődők a világon egyedülálló virtuális valóság múzeumot
is megcsodálhatják (előre jelentkezés, opció!).
Hazafelé a vezető nélküli magasvasút röpít minket,
hogy elfogyasszuk búcsúvacsoránkat egy tengerre néző
felhőkarcoló tetején. Szállás: Tokyo

10-11. nap: Hajnali birkózás és búcsú a szigetországtól

A korán kelő lelkes érdeklődőkkel meglátogatunk egy
reggeli szumó edzést, majd felejthetetlen sétát teszünk
Tokyo divat-sugárútján, Omote-Sando-n. Délben a
Meiji szentély megtekintése következik, a Yoyogi park
Elvis-Presley imitátorainak és divatdiktátorainak a kereszttüzében.
Délután kivonatozunk a repülőtérre, és
búcsút intünk a szigetországnak.