+36/1 312 53 47 HU | EN

Mediterrán Libanon
Feliratkozás hírlevélre

9 nap a Levante kikötőiben, főníciai városok és kánaáni istenek lába nyomán

Részletes program:

1-2. nap: Budapest – Bejrút

Esti indulással, hajnali érkezéssel repülünk Libanonba, majd rövid pihenő után megkezdjük Bejrút felfedezését. A múlt emlékei közül felkeressük a római idők romjait, középkori templomait és oszmán mecseteit is, de nem hiányozhat a francia befolyás Place des Étoiles-ja, vagy a polgárháború golyó-szaggatta emlékhelyei sem. Külön figyelmet fordítunk a bejrúti modern építészet legjobb alkotásaira, és felkeressük a Nemzeti Múzeumot és a tengerparti sétány híres kőszirtjét, a Galambok Szikláját is. Emellett Libanonban a Közel-Kelet legkifinomultabb konyhája vár bennünket. Szállás: Bejrút.

3.. nap: Baalbek 3000 éves romjai és mennyei szőlőlugasok között

Az ország éléskamrájába, a kiváló talajáról és klímájáról ismert Bekaa-völgybe indulunk. A Libanon és az Anti-Libanon hegységek között húzódó völgy kétségkívül legfontosabb látnivalója a „Nap Városa”, Baalbek. A főníciai idők ősi kultuszhelyére emelt római-kori templomegyüttes szédítő és felejthetetlen látványt kínál, melynek építését máig számtalan rejtély és legenda övezi. Útközben megállunk az ország egyik legfontosabb borászatában, a Touma család által a XIX. században alapított Chateau Heritageben, ahol a Közel-Kelet talán legjobb borait (és arakjait) készítik. Szállás: Zahle.

4.. nap: Anjar boltívjei - drúzok és cédrusok

A napot egy különleges romváros bejárásával kezdjük. Bár római hatást mutat, a Kr.u. VIII. században egy Omajjád kalifa építtette a ma Anjar néven ismert várost, ami romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt. Innen a Libanon hegylánc déli vonulataihoz, a jobbára drúzok lakta Chouf régióba utazunk. Először a drúz Deir el Qamar városkát tekintjük meg szűk utcáival, kanyargó lépcsőivel, mecseteivel és palotáival. Innen Beiteddinbe utazunk, II. Bechir Chehab palotájába, mely amellett, hogy a mindenkori libanoni elnök nyári rezidenciája, egy gazdag mozaik gyűjteményt is magáénak mondhat. Szállás: Chouf.

5.. nap: Türosz nekropolisza – Magdouche kegyhelye – Szidón óvárosa

A hegyek között leereszkedve Türosz felé vezet az utunk, melyet a Tengerek Királynőjeként ismertek. Innen Szidón felé fordulunk, de útközben még a Magdouche-hegyi Mária szobránál gyönyörködünk a panorámában. Röviddel ezután Szidónba, a Földközi-tenger partján fekvő ősrégi kereskedővárosba érkezünk. Felkeressük a Nagymecsetet, az óvárost és a bazárt, megtekintjük a kikötő régi keresztes erődítményét és az oszmán időszak karavánszeráját, a Khan el Franj-ot is, majd este visszatérünk a fővárosba. Szállás: Bejrút.

6.. nap: Jeita Grotto barlangok - Harissza zarándoklat - Büblosz főniciai és egyiptomi emlékei

Kora reggel a Kutya-folyót követve jutunk el a Közel-Kelet talán legcsodálatosabb karsztformációjáig, a lélegzetelállító Jeita Grottóhoz, az ország legnagyobb cseppkőbarlangjához. Innen a Harissa hegytetőn álló „Libanoni Miasszonyunk” zarándokhelyére tartunk, ahonnan drótkötélpályán szállunk alá a híres tengerparti vigalmi városba, Jounieh-be. Bübloszt nem csupán a betűírás egyik feltételezett szülőhelyeként tartják számon, de a Föld egyik legrégebb óta folyamatosan lakott települése is. Főníciai és egyiptomi emlékek, oszmán időket idéző belváros, középkori templomok, kikötő és városfal vár bennünket. A város ezen felül egészen egyedi hangulatú esti sétát és remek éttermeket is kínál. Szállás: Büblosz.

7.. nap: Cédrusok – Becharreh – Quadisha-völgy

Libanonban természetesen nem maradhatnak ki a cédrusok sem a látnivalókból. Itt, az ország északi részén található Libanon egyik legrégebbi cédruserdője. Becharreh-ben, a hósipkás hegyek oldalában több ezer éves fák tárulnak elénk. A Quadisha-völgy ma is nehezen megközelíthető, elzárt vidékei, barlangjai az ókortól menedéket nyújtottak az elvonulást és csendességet kereső szerzeteseknek. A világhírű író, festő és gondolkodó, Khalil Gibran, „A Próféta“ szerzőjének házában tett látogatás után itt, Ehden városában töltjük az éjszakát. Szállás: Ehden.

8.. nap: Tripoli – Batroun – Bejrút

Máig dacol az idővel a keresztesek Tripoli őrgrófságának komor lovagvára, ahová reggel aláereszkedünk. Mecsetek, templomok, karavánszerájok, fürdők és medreszék várnak minket. A szúk a XIII. század óta a mai helyén fogadja a vásárlókat, és itt van az ország talán leghíresebb, majd 150 éve működő cukrászata is, ahol komoly hozzáértéssel készítik a Kelet édességeit. Ha időnk engedi, késő délután még rövid sétát teszünk Batrounban is, ahol szűk utcácskák, nyüzsgő piac és kávézók mellett egy katedrális és római idők stadionjának és színházának maradványai is várnak. Estére visszatérünk a fővárosba. Szállás: Bejrút.

9.. nap: Bejrút – Budapest

Félnapos programunk során felkereshetjük a kiváló régészeti gyűjteményt tartalmazó Nemzeti Múzeumot, illetve sétát tehetünk a különösen hangulatos Selyem Múzeumban, majd a délutáni órákban indulunk a repülőtérre, hogy hazatérjünk.

Önnek ajánljuk

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)