+36/1 312 53 47

Bagan, Mandalay és Yangon (Rangoon) top látnivalói

Burma a szerzetesek és pagodák turizmustól alig érintett országa, egymást érik a szebbnél szebb templomkörzetek a zöldellő tájban. Igazán autentikus élményt nyújt az Irrawádi-folyó lustán kanyargó vize mellett, az alkonyi párában szétnézni a tájban. A kora reggeli rituális szoborfürdetés, a Bagan sztúpái felett úszó légballonok, és a világ legnagyobb ép harangja csupán néhány különlegesség, amit Burma kínál az utazónak. Mandalay és Yangon városaiban az egyszerre modern és ősi, ázsiai és brit hangulatok sajátos keverékével találkozunk majd.

Talán egy Baganhoz hasonlsó síkot sem visel még a világ: amerre a szem ellát, aranysárga sztúpák fénylenek a zöld lombok között. 1044 és 1287 között Bagan volt a mai Mianmar (Burma) elődjének számító Pagan királyság fővárosa, és ez a presztízzsel telt pozíció meg is látszik az Irrawádi-folyó völgyének e szakaszán. Ez idő alatt jóval több mint tízezer vallási emlékmű és helyszín épült meg az alig 100 négyzetkilométeres területen. Igazi nagyvárosként gondolhatunk a középkori Baganra, ahol ne csak kereskedelmi és vallási központot képzeljünk el, de ezerszínű oktatást is. Filozófiai-pszichológiai ízű Abhidharma tudás, nyelvtan, gyógyszerészet, alkímia és jog  – mindezeket megtalálnánk a korabeli tudós központban. Talán a sokrétű elmék hatásának köszönhető, hogy mai szemmel Bagan hitélete (és építészete) szintén szerteágazó volt. A különféle Buddhista irányzatok mellett hindu iskolák és őslakos vallási hagyományok éltek egymás mellett. Ahogy a dátumból sejthető, a Pagan államnak a mongol invázió vetett véget, ami után Bagan sosem nyerte vissza egykori fényét.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Következő délkelet-ázsiai programunk egy fantasztikus látnivalót sem mulaszt le meglátogatni. Útra fel!

Utak