+36/1 312 53 47 HU | EN

Japán Foodways
Feliratkozás hírlevélre

10 napos kulináris és kulturális kalandozás föld alatti gourmet piacoktól az utcai kifőzdéken át a Michelin csillagokig

Részletes program:

1. nap: Úton Ázsiába

Elutazás Budapestről, európai átszállással Nagojába. Érkezés másnap, a reggeli órákban.

2. nap: Ise-félsziget és a japán homár

Rövid reptéri transzfer után beköltözünk a szállodánkba, és kihasználva a korai érkezés nyújtotta előnyöket, nyakunkba vesszük a környéket. Általános bevezető a japán gasztronómia kulturális hátterébe, első ismerkedés a széles körben használt alapanyagokkal és elkészítési módokkal. Első napunkon a buddhista térhódítás előtti ősi Japán kerül terítékre. A shintó vallás legszentebb helye, a több mint két ezer éve alapított Ise a cél. Azt tartják róla, hogy az itt álló szentély még mentes minden ázsiai kontinentális hatástól, ami Japánban meglehetősen ritka dolog. Az Ise félszigetről, ahol a szentély áll, nevezték el a japán homárt (Ise-ebi), nem véletlenül. Indításnak magasra tesszük a lécet, nyersen, levesben, de akár steak formában is kipróbálhatjuk.

3. nap: Hida steak - kaiseki és egy valódi szamurájváros

Takayama, egy eldugott hegyi falu a Japán Alpok vonulatai között, ahol talán épp a védett környezetnek, az egynyomvonalú vasúti sínpárnak, a shinkansen hiányának köszönhető, hogy eredeti állapotában maradt fent az Edo kori kereskedőváros magja. A látogatók jelentős részét ez önmagában is kielégítené, előttünk azonban más célok is lebegnek. A Kobe marha világuralmát nem meglepő módon Japánon belülről éri a legtöbb kihívás. Az egyik legizgalmasabb ezek közül épp a Takayama hegyi legelőin nevelkedett Hida marha, amit a japán gasztroturisták máris méltó ellenfélnek aposztrofálnak. Mielőtt Kobeba érnénk, itt teremtjük meg az összehasonlítási alapot. A marhát sushi formában, lángolva, shabu-shabu levesben, vagy steak formában is megkóstolhatjuk, és a jó hír az, hogy ezek közül még választani sem kell, mert mind beleférnek a napba. Este továbbvonatozunk Kanazawába, az alpok túloldalának szamurájvárosába, ahol még vár ránk egy kulináris élvezet, a japán kaiseki vacsora, ami a lokális gasztronómia formalizált csúcsa.

4. nap: Francia-olasz-japán fúzió - két michelin csillagos teázó

Egész napos városnézés Kanazawában, a szamurájok és nindzsák egyik legismertebb központjában. Gazdag programunk lesz: Japán leghíresebb kertjében (Kenrokuen) sétálunk, miközben próbáljuk a korabeli mérnökök zsenialitását megfejteni, amivel a vizet szökőkutak, vízesések, patakok formájában feljuttatták egy domb tetejére. Francia-olasz-japán fúziós büfé-ebédünk is lesz a 21. század múzeumában, továbbá zöld tea és aranylemezkés édesség kóstolás egy szamuráj egykori rezidenciájában kialakított két Michelin csillagot érő teázóban. Az éjszakát ismét a hagyományos japán fogadónkban töltjük, ahol a második kaiseki vacsoránkat is elköltjük

5. nap: Kiotó kulináris útvesztőiben

Reggeli után átszeljük vonattal a japán Alpok vonulatát. Következő célpontunk a Japán kultúra és gasztronómia fővárosába, Kiotóba vezet. A napot egy rövid sétával kezdjük Kiotó éléskamrájában, a Nishiki piacon, közben kapunk egy általános bevezetőt a japán alapanyagokról és elkészítési módokról. A szemet gyönyörködtető hagyományos boltok kínálatában szerepel minden, ami a japán háziasszonyok asztalán megfordul, a friss tengeri herkentyűktől a helyi termesztésű zöldségekig, az évszázados tradíciók szerint érlelt savanyúságoktól a japán édességekig. Ez az a hely, ahol megkóstolhatjuk a legtöbb finomságot, mielőtt óhatatlanul a táskánkban végzi, de néhányan a komolyabb piaci csábításoknak sem tudnak már ellenállni, legyen az kagylójában grillezett osztriga, vagy fürjtojással töltött bébipolip. A piac végén meglátogatjuk a tudás sintó istenének Nishiki Tenmangu szentélyét, majd a híres kiotói lángolt ramen-t kóstoljuk meg ebédre, ami nehézsúlyban indul versenyre az ínyencek kegyeiért, és sokaknak újradefiniálja majd a tésztalevesekről alkotott képét. A 80-as években még mosolyogtak a japán whisky-készítőkön a patinás skót, ír és amerikai lepárlók, majd fokozatosan az arcukra fagyott a mosoly, amint Japán 2015-re minden rangos versenyen betört az élvonalba, és megszerezte a világ legjobb whisky-je címet. Az azóta elérhetetlen, Sherry hordóban érlelt Yamazaki Whisky leprálóüzemében teszünk egy kóstolóval egybekötött látogatást, majd a tízezer sintó kapu templomát, a Fushimi Inari-t látogatjuk meg, egy Kiotó közeli hegyoldalon, de kulináris túránkat is folytatjuk egy sétával Pontocho-n, Kiotó belvárosi gésa sikátorában, ahol Kiotó egyik legfinomabb szusi-ját kóstolhatjuk meg, és ha szerencsénk van, gésákat is láthatunk. Szállás: Kiotó.

6. nap: Kóbe - a japán szarvasmarha fővárosa

Egész napos kirándulás következik Kóbéba, a japán szarvasmarha koronázatlan királyának a lakóhelyére. A megfelelő felkészülés jegyében, útközben meglátogatjuk a világ egyik leghíresebb késmanufaktúráját Oszaka Szakai városrészében. A világ mesterszakácsainak 92%-a rejteget egy japán mester által kovácsolt acélt a konyhájában, ezért bátran kijelenthetjük, hogy sikerült átmenteni az egykori szamurájkard-kovácsok örökségét. Nyitott műhellyel várnak minket, ahol bemutatják a késkovácsolás folyamatát, a késélezés fortélyait pedig személyesen is kipróbálhatjuk. Ha találunk kedvünkre való pengét, egy mester kérésre belevési a nevünket, akár japánul is. Ha sikerült a megfelelő pengéjű acélt elrejtenünk a táskánkban, célba vesszük Kóbe-t, a világ marhatenyésztésének a Mekkáját. Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a márványos hús élvezetébe, felkapaszkodunk a híres Rokko hegyre egy libegő kabinjában, hogy Japán legnagyobb fűszer- és gyógynövénykertjében (Nunobiki Gyógynövénykert) tegyünk látogatást a város fölött és egyúttal megcsodáljuk a páratlan panorámát a kilátóból. Amint visszaérünk a kikötővárosba, kiválasztunk egy pénztárcánkhoz illő éttermet és felülírunk mindent, amit eddig a steak-ről gondoltunk. Egy mesterszakács az orrunk előtt szeleteli fel azt a húst, amiért az amerikaiak tömegesen zarándokolnak a szigetországba. A Kóbe marháról érdemes tudni, hogy a legmagasabb USDA Prime besorolású húsnak kevesebb, mint tíz százaléka éri el a legalacsonyabb Kóbe marha minősítést. A hely szelleméhez és a magas minőségi elvárásainkhoz igazodó steak vacsora után a japán belpiaci, és az amerikai húsok végtelenbe nyúló összehasonlító elemzésébe merülve érünk vissza a szállodánkba.

7. nap: Organikus ebéd a Miho múzeumban és első sushi vacsoránk

Ki gondolná, hogy a világ magánmúzeumainak gyöngyszemei épp a Japán erdők mélyén rejtőznének? A Miho múzeum ilyen. Értő szemek által válogatott műkincsek a világ nagy lelőhelyeiről, egy olyan építész által épített hegyek közé ékelt üvegpalotában, aki a Louvre bővítését is jegyzi. A múzeum organikus éttermében fogyaszthatunk egy könnyú ebédet, majd az estét egy történelmi fürdőben tehetjük változatosabbá. Vacsorára a kiváló kiotói szusival ismerkedünk, ezzel is mintegy felkészülve a hamarosan ránk váró tokiói összehasonlításra.

8. nap: Tokió földalatti piacai és kocsmakultúrája

Reggel átvonatozunk az organizált káosz futurista fővárosába, Tokióba, ahol az öt szinten zajló közlekedés, a metró - és vasútvonalak sűrű szövedéke, a felhőkarcolók közé ékelődő faházak és sintó szentélyek szürreális hangulatot kölcsönöznek a megalopolisznak. Első napunkat Észak- Tokiónak szenteljük, ahol Asakusa városrészben nemcsak a legöregebb alapítású buddhista templomot (Senso-ji), de a közelében található konyhafelszerelésekre szakosodott városnegyedet is alaposan felderítjük, ahol az öntöttvas teáskannáktól a vörösréz kávékiöntőkön át a damaszkuszi pengéjű konyhakésekig mindent megtalálunk, ami egy jól felszerelt konyhából nem hiányozhat. A világ élvonalbeli séfjeinek zarándokhelyén járunk. Következő célpontunk a világ legmagasabb szabadonálló műsorszóró tornya, a nemrég átadott Tokyo Sky Tree. Hazafelé már Tokió divat- és szórakozónegyedének Sibujának a felfedezése következik, ahol a világ legforgalmasabb kereszteződése mellett végtelen bevásárlási és étkezési lehetőséget találunk. A föld alatti gourmet piacokkal kezdünk, majd egy időre a japán salaryman világába csöppenünk, a munka utáni stresszoldás tokiói lehetőségeit kutatva: izakaya, a japán gourmet kocsma, Maid Café, a francia cselédkosztümös japán pincérlányok világa, majd Sibuja eldugott bárpultjai kerülnek terítékre. Szállás: Tokió.

9. nap: Tokió halai és hajókázás az öbölben

A reggelit a világ legnagyobb választékú Tsukiji halpiacán kezdjük, ahol a bátrabbak rögtön a legfrissebb szusival búcsúztathatják a reggelt. Séta az óriás tonhalak, halvágó szalagfűrészek, és a tenger gyümölcseinek tarka sokasága között. Rövid séta Ginza kávézói és luxus boltjai között, majd újabb kulináris élmény vár ránk, egy Michelin csillagos Soba formájában, ami hajdina lisztből készült hagyományos japán tésztaleves. Hajóra szállunk, hogy átszeljük a tokiói öblöt, és megcsodáljuk a tengerparti látképét a megalopolisznak. Hazafelé egy vezető nélküli vonat hoz minket búcsúvacsoránk helyszínére, egy felhőkarcolóba, ahol autentikus japán vacsorán veszünk részt, és ahonnan már csak néhány lépésnyi sétára van a szállodánk.

10.. nap: Hajnali birkózás és búcsú a szigetországtól

A kora délutáni repülőgép indulás lehetővé teszi, hogy a lelkes korán kelőkkel meglátogassunk egy valódi szumó edzést, majd pakolás után indulunk a repülőtérre és hazarepülünk. Érkezés Budapestre az esti órákban

Önnek ajánljuk

Kult cikkek

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság