+36/1 312 53 47

Fülöp-szigetek

  • Főváros: Manila
  • Terület: 300 000 km²
  • Becsült népesség: 295 lakos/km²
  • Beszélt nyelvek: filippínó, angol, francia
  • Hivatalos pénznem: fülöp-szigeteki peso (1 peso – 56 forint).
  • Időeltolódás Magyarországhoz képest:  + 7 óra
Elhelyezkedés, természeti  adottságok

Délkelet – Ázsiában elterülő szigetállam, amely több, mint hétezer szigetből áll, ezek közül körülbelül 800 lakott, a legnagyobb és egyben a legnépesebb közülük a Luzon. A Fülöp-szigetek partjait a Dél – kínai tenger, a Sulu – tenger, a Celebesz tenger és a Fülöp – tenger mossa.

Az ország legnagyobb részét hegyek övezik, legmagasabb pontja a Mindanao szigetén található Mount Apo. A térségben gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések, hiszen csaknem ötven nagyobb vulkán található itt.

Az ország éghajlata trópusi, az esős évszak júniustól októberig tart,  de tájfunok egészen decemberig pusztíthatnak a Fülöp – szigeteken, a levegő páratartalma magas.

Gazdaság

A lakosság 30 %-a dolgozik a mezőgazdaságban, fő terményeik a kaucsuk, cukornád, kókuszdió, rizs, kukorica, banán, ananász, mangó, sertéshús, tojás, marhahús és a hal. Kókuszdió és ananász termelésben világelső, de halkonzerveivel és haltermékeivel is jelen van Európában. Ásványkincsekben is gazdag, réz – és nemesfémbányászata kiemelkedő.

Vallás, kultúra

A lakosság 83 %- a római katolikus, származásuk alapján igen sokszínű nép, vannak közöttük kínából, malájziából és indiából elszármazottak is. Ennek megfelelően az ország kultúrája több különböző  kultúra keverékének tekinthető, amely a mindennapokban, így az ország konyhaművészetében is megmutatkozik. Túlnyomó részben kanállal és villával esznek, de az utóbbi időben újra divatba jött, hogy az ételeket banánlevélen tálalva a kezüket használva fogyasztják el. Nemzeti italuk a sör.

A városi lakosság nem a Délkelet – Ázsiában megszokott hagyományos öltözékeket viseli, a férfiak sportosan öltözködnek, a nők nyárias, könnyed ruhákat hordanak.

A Fülöp-szigetek társadalma, történelme

Ferdinánd Magellán volt az első európai, aki a Fülöp – szigeteket megpillantotta, a szigetcsoportot II. Fülöp spanyol királyról nevezte el. 1898-ban az Amerikai Egyesült Államok kezébe került, majd a második világháború során Japán szállta meg. 1946 óta független állam. A Fülöp-szigetek zászlajának színeit háború idején más sorrendbe állítják: ilyenkor a vörös sáv kerül felülre.

Jó tudni
  • a csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas
  • a területre érkezőknek nincs kötelező védőoltás, de ajánlott védekezni a Hepatitis A és B, a Tífusz, a Tetanusz, a Diftéria ellen.

Még több Ázsia út