+36/1 312 53 47

Száfed, Qumrán és a zsidó spiritualitás

Természetesen legrégebb óta a Szentföldön élő vallási közösség a zsidóság. Viharos történelmüket a hanyatlások és újrakezdések egymást váltó, folytonos dinamikája jelzi. Majd minden korból maradtak ránk emlékei a zsidóság spirituális virágzásának is. Az időszámítás fordulója körüli időből ilyen a Holt-tenger menti kietlen, holdbéli tájba települt Qumrán, ahova a Jeruzsálemmel szembehelyezkedő esszénusok húzódtak vissza, s hagyták ránk a legteljesebben fennmaradt ókori zsidó könyvtárat.

Tudományos szempontból nyugodtan mondható: a Biblia értelmezése, valamint a zsidóság fejlődésének és a kereszténység kialakulásának megértése miatt a holt-tengeri tekercsek megtalálása a XX. század legfontosabb régészeti felfedezése volt. Sajnálatos módon ugyanis a későbbi hívő közösségek a Krisztus születése körüli évszázadok rendkívül érdekes és nagy jelentőségű korszakának irodalmából csak egy meglehetősen szűkös válogatást őriztek meg: azokat a műveket, amelyek identitásuk és tanításuk szempontjából számukra a legfontosabbak voltak. Ez azzal is együtt járt, hogy annak a pezsgő szellemi környezetnek a szöveges emlékei, amelyből a mai zsidóság és kereszténység kinőtt, valójában kevés nyomot hátrahagyva, szinte teljességgel elvesztek. A Qumrán környéki tizenegy barlang anyaga ezért felbecsülhetetlen jelentőségű a tudósok számára: a sokszor rendkívül apró töredékek majd félezer, teljesen ismeretlen ókori könyv maradványait őrizték meg; ráadásul egy olyan közösség irodalmát, amelynek gondolkodása több ponton hasonló volt a születő kereszténységéhez.

A Galilea hegyei közötti Száfedben pedig a késő-ókori misztikus rabbik örökségét követve alakult ki a középkorban a kabbalisztika szentföldi centruma. A város számos ősi zsinagógájával az ultraortodox zsidóságnak mai napig a szíve, bazárjában pedig a megszokottakkal ellentétben a kortárs vallásos zsidó képzőművészet legkiválóbb alkotásait találhatjuk meg.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. A zsidó spiritualitás helyszíneire, a Hol-tengeri tekercseket őrző Qumrán barlangjába Szentföld túránkon látogatunk el. Útra fel!

Utak