+36/1 312 53 47

Patagónia festői nemzeti parkjai

Az utazót északról lefelé haladva egyre dúsabb növényzettel, fenyőerdőkkel, gleccser óriásokkal, egyedi élővilággal várja egy világörökségekkel teleszórt terület, Patagónia, ami az egész déli kontinens tán legvonzóbb vidéke. A gauchó pusztai romantikát elhagyva, bálnavándorlás, szédületes hegyláncok, téli-nyári sí központok, a Tűzföld sivatagai, vízi élmények kényeztetnek.

A patagóniai élményeket a világ harmadik legnagyobb egybefüggő jégsapkája táplálja. A chilei Torres del Paine Nemzeti Park területén a sarkvidékihez közelítő erdőségek és a pampák káprázatos színekben elterülő növénytakaróján lépkedünk. A park központja a három jellegzetes, égbe törő gránitszarv – a Paine ősmasszívum tagjai. A guanaco-k, rókák és pumák lakta szilej vidéken az ember szinte idegen teremtménynek tűnik fel.

A határ másik oldalán a világhírű Los Glaciares Nemzeti Parkba érkezünk, melyet nevéhez méltón harmadrészben jég borít. A kristálytiszta tavakat tápláló folyók és gleccserek birodalmának fő attrakciója alassan mozgó jégmonstrum, a Perito Moreno. Mérete és hozzáférhetősége miatt ez a gleccser a park fő látnivalója – a világ egyik legszebb természeti jelensége. Érdekessége, hogy a világ gleccsereivel ellentétben nem fogy, hanem lassan gyarapszik, melynek oka máig vitatott tudományos kérdés.

Argentína legdélebbi természetvédelmi területe a Tűzföld Nemzeti Park, a pánamerikai autópálya és a lakott világ végpontja. A lenyűgöző élővilág és sziklaformák mellett ez a világvége-hangulat, ami olyan megkapó a Tűzföldre lépő számára – bár a terület legalább tízezer éve lakott. A nemzeti parkhoz tartozik a Beagle-csatorna, a Charles Darwin híres hajójáról elnevezett szűkület. Ez a kis földrajzi képződmény sok bonyodalom okozója volt Chile és Argentína között, mivel elnevezésekor nem határozták meg pontosan helyzetét, ezzel együtt a két ország itteni határait. Az 1840 óta húzódó heves vitát csak 1985-ben zárták le a felek a Vatikán közvetítésével.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Patagónia és a Tűzföld zord szépségében legközelebbi Chile-Argentína utunkon gyönyörködhetünk. Útra fel!

Utak