+36/1 312 53 47

Jeruzsálem óvárosa

Turistáknak viszonylag könnyű feljutni manapság a Templomhegyre. Végig kell állni, persze, sokszor rekkenő hőségben a várakozók hosszú sorát, egy esetlen és csúf rámpán araszolva előre, az érdeklődést azonban mindig felkelti valami. Kezdetben a komor héber és angol bilingvis feliratok, melyek figyelmeztetik a zsidó látogatókat arra, hogy rituális okokból tilos számukra a felmenetel, hiszen nem tudhatják pontosan, hol állt hajdan a Szentek Szentje, amelynek területét szentségtörés volna lábukkal érinteniük.

Nyugat felől modern metropolisz, keletről nyüzsgő arab város veszi körül azt az alig egy km²-es területet, amely a világ talán legfontosabb városa. Itt található a zsidóság legszentebb helye: a Siratófal; az egész kereszténység spirituális szimbóluma: a Szent Sír temploma; és az iszlám harmadik legszentebb helye: a Templomhegyet megkoronázó aranykupolás Szikladóm.

Jeruzsálem óvárosának négy negyedében a Szentföldet meghatározó hitek és népek képviselői élnek évszázadok óta, törékeny koegzisztenciában. Egyes helyeken 3000 év története tárul fel a látogató számára, a vaskori városfal-maradványok mellé települt, 21. századi műalkotásokat kínáló boltok találkozásánál. Szakavatott régészeti rekonstrukciók és a kortalan bazár nyüzsgő egymásmellettisége kölcsönöz utolérhetetlen hangulatot a templomok, mecsetek, és zsinagógák által átszőtt városrésznek.

A Föld Köldökét nézi a zarándok, s mint a világ különböző részeinek misztikus szerzetesei, a köldökön át a lényeget látja. Jeruzsálemet, a béke megtépázott városát, melynek szíve együtt dobban Isten szívével, s mely sóvárogva várja beteljesülését. [Xeravits Géza]

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Három világvallás szent városaként Jeruzsálem kihagyhatatlan része Szentföld programunknak, idei City túránk pedig kifejezetten e régióban kalandozik. Útra fel!