+36/1 312 53 47 HU | EN

Japán Foodways
Feliratkozás hírlevélre

11 napos kulináris és kulturális kalandozás föld alatti gourmet piacoktól az utcai kifőzdéken át a Michelin csillagokig

Részletes program:

1. nap: Budapest - Oszaka

Elutazás Budapestről átszállással Oszakába. Érkezés másnap, a reggeli órákban.

2. nap: Oszaka - Nagoja

Kansai vízre épített nemzetközi repülőterén érünk földet, majd a vonatbérletek beváltása után egy szuperexpressz Kiotóba röpít tovább bennünket, ahonnan egy átszállással és kevesebb mint háromnegyed órával később a shinkansen nagojai állomásán találjuk magunkat. Elfoglaljuk szállodánkat, és a késői érkezés ellenére megpróbáljuk a város fő kulináris nevezetességét, a lassú parázson sült omlós Hitsumabushi angolnát becserkészni vacsora gyanánt.

3. nap: Takayama

Reggel vonatra ülünk, hogy a méltán híres takayamai fesztivált elcsípjük, de a színes parádé korántsem minden, ami ebbe a szamuráj-kori kisvárosba vonz minket. Itt található a Kobe marha egyik legújabb kihívójának a Hida marhának az őshazája, amit tetszőleges formában, szteak, hamburger, shabu-shabu, de akár sushi formájában is kipróbálhatunk, hogy összehasonlítási alapot képezzünk a későbbi Kobe marha kóstolóhoz. Délután tovább vonatozunk a közeli szamuráj városba, Kanazawába. Szállás Kanazawa.

4. nap: Kanazawa

A napot Kanazawában kezdjük, a szamurájok, a nindzsák és az arany központjában. Japán leghíresebb kertjében (Kenrokuen) sétálunk, miközben próbáljuk a korabeli mérnökök zsenialitását megfejteni, amivel a vizet szökőkutak, vízesések, patakok formájában feljuttatták egy domb tetejére. Egy francia-olasz-japán fúziós büféebéd vár ránk a közeli 21. Század Múzeumában, majd délután vár ránk egy különleges matcha zöld tea és aranylemezkével díszített édesség kóstolás, a Nomura egykori szamuráj rezidenciájában kialakított, két Michelin csillagot is begyűjtő teázóban. És csak ezután kezdődik a valódi kulináris időutazás. Az éjszakát egy belvárosi, mégis hagyományosnak mondható japán vendégfogadó ban (Ryokan) töltjük, ahol a japán gasztronómia csúcsának tartott formális kaiseki vacsora vár ránk, ami egy művészien elrendezett, több mint tíz fogásból álló kulináris kényeztetés. Szállás: Kanazawa.

5. nap: Kiotó

Következő célpontunk Japán gasztronómiai fővárosába, Kiotóba vezet. A napot egy rövid sétával kezdjük Kiotó éléskamrájában, a Nishiki piacon, közben kapunk egy általános bevezetőt a japán alapanyagokról és elkészítési módokról. A szemet gyönyörködtető hagyományos boltok kínálatában szerepel minden, ami a japán háziasszonyok asztalán megfordul, a friss tengeri herkentyűktől a helyi termesztésű zöldségekig, az évszázados tradíciók szerint érlelt savanyúságoktól a japán édességekig. Ez az a hely, ahol megkóstolhatjuk a legtöbb finomságot, mielőtt óhatatlanul a táskánkban végzi, de néhányan a komolyabb piaci csábításoknak sem tudnak már ellenállni, legyen az kagylójában grillezett osztriga, vagy fürjtojással töltött bébipolip. A piac végén meglátogatjuk a tudás sintó istenének Nishiki Tenmangu szentélyét, majd a híres kiotói lángolt ramen-t kóstoljuk meg ebédre, ami nehézsúlyban indul versenyre az ínyencek kegyeiért, és sokaknak újradefiniálja majd a tésztalevesekről alkotott képét. A 80-as években még mosolyogtak a japán whisky-készítőkön a patinás skót, ír és amerikai lepárlók, majd fokozatosan az arcukra fagyott a mosoly, amint Japán 2015-re minden rangos versenyen betört az élvonalba, és megszerezte a világ legjobb whisky-je címet. Az azóta elérhetetlen, Sherry hordóban érlelt Yamazaki Whisky leprálóüzemében teszünk egy kóstolóval egybekötött látogatást, majd a tízezer sintó kapu templomát, a Fushimi Inari-t látogatjuk meg, egy Kiotó közeli hegyoldalon, de kulináris túránkat is folytatjuk egy sétával Pontocho-n, Kiotó belvárosi gésa sikátorában, ahol Kiotó egyik legfinomabb sushi-ját kóstolhatjuk meg, és ha szerencsénk van, gésákat is láthatunk. Szállás: Kiotó.

6. nap: Kobe

Egész napos kirándulás következik Kóbéba, a japán szarvasmarha koronázatlan királyának a lakóhelyére. A megfelelő felkészülés jegyében, útközben meglátogatjuk a világ egyik leghíresebb késmanufaktúráját Oszaka Szakai városrészében. A világ mesterszakácsainak 92%-a rejteget egy japán mester által kovácsolt acélt a konyhájában, ezért bátran kijelenthetjük, hogy sikerült átmenteni az egykori szamurájkard-kovácsok örökségét. Nyitott műhellyel várnak minket, ahol bemutatják a késkovácsolás folyamatát, a késélezés fortélyait pedig személyesen is kipróbálhatjuk. Ha találunk kedvünkre való pengét, egy mester kérésre belevési a nevünket, akár japánul is. Ha sikerült a megfelelő pengéjű acélt elrejtenünk a táskánkban, célba vesszük Kobe-t, a világ marhatenyésztésének a Mekkáját. A Kóbe marháról érdemes tudni, hogy a legmagasabb USDA Prime besorolású húsnak kevesebb, mint tíz százaléka éri el a legalacsonyabb Kóbe marha minősítést. Kiválasztunk egy pénztárcánkhoz illő éttermet és felülírunk mindent, amit eddig a steak-ről gondoltunk. Egy mesterszakács az orrunk előtt szeleteli fel azt a húst, amiért az amerikaiak tömegesen zarándokolnak a szigetországba. Délután a híres Rokko hegyre kapaszkodunk fel egy libegő kabinjában, hogy Japán legnagyobb fűszer- és gyógynövénykertjében (Nunobiki Gyógynövénykert) tegyünk látogatást a város fölött és egyúttal megcsodáljuk a páratlan panorámát a kilátóból. Szállás: Kiotó.

7. nap: Himeji - Oszaka

Reggel Himeji felé vesszük az irányt, ahol Japán leghíresebb harci fesztiválján próbáljuk értelmezni a félmeztelen tangás férfiak hordozható szentélyekkel vívott kakaskodását. Hazafelé úton megállunk Oszaka futurista belvárosában, hogy a portugálok 600 éve behozott örökségével, a kívül roppanós belül omlós tempurával ismerkedjünk vacsora gyanánt, egy felhőkarcoló konyhájában. Szállás: Kiotó.

8. nap: Tokió

Reggel átvonatozunk az organizált káosz futurista fővárosába, Tokióba, ahol az öt szinten zajló közlekedés, a metró - és vasútvonalak sűrű szövedéke, a felhőkarcolók közé ékelődő faházak és sintó szentélyek szürreális hangulatot kölcsönöznek a megalopolisznak. Első napunkat Észak- Tokiónak szenteljük, ahol Asakusa városrészben nemcsak a legöregebb alapítású buddhista templomot (Senso-ji), de a közelében található konyhafelszerelésekre szakosodott városnegyedet is alaposan felderítjük, ahol az öntöttvas teáskannáktól a vörösréz kávékiöntőkön át a damaszkuszi pengéjű konyhakésekig mindent megtalálunk, ami egy jól felszerelt konyhából nem hiányozhat. Következő célpontunk a világ legmagasabb szabadonálló műsorszóró tornya, a nemrég átadott Tokyo Sky Tree. Hazafelé már Tokió divat- és szórakozónegyedének Shibujának a felfedezése következik, ahol a világ legforgalmasabb kereszteződése mellett végtelen bevásárlási és étkezési lehetőséget találunk. A föld alatti gourmet piacokkal kezdünk, majd egy időre a japán salaryman világába csöppenünk, a munka utáni stresszoldás tokiói lehetőségeit kutatva: izakaya, a japán gourmet kocsma, Maid Café, a francia cselédkosztümös japán pincérlányok világa, majd Shibuja eldugott bárpultjai kerülnek terítékre. Szállás: Tokió.

9. nap: Tokió

A reggelit a világ legnagyobb választékú Tsukiji halpiacán kezdjük, ahol a bátrabbak rögtön a legfrissebb sushival búcsúztathatják a reggelt. Séta az óriás tonhalak, halvágó szalagfűrészek, és a tenger gyümölcseinek tarka sokasága között. Rövid séta Ginza kávézói és luxus boltjai között, majd újabb kulináris élmény vár ránk, egy Michelin csillagos Soba formájában, ami hajdina lisztből készült hagyományos japán tésztaleves. Hajóra szállunk, hogy átszeljük a tokiói öblöt, és megcsodáljuk a tengerparti látképét a megalopolisznak. Hazafelé egy vezető nélküli vonat hoz minket búcsúvacsoránk helyszínére, egy felhőkarcolóba, ahol autentikus japán vacsorán veszünk részt, és ahonnan már csak néhány lépésnyi sétára van a szállodánk. Megjegyzés: az utolsó nap halpiac utáni része kiváltható egy kamakurai látogatással Japán egykori szamuráj fővárosába, amennyiben a kulináriát a kultúrára szeretnénk cserélni az utolsó napon. Többletár önköltséges, mindössze 1000 jen. Szállás: Tokió.

10. nap: Hazautazás

Reggel transzfer a repülőtérre és hazautazás.

Önnek ajánljuk

Kult cikkek

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság