+36/1 312 53 47

Sán lakoma Hsipaw csendes városkájában (Mianmar)

Hsipaw egy kisebb, befogadható méretű városka Kelet-Myanmarban, ahol Sawbwa – az utolsó sán uralkodó élt az osztrák feleségével egészen 1964-ig. Az 1500 m tengeszint feletti magasságban fekvő település etnikailag rendkívül színes, bár a többséget sánok és kínaiak adják.

A frissítő, kellemes éghajlatáról is nevezetes Hsipaw szomszédságában látványos és gazdag építészeti örökséget találunk. A befogadható méretű, de annál nagyobb számú szentély-, sztupa- és pagoda-együttes miatt a várost „Kis-Bagannak” is szokták nevezni. Az óváros legmagasabb pontján lévő pagodából páratlan kilátás nyílik a folyóvölgyre és a régi kínai temetőre. Innen kissé délkeletre, a Myitnge (vagy más néven Dokhtawaddy) folyó partján rejtőzködik a Sán-palota, a már említett hercegi pár utolsó lakhelye.

Rendkívüli gazdagságú a város környékének természeti kincsei: egymást váltják a vízesések, édesvizű tavak, mesebeli sziklaalakzatok, hévizek stb. Mindezeket a helyi földművesek bőségesen termő rizsföldjei és banán ültetvényei szegélyezik.

A turizmus fellendülésével, Hsipaw sán lakosai azzal próbálják növelni városuk vonzerejét, hogy autentikus sán ételeket kínálnak, jelezve különállóságukat az ország többségi bamar kultúrájához képest. A város etnikai keveredése ellenére ez a próbálkozás mindeddig eredményesnek ítélhető. Számos családi vállalkozás keretében működő kisebb étterem kínál a nyugatiak számára egzotikus ízvilágú ételeket. A zöldséges és ritkábban előforduló húsos ételek alapvetően a Magyarországon is ismert thai-konyhára emlékeztetnek, hasonló currys rizstésztával, halas fogásokkal, salátákkal és rizsgombócokkal. Mindezekre egy átlag magyar számára még elfogadható csípősség jellemző, de ez csak a kezdet. A nyugati turistákhoz alkalmazkodva, a sán szakácsok kissé visszafogják magukat, de bármikor – ha szólunk – örömmel és büszkeséggel szolgálnak fel saját maguk íze világa szerint fűszerezett ételeket is.

Utak