+36/1 312 53 47

Ha velünk jönnek Ázsiába, együtt hajózhatunk a Li folyó karsztkúpjai között Dél-Kínában, a Mekong olykor haragos, máskor nyugodt és hatalmas vizein, vagy éppen Kerala álmos, trópusi lagúnáin. Izzadhatunk Angkor romjai közt a párás őserdőben. Együtt nézhetjük, mint olvad el az őszi ködben a Kínai Nagy Fal óriás kőkígyója, hogyan kavarog a színes forgalom nyomán a benzinfüst Delhiben. Egy indonéz kisvendéglő árnyékvetője alá húzódva várjuk meg, amíg a megbolondult monszun egy eltévedt esője még egyszer végigver az utcán. Füstölőillatot érzünk majd mindenütt: Kiotó zen kertjeiben, délindiai templomvárosokban vagy az utolsó vietnami királyok tiltott városában. Lenyűgöznek majd Tibet gyönyörű kolostorai és a pápuák rejtett völgyei.

Az óriási kontinens meghatározó kultúráinak – indiai, iszlám, kínai – hatása természetesen a gasztronómiában is érezteti hatását. Nem csupán Indiában ehetünk jó curryt, ezt a lédús ragufélét, de hasonló elven készült ételeket kóstolhatunk szerte Délkelet – Ázsiában, ahová a hinduizmussal és az iszlámmal – vagy legkésőbb a britekkel és indiai alattvalóikkal – megérkezett.

Sehol nem képesek a vegetáriánus konyhát olyan kifinomult módon értelmezni, mint Ázsia azon helyein, ahol hindu és buddhista tradíciók szabályozzák a húsfogyasztást. Kínának a lőpor és a porcelán mellett a tésztaféléket is köszönhetjük – elképesztő az a változatosság, ahogy Ázsiában ezeket a töltött, sült, főtt vagy nyers étkeket készítik. A különféle tésztalevesek földrajzilag úgy nyújtóznak Japántól Indonéziáig, akár egy nyelvcsalád, melynek mindenütt megvannak a maga – ragyogó – változatai. A végeláthatatlan tengerpartok mentén feltétlenül találunk friss halat és herkentyűt, ami csak a parázsra vár, és a trópusi gyümölcsök állandó kavalkádjáról akkor még nem is szóltunk.

Még több Ázsia út