+36/1 312 53 47 HU | EN

Szíria Damaszkusztól Palmüráig
Feliratkozás hírlevélre

9 nap keresztények, nabateusok, bizánciak és muszlimok között egy gyönyörü, ősi országban


"A Kelet mesés kapujától sajnos hosszú éveken át elzárta a nyugati utazókat a háború. Most végre visszatérhetünk. Damaszkusz kincsei újra minket várnak!"

Hölvényi Kristóf

Szíria ma sem vesztette el ősi varázsát. Bár a háború alaposan megtépázta, a föld, a kövek, a szellemiség, a kétezeréves egybefüggő keresztény hagyomány ma is jelen van, ma is érzékelhető, kitapintható. Az itt élők keleti vendégszeretete Ábrahám óta megtapasztalható valóság, angyaloknak kijáró kedvesség. Eddigi útjaim során mindig új és új arcát ismerhettem meg ennek az ezerszínű világnak, Kelet vallási és kulturális kincsestárának. Bízom benne, hogy még sokszor eljuthatok szíriai testvéreimhöz, és másokat is hozzásegíthetem ezekhöz a páratlan élményekhöz.

Fülöp metropolita üzenete az Agra utazóinak

Részletes program:

1-2. nap: Damaszkusz kapuinál

Isztambulon keresztül a bejrúti reptérre érkezünk. Másnap reggel buszos transzfer visz minket a szír határhoz. Itt járművet váltunk, így délutánra már Damaszkuszba érkezünk, és megkezdjük a legutóbbi háborút szerencsére szinte érintetlenül átvészelő város felfedezését. Szíriai élményeink sorát a Bibliában is szereplő Via Recta (az ősi római főút) és az egykor az oszmán kormányzó székhelyeként épült Azem Palota nyitja meg. Szállás: Damaszkusz.

3. nap: A város szívében

A négyezer éves főváros ezen a napon is számos látnivalóval vár minket. Mai programunk kezdő- és középpontja az omajjád építészet ékköve, a méltán világhírű damaszkuszi nagymecset. A korábbi pogány, majd keresztény kultuszhelyre épült szentélykomplexum bejárása után Damaszkusz talán leghíresebb uralkodója, a zseniális hadvezér, Szaladin mauzóleumát is megtekintjük. Természetesen nem hagyjuk ki a város keresztény emlékhelyeit sem: felkeressük az óváros keleti részén álló Szent Ananiás-kápolnát és Szent Pál ablakát is. Mindezek után pedig a – már a középkorban is legendásnak számító – nagy bazár forgatagába is belevegyülünk. Szállás: Damaszkusz.

4. nap: A keresztény Szíria nyomában

Reggel a hegyvidékre, Szíria legjelentősebb keresztény településére, Szednajába utazunk, ahol többek között az Antióchiai Patriarchátus egyik legjelentősebb és legősibb monostora vár minket, a 6. századtól fontos zarándokhely. Bár az épület egy akna-belövést kapott a háborúban, ez nem rettentette el a nővéreket, akik őrzik, és a keresztény és muszlim zarándokokat sem a szent hely meglátogatásától. Ezután a Keresztények Völgyében folytatjuk utunkat és a johanniták lélegzetelállító erődjét, Krak des Chevaliers-t keressük fel, ahol II. András királyunk is időzött a keresztes háborúk alatt. Az este a közeli Emesza (Homsz) városában ér már minket. Szállás: Homsz.

5. nap: Palmüra romjainál

Napunkat Palmüra (Palmyra), az egykori központi oázis, a Tömjénút legfontosabb városának romjai között töltjük el. Bár a világörökségi helyszín 2015-16-ban a Da’esh ideológiája okozta értelmetlen pusztítás szimbólumává lett, immár negyedik éve újra kormányzati ellenőrzés alatt álló, és – bár súlyosan megrongált, de – még mindig kiemelkedő jelentőségű és lenyűgöző időkapszulája az ókori és későantik világnak. Az estét pedig már az Orontész partján, a virágkorát 3500 éve élő, de ma is impresszív Hama városában töltjük. Szállás: Hama.

6. nap: Az újjáéledő város: Aleppó

Reggeli úti célunk Szíria második legnagyobb városa, Aleppó. Bár a város neve nem is oly rég még a háborús pusztítások nyomán jutott el hozzánk, mára intenzív újjáépítés vette kezdetét, így már a romjaiból újjáéledő várost és ránk maradt történelmi emlékeit is meglátogathatjuk. A Keresztelő Szent János apjának, Zakariásnak a sírját is őrző Nagymecset, a 16. sz-i szuk maradványai és az egykori Citadella, a görög-római idők néhai Akropolisza is ránk vár. Szállás: Aleppó.

7. nap: Újra Damaszkusz felé

Reggeli után délnek indulunk, és sort kerítünk az eddig csak érintett látnivalókra is. Első megállónk korábbi szálláshelyünk, Hama. Az Asszír Birodalom történelmében is királyfeliratokat érdemlő városban egy ma is lenyűgöző, zegzugos óváros, hangulatos középkori emlékek várnak minket. Ezután napfénynél is szemügyre vesszük Homsz városát, ahol bár már béke honol, sajnos a háború nyomai határozzák meg a város mostani arcát. Rövid megállónk után továbbutazunk Maaloula városkájába, ahol a mai napig Jézus nyelvének, a nyugat aráminak egy dialektusát: a klasszikus szírt beszélik a helyi keresztények és muszlimok is. A közeli hegycsúcsról lélegzetelállító táj tárul elénk és két festői monostor, valamint a 2015-ben átadott új Szűz Mária szobor: „a béke asszonya” vár ránk, mielőtt estére visszaérünk a fővárosba. Szállás: Damaszkusz.

8. nap: Nabateusok - rómaiak - bizánciak és muszlimok

Reggel délnek indulunk tovább, és a jordán határvidékre, Palmüra mellett az ország másik kiemelkedően jelentős világörökségi helyszínére: Boszrába utazunk. Az ókortól jelentős kereskedelmi útvonal mentén álló egykori Nabataeus város a II. századtól fennálló római fennhatóság alatt is jelentős közigazgatási központ volt. Így ma itt láthatjuk többek között a világon talán a legjobb állapotban megmaradt római színházat is. Szerepe azonban a középkor során sem csökkent; sőt: fontos állomása maradt a Mekkába tartó karavánutaknak is. Így bizánci templomok maradványai éppúgy várnak minket, mint impozáns mecsetek és paloták mindkét kultúra időszakából. Esti búcsúvacsoránkat már ismét Bejrútban költjük el. Másnap reggel indulunk a repülőtérre. Szállás: Bejrút.

9. nap: Hazaindulás

Érkezés Budapestre, átszállás után az esti órákban.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)