+36/1 312 53 47

Galilea bibliai helyszínei

A Szentföld északi, hegyes-dombos, termékeny része Galilea. A keresztény hagyományban Jézus földi működésének legfőbb területeként jelenik meg, nem csoda, hogy az egyház konstantini felszabadításától fogva templomok és monostorok tucatjai népesítik be a vidéket. Galilea ugyanakkor a zsidók számára is felértékelődik, különösképpen azután, hogy Hadrianus császár kiszorítja őket Jeruzsálemből és a déli országrészből. Bibliai hagyományok, régészeti emlékek és újkori szentélyek népesítik be a terület térképét; köztük az évezredes jelentőségű hatalmas erőd, Megiddó, vagy a késő-ókori metropolisz, Bét Seán.

Ezek a több ezer éves múltra visszatekintő települések már az egyiptomi fáraók felirataiban is ránk köszönnek. Az Újbirodalom nagy uralkodói – III. Thotmesz, I. Szeti, II. Ramszesz – mind “jártak errefelé”. Hadjárataik kitaposott útvonala, az úgynevezett Hórusz út, az egyiptomi Memphisztől egészen Szíriáig nyomon követhető. A nagy Thotmesz teljes templomfalakat vésetett tele hadizsákmányának listájával, melyet a legendás megiddói csatában szerzett meg, a beszámoló szerint Amon isten közbenjárásával.

A Genezáreti-tó partjára érve egymás mellett figyelhetünk meg 4–5. századi zsinagógákat és templomokat, a kor világszínvonalát képviselő építészeti díszekkel és bámulatos mozaikpadlókkal. A jézusi hagyományra pedig a 20. század eleji katolikus templomépítészet kiemelkedő képviselői emlékeznek, a Tábor-hegyen, Tabghában, vagy a Nyolc Boldogság szentélyénél.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Galilea pazar  dombjaira-hegyeire legközelebb Szentföld túránkon kapaszkodunk fel. Útra fel!

Utak