+36/1 312 53 47

Kambodzsa

Hányatott sorsú országba vezet utazásunk, amely a huszadik század egyik legszomorúbb népirtása mellett olyan csodával is büszkélkedhet, mint Dél-Kelet Ázsia legnagyobb birodalma és annak fővárosa: Angkor. A khmer dicsőség roppant mementója hatalmas területen fekszik a várost egykor ellátó és éltető hatalmas tó, a ma is Kambodzsa éléskamrájának számító Tonlé Sap mellett. Angkori körutunk során a későbbi birodalom legkorábbi magterületein, a Roluos csoportnál fekvő Preah Ko, Bakong és Lolei templomoknál kezdjük a felfedezést, hogy azután az egyik legszebb templomegyüttest, a vörös homokkőből megálmodott és aprólékosan megfaragott Banteay Sreit keressük fel. A mai turistaközpont, Siem Reap nyüzsgő és változatos városához közelebb eső birodalmi területeken újabb csodák várnak ránk. A mostanában Angelina Jolie miatt is felkapott Ta Prohm romantikus romjai mellett olyan templomok kerülnek célkeresztünkbe, mint a naplementék remek helyszínéül szolgáló Pre Rup, a Ta Keo vagy éppen a keleti Mebon. Angkor Thom falakkal övezett városában a múlt dicsőségének olyan mementói várnak ránk a dzsungel fái között rejtőzve, mint a káprázatos Bayon, az egykori királyi palotaegyüttes főtemploma, a Phimeanakas, Baphuon lépcsős templompiramisa vagy az Elefántok és a Leprás Király méltán híres teraszai. Természetesen külön figyelmet szentelünk Kambodzsa jelképének, az egykori birodalom legnagyobb templomának, a több, mint tízezer négyzetméternyi domborművel és több száz kecses női szoborral ékes Angkor Watnak is.
 • Főváros: Phnom Penh
 • Terület: 181 000 km²
 • Becsült népesség: 12 212 306 fő
 • Beszélt nyelvek: khmer, kínai, Vietnami
 • Hivatalos pénznem: Riel. 1 KHR = 100 sen.
 • Időeltolódás Magyarországhoz képest:  + 6 óra
Elhelyezkedés, természeti adottságok

Kambodzsa Délkelet – Ázsiában fekszik, nyugaton Thaifölddel, északon Laosszal, keleten Vietnammal határos, délen pedig a Sziámi-öböl mossa a partjait. Az ország délnyugati részén találhatók középmagas hegyláncai, melyek legmagasabb pontja, a Phnom Aoral 1813 méter magas. Kambodzsa vízrajzában meghatározóak a Mekong folyó és a Tonle Sap tó.

Időjárása trópusi, éghajlatát a monszun határozza meg, júniustól novemberig tart az esős időszak, ekkor áradásokkal és földcsuszamlásokkal kell számolni. Az átlag hőmérsékelt 21 és 35 fok között van.

Gazdaság

Az országban ipara nem jelentős (fa, ruházati cikkek, gumi, rizs és hal termelése), ezért leginkább a mezőgazdaságra építenek, a Mekong körüli alföldeken rizst, batátát, cukorpálmát és trópusi gyümölcsöket termesztenek. A Tonlé Sap, gazdag élővilágával sok itt élőnek nyújt megélhetést, ám még így is nehezen tudják ellátni a népességet.

Vallás, kultúra

A khmer kultúra a khmer birodalom virágkora alatt terjedt el, leginkább a hagyományos építészet és tánc vált ismerté. Ezekre erős befolyással voltak a szomszédos országok, Sziám, India és Laosz.

A korábbi francia gyarmati múlt miatt a helyiek közül sokan, főleg az idősebbek franciául is beszélnek. A fiatalok jellemzően a khmer nyelv mellett az angolt is tanulják, illetve beszélik, jellemzően a bolti, vagy piaci árusokkal az élen.

Kambodzsában számos jelentős fesztivál és kulturális esemény van, az egyik legfontosabb a Bon Om Tuk, vagyis az ország vizi fesztiválja. Ekkor hagyományos hosszú csónakokkal, pirogokkal tartanak versenyeket amíg a Tonlé Sap folyó megváltozott folyási iránnyal a Mekong folyóba torkollik. Megemlítendő még az április közepén tartott, három napos újévi ünnep, a Chaul Chnam.

A sűrűn látogatott, turisztikai helyeken kívül a különböző gazdasági egységek délután 5 órakor zárnak, mivel a helyiek igen korán térnek nyugovóra és ezzel együtt korán is kelnek.

A szomszédos országokban jellemző túlzott fűszerezéssel szemben, a khmer konyha visszafogottabb, egymással harmonizáló ízeket használ, a három legsűrűbben használt fűszer például a koriander, menta és citromfű. Az általában a menü elején kötelezően szereplő levest követően érdemes megkóstolni az ország leghíresebb nemzeti eledelét, a grillezett, saláta-vagy spenótlevelekbe csomagolt és diós szósszal leöntött halat. A francia múltat idézik a piacokon kapható francia kenyér, vagy a sült teknősbéka, illetve békaláb. A cseh technológiával készült, jóízű sörök mellett közkedvelt a citrommal ízesített szódavíz és az úton útfélen kapható kókusztej.

Kambodzsában a buddhizmus Ceylonból induló  hinájána irányzata nyert teret, melyet az öregek tanításának is neveznek. A szinte kötelezően felvett szerzetesi lét a férfiak számára egy hétig, de akár több hónapig, vagy életük végéig is tarthat. Azok, akik életük végéig a kolostori létet választják, tanulmányaik után bhikkukká, vagyis szerzetesekké válnak.

Kambodzsa társadalma, történelme

A 2000-es évek után 11 és fél milliós populációval rendelkező Kambodzsa előrejelzések szerint 2020-ra 20 milliós lélekszámra számíthat. A Délkelet-Ázsia hivatalosan is legtisztább etnikai összetételű országát 95%-ban khmerek, a maradék 5%-ban pedig Vietnamiak és kínaiak, néhány ezer muzulmán csam és különböző hegyi törzsek lakják.

A korábbi lakóknak köszönhető építészeti remekművek Angkor, IX-XV. századi romvárosában találhatóak, mint például az egykori Khmer Birodalom gyöngyszeme, az Angkor Wat, Visnu hatalmas szentélye és az Angkor Thom-i városrész dísze, a Bayon-templom.

A korai századokban remekelő szobrászat alkotásai főként a nyolc karú Visnut, a Siva és Visnu jegyeit ötvöző Harihara istenséget és a buddhista bódhiszattvákat ábrázolják, melyek közül némelyek a fővárosi Nemzeti Múzeumban tekinthetőek meg.

Jó tudni
 • a vallási emlék megtekintésekor hosszú nadrágot vagy szoknyát, hasat és vállat takaró felső részt viseljünk, illetve a templomokba való belépést megkönnyítő papucsot, illetve szandált.
 • a felnőttek fejének érintése tabunak számít (mivel a fej a lélek helye), illetve udvariatlanságnak számít, ha lábfejünket másokra irányítjuk (különösen a Buddha-szobrokra tilos).
 • a nőknek tilos megérinteniük a szerzeteseket.
 • kötelező védőoltás nincs, de a szúnyogok által terjesztett betegségekre érdemes felkészülni megfelelő kenőcsökkel.
 • a csapvíz nem iható (és az abból készült jégkockákkal is vigyázni kell), palackozott víz vásárlása javasolt.
 • érdemes szállodákban és bankokban megoldani a készpénzfelvételt, mivel a turisztikai látványosságoknál többszörös banki tranzakciós költséggel kell számolni.
 • Hitelkártyát nem fogadnak el, külföldi fizetőeszközre vonatkozólag bevallási kötelezettség van, a helyi fizetőeszköz be- és kivitele pedig tilos.
 • katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat tilos lefényképezni. Az utca embereitől, illetve a szerzetesektől kérjünk engedélyt a fotók elkészítése előtt.
 • annak ellenére, hogy újabban már tilos, óvakodjuk a happy pizza elnevezésű ételtől, ugyanis az, a korábban fűszerként használt marihuana növényt tartalmazhat.

Még több Ázsia út