+36/1 312 53 47

Akkó, Jaffa és a fényes középkor

A keresztesek a 11–12. században megkísérelték a Szentföldet elhódítani muszlim uraiktól. Egy időre sikerrel jártak ugyan, ám a helyi kultúra és politikai viszonyok figyelmen kívül hagyása, valamint örökös belső megosztottságuk lehetetlenné tette, hogy hosszan tartó uralmat építsenek ki a területen. Építészetük és kulturális örökségük Jeruzsálem mellett leginkább három kikötővárosban figyelhető meg: Akkó, Jaffa, és Caesarea.

Közülük is kiemelkedő az ország északi részében fekvő Akkó. A hely. amely a leghosszabb ideig, egészen 1291-ig volt a keresztesek hatalmában. A tengerbe benyúló megerősített földnyelven fekvő óváros mindmáig a megkövült középkor érzetét kelti az ide látogatóban. Az ispotályos lovagok hatalmas erődrendszere a város szívében a keleti keresztes várépítészet páratlan remeke, kéthajós lovagterme (vagy ebédlője) fenséges egyszerűségében utolérhetetlen alkotás. A város a keresztesek távozása után sem vesztette el sokáig jelentőségét. A 18. század elején szinte másodvirágzását élte Ahmed al-Dzsazzar pasa idején. A nagyúr nem csak karavánszerájokkal és fürdővel, hanem egy hatalmas, pazar szépségű mecsettel is gazdagította építészeti örökségét. A pasa halála után több száz éves diszkrét hanyatlás jellemezte a várost, ám régészeti emlékei, illetve ma is álló ezredéves épületei továbbra is csodálatos atmoszférát kölcsönöznek neki.

Egzotikus utazásainkon a kihagyhatatlan látnivalók és a szakértő vezetés mellett különleges kulturális élményekkel is szeretnénk gazdagítani utasainkat. Programjaink kiemelt értékeiről ilyen bejegyzésekben olvashatnak, ami segíthet a nagy kaland tervezésében. Akkó középkori muszlim és keresztény emlékeit Szentföld túránkon látogatunk el. Útra fel!