+36/1 312 53 47

Világörökségi helyszínek sora

Szíria öt kiemelt UNESCO világörökségi helyszínnel rendelkezik: Aleppó óvárosa, Boszra emlékei, Damaszkusz óvárosa, Észak-Szíria bizánci romfalvai, Krak des Chevaliers erődje, Palmüra romjai; amikből jelenleg négy látogatható – ezeket természetesen kiemelt helyet kapnak útitervünkben. Lássunk egy-egy fontos és érdekes információt ezekről.

a) Aleppó már a kőkorszak óta lakott település, mintegy 7000 éves történelemre tekinthet vissza. Amoriták, egyiptomiak, asszírok, babilóniaiak, perzsák, rómaiak és bizánciak mind uralták hosszabb-rövidebb ideig, mígnem a középkorban, arab fennhatóság alatt ért virágkorába. Bár a legutóbbi háború a várost nagyon megviselte, regionális központként jelentős újjáépítések kezdődtek, és immár repülőterét is ismét megnyitották.

A nagyszerü Boszrában- dr. Kuncz Ádám fotója
A nagyszerü Boszrában – dr. Kuncz Ádám fotója

b) Boszra régészeti emlékei is fennségesek: nabateus romok, római emlékek (köztük a világon legjobb állapotban ránk maradt, hatalmas római színház), bizánci palota és katedrális maradványai éppúgy várják az utazót, mint az Ajjúbidák által emelt színház és citadella, mecset és medreszék (korániskolák).

c) Krak des Chevaliers erődje nem csupán az egyik legfantasztikusabb keresztes kori emlék, de egyben a legfontosabb mementója a középkori magyar Közel-Keleti jelenlétnek. II András királyunk személyesen is megszállt a várban és komoly összegekkel támogatta is annak megerősítését és fenntartását.

Aleppo

d) Palmüra “a sivatag mátkája” az ókori Tömjénút egyik legfontosabb kereskedelmi városa, mely jelentőségében csak a jordániai Petrához fogható. Az I. világháború után feltárt maradványai, különösen is Baál templomának romjai méltán hozák meg a világhírt a terület számára. Bár Palmüra emlékeinek tragikus sorsa 2015-16-ban sajnos világszerte a Da’esh ideológiája okozta értelmetlen pusztítás szimbólumává lett, de a terület még mindig így is kiemelkedő jelentőségű, lenyűgöző időkapszulája az ókori és késő- antik világnak.

Utak