+36/1 312 53 47

Mendoza ritka finom borai Argentínából

Bonarda, Malbec, Criolla Grande, Cereza, Cabernet Sauvignon, Barbera, Sangiovese. A szőlőfajták, amiből kiszorítják, varázsolják a néha költői mélységeket súroló nedűt, amit úgy hívnak: argentin bor. A szellemiség, a szeretet és a kultúra, amiből megszületik a csoda kétségkívül Mendoza vidékén érezhető meg leginkább. De kóstolhatunk például Carmenérét is a chilei Colchagua-völgyben egy tartalmas Carbonada kíséretében.

Az Aconcagua-hegy árnyékából kilépő Mendoza, régi nevén Cuyo a 20. század elején vált igazi borszőlőt termelő vidékké. A 600-1000 méter tengerszint feletti magasságba törő terület a világ egyik legmagasabban fekvő borvidéke, ami virágzását a Buenos Aires – Mendoza vasút kiépítésének köszönheti. 1885-től kezdve Latin-Amerika Párizsába nem zötyögős kocsiutakon, hanem a villámsebes sínpárokon  érkezett a nemes nedű, ami néhány év alatt hatalmas keresletet alakított ki a mendozai borok iránt. A régió ma Latin-Amerika legnagyobb borvidéke, de a világ egészét tekintve is az ötödiknek számít. 1830-ban mindössze ezer hektáron folyt itt művelés, ma már 144 ezer hektárt terítenek be a szőlők. A régió egyik titka a kiegyensúlyozott klíma – a négy évszak egyike sem túl forró vagy hideg, fagy alig van, így a bogyós gyümölcs életciklusa szinte zavartalan. A másik titok a dél-európai bevándorlók szaktudása, és a Franciaországból áttelepített vörös Malbec szőlő, ami mai napig Mendoza legpatinásabb borainak alapanyaga. A Malbec szőlőt a régió magasabb vidékein, Lujan de Cuyo-ban és az Uco-völgy mentén termesztik, ahol a napsütéses órák száma szinte méterenként emelkedik – csupa jót téve a szőlővel.

A régió fővárosa Mendoza minden helyi nagy borászat központja, és természetesen az egyre virágzó borturizmus dél-amerikai csomópontja. Az 1561-ben alapított város számos múzeuma mellett kulturális csemegével szolgál a filmrajongók számára is. A “Hét év Tibetben” sikerfilm nagy részét ezen a környéken forgatta Jean-Jacques Annaud francia rendező. A máig álló óriás díszletek között a tibeti főváros, Lhásza utcarészleteit, de a Potala-palota hatalmas csarnokait is megtaláljuk.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Mendoza szőlővesszeit legközelebbi Chile-Argentína körutunkon vesszük szemügyre. Útra fel!