+36/1 312 53 47

Örményország

 • Főváros: Jereván
 • Terület: 29 800 km²
 • Becsült népesség: 3 024 100 fő ( 2012-es adatok alapján )
 • Beszélt nyelvek: örmény
 • Hivatalos pénznem: örmény dram ( 1 HUF – 1, 71 AMD )
 • Időeltolódás Magyarországhoz képest:  + 3 óra
Örményország elhelyezkedése, természeti  adottságok
Örményország Ázsiában található, kis Ázsiától keletre. Északon Grúzia, keleten Azerbajdzsán, délkeleten Irán, nyugaton Törökország határolja. Területének kisebb részét a Kis – Kaukázus, nagyobb részét pedig az Örmény – felföld teszi ki. Az ország legnagyobb részét a hegyvidéki tájak jellemzik, átlagmagassága 1800 méter,de számos csúcs emelkedik 3000 méter fölé, köztük az örmények nemzeti szimbóluma, az Ararát hegy a maga 4090 méterével. Legjelentősebb folyói az Araksz, a Kaszah, a Razdan és a Debed, melyek mindegyike gyorfolyású hegyi folyó. Örményország legnagyobb tava a Szeván – tó, amelynek környéke az ország egyik legjelentősebb Nemzeti Parkja is egyben Örményország a szubtrópusi éghajlati övben fekszik, így klímája igencsak változatos, de összességében elmondható, hogy a nyarak forrók, a telek pedig enyhék. Az évszakok Magyarországhoz képest körülbelül másfél hónapos késéssel köszöntenek be.
Gazdaság
Az ország hegyvidéki jellegéből adódóan csak kis része művelhető, leginkább az Araksz folyó völgyében van jelen a mezőgazdaság, szőlőt, mandulát, olajbogyót, gabonát és zöldségféléket termelnek. nagy területen folyik azonban legeltető állattenyésztés a hegyvidéki térségben Örményország gazdag ásványkincsekben ( réz, cink, arany, ólom ) és vízenergiában, ez ad alapot az ipar vezető ágazatának, fémfeldolgozásnak. A térségben jelentős a gépgyártás és az elektronikai ipar, de nagy hagyományai vannak a kézműiparnak is úgymint a szőnyegszövés és az aranyművesség. Jereván borászatai és konyakkészítése világszerte ismert.
Vallás, kultúra
Az ország a térség leghomogénebb állama, hiszen anépesség 95 %-a örmény nemzetiségű. Az örmény nyelv számos idegen nyelvi elemet olvasztott magába, szókincsére leginkább a perzsa, az ógörög, a szír, az arab és a török nyelv volt hatással. Az itt élők ugyancsak 95 %-a örmény gregoriánus vallású, a maradék keresztény.
Társadalom, történelem
Örményországban az ásatások szerint már Kr. előtt 3000 körül gazdag kultúra virágzott a hegyvidéken található, gazdag érclelőhelyeknek köszönhetően, de már 8000 évvel ezelőttről is találtak nyílhegyeket, baltákat és késeket a térségben.Vannak akik szerint itt virágzott a bibliai Édenkert A Biblia szerint az örmények nemzeti jelképe, az Ararát hegy volt az ahol Noé bárkája megfeneklett a vízözön után. A legenda szerint Noé dédunokája, Hajk az Ararát hegy lábánál telepedett le fiával Armennel, így őt tekintik az örmények ősapjának. Az örmény fennsík valóban egyike lehetett azoknak a területeknek, ahol az emberi civilizáció kifejlődött. Az örmény királyság volt az első ország, amely államvallássá tette a kerezsténységet a IV. században. 1920-ban szovjet terület lett, de 1991-ben visszanyerte függetlenségét.
Jó tudni
 • Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások.
 • A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Örményországban is működnek
 • Örményország földrengésveszélyes zónában fekszik és gyakori földcsuszamlásokkal is lehet számolni.
 • Valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dramm kivitelét azonban korlátozzák.
 • Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.
 • Örményország elsősorban készpénzre épülő gazdaság. A hitelkártyával való vásárlás egyelőre még nehézkes, bár a szállodákban egyre több helyütt elfogadják. Pénzkiadó automatából a hitelkártyával lehet helyi valutát felvenni.
 • A legáltalánosabban elfogadott külföldi pénznem a dollár.
 • Az országra – különösen vidéken – nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik. Jerevánban orosz nyelvű színház működik, de a színház programja csak ritkán változik.
 • A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus