+36/1 312 53 47 HU | EN

A buddhista Tibet és az Everest alaptábor
Feliratkozás hírlevélre

16 napos felemelő út a klasszikus Tibet legszebb látnivalói között Lhaszától az Everest alaptáboron át a Kathmandu-völgyig

Részletes program:

1. nap: Elrepülés a Himalája lábaihoz

Indulás Budapestről átszállásokkal Kathmanduba, Nepál 1300 méterre a tengerszint felett fekvő izgalmas fővárosába.

2. nap: Kathmandu sikátoraiban

Érkezés után pihenünk egy kicsit, majd megismerkedünk a várossal. Körben a gyönyörű hegyek és az egyedülálló középkori díszletek. Belevetjük magunkat az óváros sűrűjébe. Közben az útlevelünk a kínai követséget járja. Szállás: Kathmandu.

3. nap: Hindu- és buddhista tradíciók nyomában

A mai, ritkaságokkal teli programunk keretében kilátogatunk Budhanilkantha Visnu zarándokhelyére, majd a gazdagon díszített Szvajambhunath-sztúpához kapaszkodunk fel, mely egy óriási zarándok- dombon magasodik. Délután programunkat Pasupatinath nál, a hinduk szent halottégetőjénél folytatjuk. A benáreszi hagyományok nepáli változatával ismerkedhetünk meg közelebbről, majd Bodnath festői sztúpáját járjuk körbe a tibeti negyedben. Szállás: Kathmandu.

4. nap: A völgy titkos szegleteiben és királyvárosaiban

Ma egy izgalmas kört teszünk a völgy világhírű látnivalóihoz. A leghíresebb és legérdekesebb Visnu zarándokhelyet keressük fel elsőként, Changunarayant, mely falucska maszkkészítő mestereiről is ismert, majd beugrunk egy régi királyi központba, Kírtipur óvárosába. Következő állomásunk Bhaktapur, a völgy leghíresebb királyvárosa lesz. Utunk nepáli szakaszának megkoronázásaként Patan óvárosát járjuk be, melynek Durbar tere talán a legszebb és legegységesebb példája a nepáli építészetnek. Szállás: Kathmandu.

5. nap: Átrepülés a Himaláján

Reggeli után gépre szállunk és Kína felé vesszük az irányt. Átrepülni a Himalája láncain tiszta időben páratlan élmény. Öt nyolc ezer méter fölötti csúcsot láthatunk közvetlen közelről, élükön a Mount Everest sokak által összetéveszthetetlennek vélt csúcsával. Érkezés után már magashegyi viszonyok között találjuk magunkat. A repülőtérről a Yarlung-völgy felé tartunk, ahol a régi nagy királyok temetkezési helyein kívül sok tibeti különlegesség vár ránk. Szállás: Tsedang.

6. nap: A legrégebbi kolostortól a fővárosig

Reggeli után látogatást teszünk Szamje mandalalakú kolostorvárosában. Itt rövid bevezetést kapunk a tibeti buddhista világképbe. Később látogatást teszünk a Yumbulhakang királyi palotájában és a tankirályok sírjainál, majd Lhászába, az egykori fővárosba és szakrális központba utazunk, ami ma egy hatalmas kínai város, de a megmaradt tibeti negyed és a vidéki zarándokok sokasága képes feledtetni velünk a jelent. Szállás: Lhásza.

7-8. nap: Az istenkirályok fővárosában

Kétnapos sűrű program következik ebben a lüktető világban. Tibet első buddhista templomai, a Dzsokhang és a Ramocshe a város szívében találhatók, de félreeső kápolnákba is bemegyünk. A dalai lámák egykori téli- és nyári rezidenciája - a Potala és a Norbulingka már az ezeréves politikai és vallási rendszert hozza közelebb. A Csakpori domb mögött röviden megemlékezünk a tibeti orvoslásról, és megállunk a meditációs barlangok előtt. A város peremén végiglátogatjuk a nagy kolostorokat, a Drepungot, a Szerát és a Nécshungot, az állami jós egykori székhelyét, és a 4500 méteren fekvő Ganden kolostorba is eljutunk. Szállás: Lhásza.

9. nap: Ékszerdoboz a felföldön: Gyance

Reggeli után a régi Tibet szívébe utazunk, Gyancéba. Csodálatos természeti környezetben vezet utunk. Megállunk a 7000 méteres hegyek ölelésében fekvő Jamdrok-tónál, átmegyünk egy ötezres hágón, és délután már ismerkedünk Ü-Cang „legtibetibb” kisvárosával. A gyönyörű 14–15. századi erőd alatt sétálva felidézzük a régi tibeti élet mozzanatait, és a Pelkhor Cshöde templomkomplexumban körbejárjuk Ázsia egyik leghíresebb térmandaláját, a Kumbumot, a 100.000 istenség sztúpáját. Szállás: Gyance.

10. nap: Sigace. a Hold uralkodójának városa

Reggeli után tovább utazunk nyugatra. Útközben látogatást teszünk egy igazán ódon helyen, a Zsalu kolostorban, a tibeti buddhista kánon „szülőhelyén”. Fantasztikus régi mandalák, édeni zöld színek. A délután már Sigace városában talál minket. A Tashilunpo kolostor a Pancsen lámának székhelye. Itt szemtől-szemben állhatunk a jövő óriás Buddhájával, és magunk is megtehetjük a kolostort körül ölelő zarándokutat. Szállás: Sigace.

11-13. nap: Fotó szafari az Everesthez

Tovább folytatjuk utunkat Tibet holdbéli tájain keresztül. Felkeressük Szakja városát, a dicső múltú szakjapa rend székhelyét, és megtekintjük a XI. században épült, Nagy Szakja Kolostor déli épületeit. Kedvező időjárás esetén, a második nap reggelén a Himalája 4 nyolcezresének panorámájában gyönyörködhetünk, s felmegyünk busszal az Everest alaptáborhoz vezető út utolsó településéig, ahonnan felhők híján közelről is szemügyre vehetjük minden hegymászó álmát, a 8848 méteres Csomolungmát. Harmadik napon a táj a tibeti felföld lenyűgöző zordságából fokozatosan vált át az elő-Himalája zöld bujaságába. Leereszkedünk a határig. Szállás: Tingri, Kerong.

14. nap: Visszautazás Kathmanduba

A 2400 méteres magasság üdítő környezetében ébredünk és reggeli után visszatérünk a nepáli fővárosba, hogy a medence partján beszéljük át szédítő élményeinket. Szállás: Kathmandu.

15-16. nap: Köszönjük Ázsia!

Reggeli után még lehetőségünk lesz beszerezni az utolsó csomag teákat, füstölőket, majd késő délután indulunk a repülőtérre. Hazaérkezés másnap.

Önnek ajánljuk

Kapcsolódó kult bejegyzések

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)