+36/1 312 53 47

Hebron és a pátriárkák sírjai

Az Ószövetség szerint a Dél-Palesztina félsivatagos vidékein legeltető Ábrahám megvásárolta a mai Hebron területén lévő Machpela barlangját, hogy szeretett feleségét, Sárát ott temesse el. A hagyomány később ezt a helyszínt azonosította a három zsidó pátirárka (Ábrahám, Izsák, Jákob), és feleségeik nyughelyének. Nagy Heródes jó 2000 évvel ezelőtt magasztos szentélykörzetet épített itt ki, amelyet aztán a bizánci keresztények és a keresztes lovagok tovább építettek, díszítettek. A keresztes-kor letűntével a nagy bazilikát mecsetté alakították, de az épület udvaraiban a zsidóknak is engedélyezték kiemelkedő őseik tiszteletét.

Mára a szentélykörzet – az egész városhoz hasonlóan – a kiengesztelhetetlen harag szimbólumává vált. A szentély muszlim és zsidó területeit egy telepes által 1993-ban elkövetett vérengzés óta szigorúan elzárták egymástól, a város piacának legtöbb üzlete pedig a második intifada óta lehegesztett ajtókkal várnak békésebb időkre.

A város másik érdekessége, hogy a régióban egyedülálló módon sok mameluk épülettel találkozhatunk. A kairói központú szultanátus virágzó iszlám művészet Hebronban főként szúfi zawiya-k, azaz iskolák (medreszek) formájában maradt az utókorra, de két nagyobb mecset is ebben a stílusban magasodik.

A különböző hagyományok kézzelfogható egymásmellettisége mindennél érdekesebbé teszi a sokat szenvedett Hebron városát.

Kulturális körutazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Hebron szent helyeit legközelebb a Szentföld ösvényein programunk keretei között látogatjuk meg. Útra fel!