+36/1 312 53 47

Banglades

 • Főváros: Dakka
 • Terület: 144 000 km²
 • Becsült népesség: 156 692 000 ( 2014-es adatok alapján )
 • Beszélt nyelvek: bengáli, angol
 • Hivatalos pénznem: bangladesi taka ( 1 BDT – 3, 5 HUF )
 • Időeltolódás Magyarországhoz képest: + 6 óra
Elhelyezkedés, Banglades természeti adottságai
Banglades Ázsia déli részén található, nyugaton Indiával, keleten Mianmarral határos ország. A Bengál-öböl partvidékén fekszik, így az ország területének túlnyomó részét a termékeny Bengáli – alföld foglalja el, amelynek déli részét a Gangesz, a Meghna és a Brahmaputra folyók hatalmas mocsara, deltája alkotja. Az alföldet északról a Khászi-hegység pereme szegélyezi, legmagasabb pontja a Keokradong, a maga 1230 méterével. A délnyugati partvidék legnagyobb része mocsaras dzsungel, itt találhatók Földünk legkiterjedtebb mangrovepálma erdői, gazdag élővilággal (itt él például a bengáli tigris is). Banglades szubtrópusi ország, az enyhe tél októbertől márciusig, a forró, párás nyár márciustól júniusig, a meleg esős monszun – évszak pedig júniustól októberig tart. Könnyen alakul ki szélsőséges időjárás, különösen a monszun-évszakban. Ilyenkor a hatalmas esőzések miatt gyakoriak az árvizek, amelyek napokra-hetekre tönkretehetik az ország infrastruktúráját. Banglades a Föld egyik szeizmikusan legaktívabb övezetében helyezkedik el, így földrengéseknek és az azokból fakadó pusztításnak különösen kitett ország. Ennek, valamint kiterjedt és igen lapos tengerpartjának köszönhetően a cunamik is veszélyeztetik.
Banglades gazdasága
Banglades a világ egyik legszegényebb állama, agrárország. Teljes területét kisebb-nagyobb folyók hálózzák be, így a termékeny iszap és a nedves trópusi éghajlat akár háromszori betakarítást is lehetővé tesz. Ennek ellenére a túlnépesedés és az évről évre visszatérő árvizek miatt az ország számára nehézséget okoz a szegénység felszámolása. Az ország Indiával osztozik a jutatermelés világpiacán, de fő terményeik még a rizs, búza, gyapot, cukornád, tea és egyéb fűszerek is. Az állattenyésztés a kevés legelő miatt nem számottevő. Banglades iparágai közül fejlettségével leginkább a textilipar emelkedik ki.
Vallás, kultúra Bangladesben
Az ország hivatalos nyelve a bengáli, de beszélt nyelv az angol is. A népesség több, mint 80%-a muszlim, a maradék hindu, buddhista vagy keresztény vallású. Banglades a Föld tizedik legnépesebb országa, 156 millió fő él itt, ami egy ekkora ország esetében hatalmas népsűrűséget jelent. Mindkét nem képviselői hagyományos öltözéket viselnek, a férfiak bokáig érő, szoknyához hasonlítható ruhát, lungi-t hordanak, míg a nők szárit. A fehér ruha a férfiaknál a foglalkozást szimbolizálhatja, azt, hogy nem fizikai munkával keresik a pénzüket. Nőknél az arany ékszerek jelzik a magasabb társadalmi szintet. Szintén státuszszimbólum a motor, autót viszont csak igen kevesen engedhetnek meg maguknak. Tanulmányaikat az általános iskolával kezdik meg, ahol írni, olvasni, számolni tanulnak, de az oktatás korai szakaszának fontos részét képezi a Korán tanulmányozása is. A gyerekek körülbelül 75 %-a jár általános iskolába. Az általános iskolából kilépő diákoknak lehetőségük van tanulmányaikat középiskolákban folytatni, amelynek befejeztével dönthetnek arról, hogy szakmát tanulnak vagy az egyetemet választják. Az ország 56 %-a mégis írástudatlan.
Banglades társadalma, története
A nagyobb bengáli régió civilizációinak emlékei négyezer évre mennek vissza, a régióban dravida, tibeti – burmai és ausztro-ázsiai népek laktak. A ’bangla’ vagy ’ bengal’ név pontos eredete nem ismert, de a Bang nevezetű, dravida nyelvű népre vezetik vissza, mely i. e. 1000 körül lakott a térségben.
Jó tudni
 • Banglades egész területére jellemző a terrorfenyegetettség, fokozott óvatosság ajánlott az ország teljes területén.
 • Alkotmánya értelmében Banglades muszlim ország, fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, különösen a ramadan idején vagy szakrális helyszíneken.
 • A nők öltözködésük során ügyeljenek arra, hogy vállukat, karjukat elfedjék, illetve hosszú, a bokát is fedő szoknyát vagy nadrágot viseljenek.
 • Az azonos neműek közötti intimebb viszony illegális.
 • A kábítószer birtoklás, fogyasztás és a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző, akár halálbüntetést is vonhat maga után.
 • Az ország a malária és a Dengue – láz által sújtott terület, ezért ajánlott szúnyogriasztó használata, illetve a védelmet elősegítő öltözködés ( hosszú, a test minél nagyobb felületét takaró nadrág és felső )

Még több Ázsia út