+36/1 312 53 47 HU | EN

Szudán ismeretlen piramisai
Feliratkozás hírlevélre

9 nap Núbia legszebb vidékein, régész csoportvezetővel a fekete fáraók nyomában

Részletes program:

1-2.. nap: Budapest – Kartúm – Kerma

Késő esti kartúmi érkezésünk és a megérdemelt pihenés után reggel irány Núbia! Terepjáróinkkal a sivatag felé vezet utunk. Hosszú napunk lesz, kóstolót kapunk a hatalmas Szaharából. Késő délután érjük el Kerma pálmaligetektől és mogyoróbokroktól zöldellő medencéjét. Szállás: hotel Kartúmban, vendégház Dongolában.

3.. nap: Egyiptomi fáraók kéznyoma és Kerma – a bronzkori Núbia szíve

Kerma az ókori Egyiptom nagy riválisa, az Afrika mélyére hatoló kereskedelmi utak vámszedője. Az ötezer éves város lenyűgöző romjai és kincses múzeuma után Tombosz felé tartunk. Itt az ókor Napóleonja, III. Thotmesz egyiptomi fáraó monumentális határkősztéléit látogatjuk meg, és a harmadik zuhatagnál is kattintunk néhány elragadó tájképet. A Níluson átkelve ráfordulunk a hírneves Darb el-’Arbain karavánútra, este érkezünk meg szerény, de barátságos vendégházunkba. Szállás: Szoleb.

4.. nap: Vallásokon át – Szoleb - Ó-Dongola és a szúfi qubbák csendje

A napot Szolebben kezdjük, az ország legépebb óegyiptomi templomának grandiózus oszlopai alatt sétálunk végig. Ezután búcsút intünk vendéglátónknak, és Ó-Dongolába indulunk: egy teljes város vár itt minket immáron 1500 éve. Az ősi keresztény királyság, Makuria központja ez, a maga gránitoszlopos bazilikáival és a Trónterem emeletes épületével. A napot a régió szúfi „szentjeinek” méhkas alakú sírépítményei között búcsúztatjuk, mielőtt nekivágunk az útnak Karima felé. Szállás: hotel Karimában.

5.. nap: Amon isten szülőhelye és a fekete fáraók nyughelye

A Dongola–Karima közti sivatagi út jutalma a Dzsebel Barkal. Ez a magányos sziklatömb a fáraókat védelmező ureusz-kígyó alakjában tetszeleg, a környező templomok faragott kövei istenek és uralkodók hőstetteit suttogják. A Szent Hegy után a legendás fekete fáraók piramisai és ragyogó színekkel festett sírkamrái következnek Nuriban és El Kurruban. A nap végén a Barkal megmászására is jut időnk, pazar kilátással a rommezőre és a Nílus negyedik zuhatagára. Szállás: hotel Karimában.

6.. nap: A Bayuda-sivatag bazaltja

A Bayuda hív! Egész napos utunk során gyönyörködünk a porló homokból kibukkanó ébenfekete vulkáni kőzetek formáiban. A világ egyik legelhagyatottabb részén vá-gunk át, szinte halljuk majd a földkéreg reccsenő-roppanó tektonikus zaját. Szállás: Meroé.

7.. nap: Meroé piramismezői és egy elfeledett civilizáció öröksége

A bronzkori Kerma, a vaskori Kús után Meroé birodalmában járunk. Afrikai és egyiptomi stílusokat vegyítő, még álló épületek, gigantikus víztározók nyomai, égbetörő piramisok tucatjai! Begrawiya királyi és elit temetkezési helye az ország büszkesége. A hatalmas területen 171 felépítményt ismer a régészet, ebből 82 darab (!) piramis, melyek nagy részét kívül-belül lesz alkalmunk felfedezni. A lélegzetelállító romokat magunk mögött hagyva Naqába érkezünk – az egykori szentélykörzetben meroéi uralkodók keze nyomát találjuk a szent hegyek védelmező árnyékában. Natakamani király és Amanitore királynő oroszlános templomát kifinomult domborművek borítják, melyek az egyiptomi, afrikai és antik művészet legszebb hagyományait ötvözik. Kőhajításra a remekbe szabott Amon-templom kosfejű szfinxei sorakoznak, természetesen őket is alaposan szemügyre vesszük. A naqai csodák után a vaskori birodalom újabb központját keressük fel Musawwarat es Sufrában, ahol a gigantikus víztározó mellett szintén gyönyörű templom, valamint egy rejtélyes épületegyüttes – Afrika egyik legnagyobb ókori palotája – állnak. Erre a napra felejtsük el az árusoktól hemzsegő világörökségi helyszíneket, a sivatag csendjében lesz módunk ámuldozni. Talán utoljára láthatjuk e módon Meroé, Naqa és Mussawarat méltóságteljes romjait az egyre divatosabb szudáni turizmus új hullámai előtt. A gazdag programot követően ismerősként köszöntjük majd kartúmi szállodánkat. Szállás: szálloda Kartúmban.

8-9.. nap: Kartúm és búcsú Afrikától

Ébredés után felfedezzük az ezerarcú szudáni fővárost. A kopt és ortodox templomok közé ékelt néprajzi múzeumban kezdünk, ahol az ország 597 etnikumának hétköznapjairól és ünnepeiről árulkodó tárgyak, diarámák találhatók. A múzeum egykor a brit katonai klubnak adott helyet, árnyas udvarán Gordon emlékműve is megtalálható. Ezután a nagymecset müezzin éneke kísér minket Afrika egyik legnagyobb piacára, Omdurmanba. A Mahdi érát bemutató Kalifa Házban és a Nemzeti Múzeumban alapos leckét kapunk a régió gazdag történetéről. A kertben újraépített óegyiptomi templomok (!) állnak, amiket a Nasszer-gát emelésekor, az 1960-as években kövenként menekítettek ide a régészek. Lesz min merengeni a pálmák árnyékától hűs korzón, a mellékfolyóit összefűző, hatalmas Nílus partján. Késő este nehéz búcsút intünk a kontinensnek, másnap délelőtt érkezik repülőnk Budapestre.

Önnek ajánljuk

Kapcsolódó kult bejegyzések

Virunga, az utolsó hegyi gorillák otthona

Virunga az utolsó 700 hegyi gorilla hazája, lávától vörös vulkánok és elképesztően zöld őserdők földje, a Kongói Demokratikus Köztársaság dísze, melyet 1979 óta az UNESCO világörökségi státusza véd. Egy igazi 21. századi sztori és Leonardo DiCaprio kellett hozzá, hogy ismét Afrika legrégebbi nemzeti parkjára figyeljen a világ.

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)