+36/1 312 53 47

Shíráz, a szúfi költők városa Iránban

Lehet ilyet mondani? Shíráz a költők, a virágok és a bor, igen, a bor városa Iránban. A város közelében, a Stein Aurél által „felfedezett” Hajji Firuz Tepén került elő a borászat egyik legkorábbi emléke. A majd’ hétezer éves, földbe mélyített hombárok falán erjesztett szőlőlé vegyi lenyomata maradt ránk. Shíráz persze inkább az iszlám időkből ismerős számunkra. A 12. századtól kezdve a leghíresebb perzsa költők és tudósok otthona volt, így kiérdemelte a Dar al-’Elm, a Tudás Háza nevet.

A mai Shíráz a füstös, nyüzsgő Teherántól ezer kilométerre fekvő hangulatos kulturális központ, ahol a városatyák rendeletek sokaságával óvják és építik a település kertjeit, parkjait. A Zagrosz meredek vonulatainak előterében a város igazi zöld ékkőként ragyog, mulaszthatatlan élményeket ígérve az utazónak.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Útra fel!