+36/1 312 53 47 HU | EN

A Himalája árnyékában: Tadzsikisztán - Pamír
Feliratkozás hírlevélre

16 nap Közép-Ázsia kulturális- és természeti kincseskamrájában Nagy Sándor városától a pamíri hágókig

Részletes program:

1. nap: Elutazás Közép-Ázsiába

Indulás az délutáni órákban, isztambuli átszállással Tádzsikisztánba.

2. nap: Első lépések a Selyemúton: Dusanbe

Isztambuli átszállással érkezünk Dusanbéba. Pihenés és reggeli után első benyomások a sokszínű tadzsik mindennapokról, amelyekben az évezredes múlt összefonódik a legmodernebb jelennel. Délután felkeressük a Mehrgon-bazárt, a város legnagyobb keleti piacát: igazi Selyemút menti hangulat! Szállás: Dusanbe.

3. nap: A buharai emír határerődjében

Fejest ugorva a Selyemút világába: elutazunk Hisszárba, a buharai emír keleti határerődjébe. Az egykori hatalmas várának csak a kapuja maradt meg, azonban a város különleges emlékei közé tartozik még a Szangin-mecset, a különleges Medresze-i kuhna, illetve a karavánszeráj is. Szállás: Dusanbe.

4. nap: A Csilucsor-Csasma szent hévízeinél

A magashegyi Fakhrabad-hágón átkelve, az ország legszentebb iszlám helyére utazunk, Csilucsor-Csasma hévízekhez, melyek évezredekig éltették a dél-tádzsikisztáni sivatagos vidéket. Az út során több alkalommal megállunk megcsodálni a keletre elterülő Pamír többezer méter magas hegyeit. Szállás: Saartuz.

5. nap: Az ókori európai civilizáció egyik legtávolabbi határvárosában

Reggeli után felkeressük az ókori európai civilizáció egyik legtávolabbi határvárosát. Az Afganisztánnal szemben fekvő Takhti-Szangin romvárosa a legkeletibb olyan Alexandria, mely még az ókorban elpusztult. Területén került elő a világhírű „Oxus-kincse”, amely több mint 200 arany és ezüst tárgyból állt. Továbbhaladva, a tadzsik iszlám építészet egyik korai emlékét látogatjuk meg Mazori-Sárifban. Szállás: Saartuz.

6. nap: A Pamir sziklafalai között

Folytatva utazásunkat az ország déli szélén, először Adzsina-Tepe romjainál állunk meg, ahol egy buddhista monostor feltárása során megtalálták Közép-Ázsia legnagyobb fekvő Buddha-szobrát. Innen utunk a Pamír sziklafalai közé vezet, az ősi Selyemút hágóit követve. Így jutunk el a 10–11. században virágzó Hulbuk városáig, melynek helyreállított falain belül paloták, medreszék és mecsetek maradványai láthatjuk. Szállás: Kulyab.

7. nap: Időutazás Kalai-Khumb-ba

Egyre beljebb hatolva az eget-érő hegyláncok közé, különleges népcsoportok országrészébe jutunk, egyedülálló viselettel, nyelvvel és építészettel. Az érintetlen természet és a páratlan kultúra fantasztikus időutazást élményét nyújtja! Szállás: Kalai-Khumb.

8. nap: A Szagirdást-szurdokban

Átvágva a Nyugat-Pamír hágóin folytatódik az időutazás: mesebeli Szagirdást-szurdok, havas csúcsok, eldugott festői falvak. Szállás: Dusanbe.

9. nap: A Nagy Sándor-tó partjainál

A mai napon a vadregényes Zeráfsán-hegység szívébe utazunk, a 2295 m tengerszint felett fekvő Iszkander-kül (Nagy Sándor-tó) partjaira, csipkézett hegygerincek és páratlan szépségű és tisztaságú vízesések környezetében térünk nyugovóra. Szállás: Iszkander-kül.

10. nap: Pendzsikent szentélyei

Az ősi Szogdiána múltjába kirándulunk: elsőként a UNESCO világörökség listáján szereplő, őskori Szárázm maradványait keressük fel, következőként pedig a szentélyeiről, freskóiról és tragikus sorsáról ismert Pendzsikentbe látogatunk el. Szállás: Pendzsikent.

11. nap: A Fergána-völgyben

Reggeli után átkelünk a vadregényes Sahrisztán-szoroson, a fűszereiről, színes kerámiairól és különleges selyemviseleteiről híres Fergánába. Az előző nap romvárosai után egy pezsgő életű, ősi keleti város utcáin veszünk el. A Selyemút fontos megállójaként Isztrávsán – az egykori Kiropolisz – Tádzsikisztán egyik legősibb városa, hatalmas erődjének romjaival, medreszékkel, mauzóleumokkal és mecsetekkel. Szállás: Isztrávsán.

12. nap: Nagy Sándor nyomában Khodzsentbe

Délelőtt városnézés Isztrávsánban, az egyik legnyüzsgőbb fergánai piac felkeresése, majd továbbutazás Nagy Sándor nyomában Khodzsentbe. A város Arbab-palotájában zárták le a polgárháborút 1992-ben és alkották meg a ma is érvényben lévő nemzeti zászlót. Szállás: Khodzsent.

13. nap: Khodzsent környékének ősi kisvárosai

A délelőtt folyamán körutazást teszünk Khodzsent környékének ősi kisvárosaiba, Konibodomba és Iszfarába. Az előbbi Fergána kiemelkedő oktatási központja volt, melynek emléke a most is álló három 16. és 19. század között épült medresze, míg az utóbbiban napjainkig áll a 16. századi, bukharai Sejbanidák alatt épült többkupolás, mecset. A nap csúcspontja egy unikális, Ázsia legrégebbi, fából épült, több mint ezeréves mauzóleuma a hegyek tövében fekvő, Csorkó falucskában. Szállás: Khodzsent.

14. nap: Természeti csodák és visszautazás Dusanbébe

Reggel Sáhrisztán- és Anzob-hágók érintésével visszautazás Dusanbéba. Útközben többször megállunk gyönyörködni a szurdokos út páratlan szépségében. Szállás: Dusanbe.

15. nap: A főváros régi- és új negyedei

Városnézés Dusanbéban: ellátogatjuk a világ legmagasabb zászlótartó rúdjához, mely 165 m magasságával 2011-ben bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. Sétálunk a régi és az új város utcáin, megtekintjük a nemzeti hősnek tekintett, 9–10. század folyamán élt Iszmáil Számáni arannyal borított emlékművét, és természetesen, nem maradhat ki a szőnyegeiről, gyümölcseiről és keleti fűszereiről híres keleti piac sem. Szállás: Dusanbe.

16. nap: hazautazás

Hajnali órákban indulás a repülőtérre és hazaút Budapestre.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)