+36/1 312 53 47 HU | EN

Etiópia a Tana-tótól Lalibeláig
Feliratkozás hírlevélre

13 nap János pap országában, Lalibela sziklatemplomaitól a Kék-Nílus forrásvidékéig

A jelenlegi helyzet okozta bizonytalanságok miatt az utat
2022. márciusára
szervezzük át. A pontos időpont és az ár frissítése előkészület alatt áll. Addig is örömmel vesszük érdeklődésedet, és szívesen tájékoztatunk a részletekről, ha a bal oldalon lévő "Érdekel" gomb megnyomásával és elérhetőséged megadásával lehetőséget adsz nekünk erre.

Van egy ország Afrika szarván, amit elhinni szinte nem lehet, amit látni kell! Egy ország, ami 1600 éve keresztény, s ugyanakkor számtalan természeti vallás földje. Egy ország, amire – bár sokaknak ma is az egykori éhínség jut eszébe róla – a raszták az ígéret földjeként tekintettek. Egy ország, aminek uralkodói Sába királynőjéig vezették vissza magukat, és ami tájában és élővilágában ízig-vérig a buja Afrika, de ahol már másfél évezrede(!) lefordították saját nyelvükre és írásukra az alapvető görög és a héber irodalmat is. Egy ország, ahol egyetlen sziklatömbből faragott templomok homályában ámulhat el – s pihenhet meg – az utazó. Az ország, ahol ma is az “elveszett” frigyládát őrzik: Etiópia.

Részletes program:

1-2.. nap: Addis Abeba forgatagában

Indulás Budapestről a délutáni órákban. Érkezés után transzfer a hotelbe, majd másnap barangolás a 2500 méteren fekvő város rendkívüli hangulatú forgatagában és jacaranda fákkal övezett utcáin. Látogatás az Entoto hegyen, az Etnográfiai Múzeum gazdag gyűjteményében, és a Nemzeti Múzeumban, ahol Lucynek, az egyik legősibb előembernek a csontjait őrzik. Szállás: Addis Abeba.

3.. nap: A Kék-Nílus vizeinél

Délelőtt repülés Bahir Darba, mely a Tana-tó, Etiópia legnagyobb tavának partján terül el. Délután a Kék-Nílushoz kirándulunk, kis ízelítőt kapunk a falusi életből is. Délután a néhai Hailé Szelasszié császár Bezawit palotája mellől a táj bámulatos panorámájában gyönyörködhetünk. Szállás: Bahir Dar.

4.. nap: A Tana-tó kolostoraiban

Egész napos kirándulás a Tana-tó szigetein és kolostoraiban. A tavon 37 kisebb-nagyobb sziget található, ezek közül mintegy harmincon különféle keresztény kolostorokat építettek a 11–16. század között. Csodálatos épületek és páratlan ikonok között barangolunk, végül kikötünk a tó északi partján fekvő Gorgorában, ahol felkeressük a Debre Sina Mariam templomot is, mielőtt buszra szállunk, hogy Gondarba utazzunk. Szállás: Gondar.

5.. nap: Gondar császári utcáin

Egész napos program Gondarban, „Júda oroszlánja”, Fassilides császár fővárosában. A Világörökség részét képező épületegyüttest 900 méternyi fal övezi, belül csodálatos erődöket és palotákat találunk, melyek a 17–18. században épültek. Délután felkeressük Fasilides fürdőjét, a Debre Berhan Selassie (a Szentháromság Fényének Hegye) katedrálist, valamint Mentuáb anyacsászárnő hegyi palotáját. Szállás: Gondar.

6.. nap: Keresztül a Simien Nemzeti Parkon

Utunkat lenyűgöző szépségű tájakon folytatjuk a Simien hegység területén, 4000 méteres hegyek tövében, égretörő hágókon át és ametiszt színű szirtek közötti vízmosásokban. A Gondarból Axumba vezető út túránk egyik legmegerőltetőbb, de legszebb része. Szállás: Axum.

7.. nap: A Frigyláda és az axumi hagyományok

A legendák városa – Axum. Az etióp civilizáció bölcsője, az Axumi Királyság politikai hatalmának szimbóluma. A titokzatos királyságról már a Kr. u. 1. században is megemlékeznek a korabeli források. Manapság keveset tudunk a helyről, mely az egyik legkorábbi afrikai királyság központja volt, és a legendák szerint egykoron Sába királynőjének székhelye, a kegyes hagyomány szerint pedig a mai napig a Frigyláda őrzője. Megtekintjük a hatalmas sztéléket, ill. azok maradványait, a monumentális királysírokat, valamint a Sioni Szent Mária templomot, ahol az etióp királyok koronáit és egyéb kincseit is őrzik. Szállás: Axum.

8.. nap: Úton a Geralta-hegységbe

A mai napon Tigré tartomány „szívébe” utazunk. Útközben Jehában megtekintjük Etiópia egyik legrégibb szentélyét, a mintegy 2500 éves Hold templomot. Estére a Geralta-hegységbe érünk, hogy itt a csillagfényes afrikai ég alatt, semmihez nem hasonlítható hangulatban töltsük az éjszakát. Szállás: Geralta.

9.. nap: Tigray sziklatemplomaiban

Reggel Mekelébe utazunk, közben felkeressük Tigray sziklába vágott templomait. Az etióp kereszténység egyedülálló alkotásai az ország hagyományos építészetében is különleges helyet foglalnak el. Az idő függvényében 2-3 sziklatemplomot tudunk megtekinteni. Szállás: Mekele.

10.. nap: A Takazé-folyó mentén

Etiópia egyik legnagyobb folyójának, a Takazének folyá­sát követve látványos kanyonokon keresztül érjük el Lalibelát. Utunk száraz, ám annál szebb vidéken keresztül, óriás sziklaormok, baobab fák között vezet. Mielőtt megpihennénk a szállodánkban, ellátogatunk Yemrehane Christos lenyűgöző barlangtemplomába is, mely még a Lalibela király előtti időkből való. Szállás: Lalibela.

11.. nap: Lalibela földalatti misztériumai

A napot a világ egyik csodájának tartott Lalibela szürke gránitba vájt templomainak meglátogatásával töltjük. Mindegyik templom önálló építészeti megoldásokkal készült. A 12. században épült „Új Jeruzsálemet” isteni sugallatra tervezte a Zagve ház legkiemelkedőbb uralkodója, akiről a hely a nevét is kapta. Galériaszerű átjáróival, alagútjaival, keskeny folyosóival és fahídjaival azt a benyomást kelti a látogatóban, hogy megtalálta Isten „erős várát”. Szállás: Lalibela.

12-13.. nap: Az Entoto-hegy és búcsú Afrikától

Reggel visszarepülünk a fővárosba, majd gazdag programunk levezetéseképp „megmásszuk” az Addisz Abeba felé magasodó Entoto-hegyet, hogy megcsodálhassuk II. Menelik császár, Etiópia modernizálója eredeti lakóházát, valamint – az idő függvényében – Entotto Mariam és Entotto Raguel gyönyörű templomait. Este indulás a repülőtérre, éjszaka a gépen. Viszlát Afrika!

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)