+36/1 312 53 47 HU | EN

Eritrea hosszabbítás
Feliratkozás hírlevélre

Szudán ismeretlen piramisai úthoz

Részletes program:

1-3. nap: Kartúm és Aszmara - a kis Róma

A szudáni kaland után újabb látnivalókra, és némi tengerparti pihenésre is vágyunk majd. Elbúcsúzunk a csoport többi tagjától, majd másnap este Aszmarába repülünk. Hajnali érkezés a fiatal állam fővárosába, Aszmarába, a szállás elfoglalása, pihenő a városi barangolás előtt. A legendák szerint Aszmarát az állandó törzsi csetepatékban megfáradt feleségek alapították: ide költöztek, a férjek pedig kénytelenek voltak megbékélni a helyzettel (és egymással). A 20. században Piccola Roma, azaz a kis Róma az itáliai gyarmatbirodalom legjelentősebb városává vált. Az olasz építészek „játszótereként” Aszmara ma is gazdag az 1930-as évek különleges, előremutató és persze szemet gyönyörködtető épületeiben - sétáink során lépten-nyomon meggyőződhetünk erről. Nem kerüljük el a piacot, a kopt és római katolikus templomok tornyait, a mecseteket sem, és persze a Nemzeti Múzeumba is ellátogatunk. A nap végén jól fog esni néhány hűsítő koktél az ízig-vérig olasz kisvendéglők mediterrán teraszain. Szállás: Aszmara.

4. nap: az akszúmi birodalom nyomában

Már a kétezer éves „Periplus Maris Erythraei” szöveg is említi Kohaito városát a Rómát Indiával összekötő tengeri utak mentén. Délkelet gazdag történeti régiójába utazunk, az akszúmi királyság (kb. 100-900) emlékeit látogatjuk sorra, mely ezer éven keresztül kulcsfontosságú közvetítő szerepet játszott Afrika, Európa, a Közel-Kelet és India birodalmai közt. Kohaito, Emba Metera, Belew Kelew ősi települései többek között olyan csodákat rejtenek, mint a Hawulti obeliszk, amin a ge’ez írás (az etióp ábécé őse) első nyelvemlékei maradtak ránk. Ugyan Kohaito régészeti öröksége már a 19. század óta ismert, a legtöbb titokzatos rommező máig feltárásra vár. Nem véletlen, hogy az eritreai kormány a régiót az UNESCO Világörökség részévé jelölte – szorítsunk nekik! Szállás: Aszmara.

5. nap: Filfil és a trópusi őserdők illata

Massawa felé haladva az ország egyik legszebb örökzöld erdejét közelítjük meg Filfil közelében. Buja környezet folyik szét a tektonikus repedések által tagolt régió platóin és völgyeiben - az ősidők paradicsomi állapotát idézi a táj. A számtalan színes madárfaj mellett leopárdok, kudu, varacskos disznók és páviánrajok élvezik Filfil vendégszeretetét. Mi pedig gyönyörködünk a látványban, mielőtt tovább indulunk a szerpentineken a tenger felé. Szállás: Massawa.

6. nap: a Vörös-tenger koralljai

A mai nap a Vörös-tengeré! A Dahlak szigetcsoport legszebb helyszíneit látogatjuk végig hajónkkal, először Disszié, majd Madote szigetén kötünk ki. Érintetlen, homokos partok, kristálytiszta víz hívogat minket. A kíváncsi utazó némi búvárkodás keretében korallok között sikló oroszlánhalakat, teknősöket és delfineket is megfigyelhet a víz alatt. Szállás: a szigeteken.

7. nap: Kelet-Afrika illatos kikötője - Massawa

Ébredés után a Vörös-tenger gyöngyébe hajózunk vissza – így nevezik Massawát, az akszúmi királyok, omajjád kalifák, bedzsa és oszmán szultánok ezeréves kikötővárosát. A városban és a tengerpart közelében szétszórt szigeteken egyaránt a korai iszlám építészet kincseivel találkozhatunk. A földrengéseket és háborúkat átvészelő óváros oszmán épületeinek a messze földről importált fa ablaktáblák, a falak építéséhez használt tengeri korallok ajándékoznak egyedi megjelenést. Az olasz uralom alatt Massawa vált a Vörös-tenger egyik legjobban kiépített kikötőjévé vált, utánozhatatlan kínálatú, középkori bazárjával, Oszedmir pasa palotájával, a 600 éve álló Sheikh Hanafi mecsettel, a mólók peremén egyensúlyozó, vágott vitorlás dhow-ok sorával. Késő délután indulunk vissza fővárosi hotelünkbe. Szállás: Aszmara.

8. nap: Mussolini vasútja és kápolna egy fa belsejében

Nyolcadik napunkon az olasz gyarmati mérnökök gondos munkáját, az Aszmara – Nefaszit vasútvonalat (1887–1932) vesszük szemügyre (opcionális). A hálózat legfiatalabb eleme is több mint ötven éves, közlekedéstörténeti érdekesség. A vadregényes táj és az 1930-as évek felújított vintage szerelvényei rendre lenyűgözik a vasút iránt egyébként kevésbé fogékony utazókat is. Délután északnyugatra indulunk a gyönyörű gránit meredélyek között futó utakon. Keren a híres heti tevepiac helyszíne, de az autók között hullámzó tevecsapatokon túl is számos érdekes látnivalót ígér az egykori gyarmati üdülőváros. A legérdekesebb látványt egy hatalmas baobab fa belsejébe álmodott kegyhely nyújtja majd. A Mariam Dearit káplonában, azaz a fa törzsében 4-5 hívő is elfér Szűz Mária képmása előtt. Szállás: Keren.

9. nap: Tevepiac és tigrinya tornácok

Hétfő, a nagy kereni piac napja: mindenütt morgó tevék, ficánkoló lovak és szarvasmarha, sózott halak, ezerszínű kelmék, kerámia és rattan tárgyak, szikrázó ezüstöt kiabáló árusok. Nehéz szívvel és könnyű pénztárcával utazunk tovább a főváros felé, de útközben megállunk a Tigrinya törzs falvaiban, hogy megismerkedhessünk különleges tornácos építészetükkel (hidmo) és viseletükkel. Utolsó esténket Aszmarában töltjük.

10. nap: búcsú

Kora reggel repülővel indulunk haza: viszlát Vörös-tenger, viszlát Eritrea!

Önnek ajánljuk

Kult cikkek

Virunga, az utolsó hegyi gorillák otthona

Virunga az utolsó 700 hegyi gorilla hazája, lávától vörös vulkánok és elképesztően zöld őserdők földje, a Kongói Demokratikus Köztársaság dísze, melyet 1979 óta az UNESCO világörökségi státusza véd. Egy igazi 21. századi sztori és Leonardo DiCaprio kellett hozzá, hogy ismét Afrika legrégebbi nemzeti parkjára figyeljen a világ.

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság