+36/1 312 53 47

Pápua Új – Guinea

 • Főváros: Port Moresby
 • Terület: 462 840 km²
 • Becsült népesség: 7 321 000 ( 2013-as adatok alapján )
 • Beszélt nyelvek: több, mint 800 őshonos nyelv van jelen
 • Hivatalos pénznem: Pápua Új-Guineában a nemzeti fizetőeszköz a Pápua Új-Guineai kína (PGK).
 • Időeltolódás Magyarországhoz képest:  +8 óra
Elhelyezkedés, természeti adottságok
Pápua Új – Guinea a melanéz szigetvilág tagja, területe Új-Guinea sziget keleti felét, s számos apróbb szigetet ölel fel. A szárazföldön Indonéziával, tengeren Mikronéziával, Nauruval, Kiribatival, a Salamon- szigetekkel, Ausztráliával és a Korall tengeri szigetekkel határos. Pápua közepén hegyvonulatok emelkednek, legmagasabb csúcs a Mount Wilhelm a maga 4509 méterével. Az alföldeket bővízű folyók szelik át és dús esőerdők borítják, a partvonalakat sok helyen korallzátonyok szegélyezik. A kisebb szigeteken számos ma is aktív vulkán található Természeti értékeit tekintve páratlan, a világ egyik legérintetlenebb része és a mai napig számos növény – és állatfaj vár még felfedezésre. Pápua Új – Guinea 18 különböző esőerdővel játszik igen fontos szerepet a klímavédelemben, hiszen azok nagymennyiségű széndioxidot szívnak fel. Ötféle mocsár és háromféle mangrove-erdő él a szigetcsoport területein, de innen származik a világ orchidea fajainak kétharmada is. 2009-ben több mint ötven, addig nem ismert fajra bukkantak Pápuán, többek között ugró pókokat, ciripelő békákat és különleges gekkókat találtak a biológusok. Trópusi, párás, meleg klíma uralkodik a szigetcsoporton, a legesősebb időszak október és november. A hőmérséklet a legmelegebb időszakban, decemberben és januárban a 38-40 fokot is elérheti.
Gazdaság, Pápua Új-Guinea
A Sepik folyó Pápua Új – Guinea legfontosabb kereskedelmi útvonala a belső területek és a tengerpart között. A Sepik az indonéz határ mellett fekvő magashegységben ered, útját tavak, lagunák, holtágak, vízesések, mocsarak kísérik. Az ország mezőgazdaságból él, kivitelre koprát ( a kókuszdió húsa ), kókuszdiót, kakaót, kávét, kaucsukot, pálmamagot, olajat és teát termelnek, de állattenyésztéssel is foglalkoznak, marhát, sertést, kecskét és baromfit tartanak. Pápuán réz-, arany- ezüstbányák és olajmezők is vannak
Vallás, kultúra
A Sepik folyón végighajózva találkozhatunk az ország különböző etnikai csoportjaival, melyek mindegyike saját nyelvvel és szokásokkal rendelkezik, a szigetországban nem kevesebb, mint 850 őshonos nyelv van jelen, így nyelvészetileg a világ egyik legösszetettebb területe. A nyelvek többsége csak itt és a környező szigeteken található meg. A törzsi életmód Pápua egyik legnagyobb vonzereje, a lakosság csupán 18-20 %-a él városokban. A kutatók szerint még számos olyan törzs él elszigetelten az esőerdőkben és a hegyek között, akik eddig nem találkoztak a modern civilizáció képviselőivel. A kisebb szigetek mindegyikének megvannak a maga sajátosságai. A Trobriand-szigetek lakossága például május és szeptember között látványos fesztiválokkal ünnepli a legfőbb élelmiszernek tekinthető yamgyökér betakarítását.
Társadalom, történelem
Új- Guinea szigete az őskor óta lakott hely, a kezdetektől gyűjtögető és vadászó életmódot folytattak. A számos különböző törzs a történelem folyamán harcban állt egymással, a sziget híres volt a kannibalizmusról. A mezőgazdaság korán kialakult, háziasították az édesburgonyát, cukornádat és a banánt. Az első európai aki partra szállt a szigeten Jorge de Meneses volt 1526-ban, ő nevezte el a szigetet a Pápuák szigetének. Ausztrália közelsége miatt sajnos a háborúk nem kerülték el, az I. világháborút követően Ausztrál irányítás alá került, a II. világháborúban pedig már súlyos csaták színterévé is vált, több mint 216 000 japán, ausztrál és amaerikai katona, tengerész és pilóta halt meg a szigeten. Pápua Új – Guinea 1975 óta független, de Ausztráliával szoros kapcsolatban maradt.
Jó tudni:
 • A Trobriand – szigeteken május és szeptember között látványos fesztiválokkal ünneplik a yamgyökér betakarítását
 • Európából légi úton 30 órás utazással érhető el Páua Új Guinea
 • Az állam saját légitársasággal rendelkezik, de az országot hajóval is meg lehet közelíteni Indonéziából vagy Ausztráliából
 • A városok közötti közlekedés drágább, mint a környező ázsiai államokban
 • Közlekedés szempontjából a legfontosabb járművek a kisebb-nagyobb hajók, csónakok és kenuk
 • Az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Még több Ázsia út