+36/1 312 53 47

Malajzia

 • Főváros: Kuala Lumpur
 • Terület: 329 749 km²
 • Becsült népesség: 30 000 000 ( 2014-es adatok alapján )
 • Beszélt nyelvek: maláj, angol, kínai, thai
 • Hivatalos pénznem: ringgit(1 ringgit megközelítőleg 80 forint).
 • Időeltolódás Magyarországhoz képest:  + 6 óra
Elhelyezkedés, természeti  adottságok
Malajzia délkelet-ázsiai ország, két egymástól mintegy 650 km távolságban levő országrészből áll, a Maláj félszigeten Nyugat – Malájziából és Borneó szigetén Kelet – Malájziából. Északon Thaiföld, Borneó szigetén délen Indonézia, nyugaton a Malacca szoros, keleten a Dél – kínai és a Celebesz – tenger határolja. Délen a Johori – szoros választja el Szingapúrtól. Nyugat – Malajzia középső részén sűrű erdőkkel borított hegyvonulatok emelkednek ki, ennek két oldalát alföldek övezik, legmagasabb pontja Gunong Tahan. Kelet – Malajzia partvidékét síkságok tagolják, amelyekből dél felé hegységek emelkednek ki, legmagasabb csúcsa a 4101 méter magas Kinabalu. Malájziának számos nemzeti parkja van, az UNESCO a világörökség részének tekinti a  a Kinabalu Nemzeti Parkot és a Gunung Mulu nemzeti Parkot. Az ország klímája trópusi, száraz és esős évszakok váltják egymást.
Gazdaság
Malajzia feldolgozóiparának legfontosabb ágazatai a világszínvonalú elektronika, elektrotechnika, precíziósgép-gyártás, közlekedési eszközök gyártása, vegyipar, valamint a gumi- és a fafeldolgozás. A vegyipar vezető ága a kőolajfinomítás.  Ásványkincsekben is gazdag: nagymennyiségű ón, volfrám, vas, bauxit, kőolaj és földgáz tartalékokkal rendelkezik. Mezőgazdasága is jelentős,  bár a legfontosabb élelmiszernövényéből, a rizsből behozatalra szorul. Kivitelre kókuszdiót, kakaót, teát, kaucsukot és pálmaolajat termeszt, pálmaolaj és kaucsuk kitermelésben világelső. Malájziában mintegy 60 % az erdők aránya, a fakitermelés a gazdaság egyik alappillére. Az 1960-as évek óta rohamosan növekvő fakitermelés következménye a súlyos talajerózió, amelyet napjainkig tervszerű erdőgazdálkodással próbálnak visszaszorítani.
Vallás, kultúra
A maláj kultúra nagyjából azonos az egész országban, ám szokásaik és hiedelmeik etnikai csoportonként változnak. A lakosság 53 %-a muzulmán, 17%-a buddhista, 12 %-a taoista és konfuciánus, a maradék hindu, keresztény vagy egyéb vallású. Mivel a lakosság többsége muzulmán, valamennyien a Korán tanításai szerint élnek, erkölcsi kódexük az udvariasságon, tiszteleten és harmónián alapul. A malájok nem használnak családi nevet, az első név a saját nevük, a második pedig az apai név.
Malajzia társadalma, történelme
Az időszámításunk első századában már centralizált hindu-maláj államok alakultak ki ezen a területen, az iszlám jelenlét első jelei a 14. században jelentek meg.
Jó tudni
 • Malajzia egyenlítői égövi fekvése miatt az utazóknak valamennyi ázsiai trópusi betegség, elsősorban a malária, hastífusz és a hepatitisz elleni védekezésre ajánlatos felkészülniük.
 • A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas.
 • Ne intsünk magunkhoz maláj személyt (kivéve a taxisofőröket) és ne mutassunk senkire egyetlen ujjal.
 • Ne mutassuk a talpunkat senki felé. A lábfej a test legalsó és alsóbbrendű része. Ugyanezért ne mutassunk senki felé a lábunkkal vagy a talpunkkal.
 • A fejet szentnek tekintik. Ne érintsük meg senkinek a fejét, még egy kisgyerekét sem.
 • Ne használjuk a bal kezünket evéshez, ha megérintünk valakit vagy ha átadunk és átveszünk valamit. A bal kéz tisztátalannak számít.
 • Ha vendégül látjuk maláj ismerősünket ne kínáljunk neki szeszes italt vagy sertéshúst.
 • A muzulmánoknak tilos kutyákkal érintkezni és a kutyát ábrázoló kép is tisztátalannak minősül.

Még több Ázsia út