+36/1 312 53 47

Agra – a koronavíruson túl

Kedves Utazóink! Kedves Barátaink!

Covid-19. Az eddig ismeretlen kód január óta mindinkább az életünk részévé lett. Félelem, karantén, terjedő betegség, és különösen: növekvő pánik…

Bár még mindig sok a bizonytalanság, hiszen néha óráról órára változik a helyzet, mégis fontosnak érzem, hogy egy kis, de kiemelkedően széles kapcsolati hálóval dolgozó, és különösen, mint a bizalmatokkal megtisztelt cég alapítója, én is megszólaljak e mindannyiunkat, és közös utazásainkat különösen is érintő kérdésben. Teszem ezt úgy, hogy még a látszatát is szeretném elkerülni, hogy egészségügyi szakértőnek, hírelemzőnek állítsam be magamat, vagy a más területeken valóban szakértő kollégáimat.

A koronavírus új, de sok szempontból hasonló jellegű kockázat, mint amikkel lassan 22 éve útról-útra, többé vagy kevésbé, de számolnunk kell, döntést kell hoznunk, amit kezelnünk kell.

1998 óta Veletek közösen, mintegy útközben éltük meg a leomló ikertornyok utóhatásait, a második öbölháború hangos, majd csendes tragédiáját, az Arab Tavasz hullámait. A SARS járványban közösen ismerkedtünk a maszkviselés szabályaival és a homlokhoz tartott hőmérő szürreális képével, és együtt néztük meg egy kiotói taxiban az izlandi miniszterelnök beszédét, amiről később tudtuk meg, hogy egy világgazdasági összeomlás előszele volt. Láttunk sok sztrájkot, tüntetést, korlátozást. És mindemellett mégis remek és igen emlékezetes közös élményeket építettünk.

Tudjuk, hogy minden kockázattal kapcsolatban két, egyformán nagy hiba az, amit el kell kerülnünk: egyfelől, hogy elbagatellizáljuk, és nem veszünk tudomást róla, a másik, hogy rosszul mérjük fel és túlreagáljuk.

Így, ahogy munkatársaimnak, Nektek, barátaimnak is a nyugalom és a megfontoltság a legfontosabb, amit tanácsolhatok. Mindenekelőtt persze tartsuk be az illetékes hatóságok utasításait. Mossunk kezet, ahogy eddig, vegyünk fel maszkot, ha szükségesnek érezzük, ahogy eddig, utazzunk felelősen, körültekintően, ahogy eddig. Egy kicsit talán még tudatosabban, még több figyelmet fordítva ezekre.

Utazási társaságként kiemelten érint minket a mostani helyzet, ezért elsődleges hivatásunknak – ahogy eddig is – a Ti biztonságotok garantálását tekintjük. Hogy elhatárolhassuk a valós kockázatokat a pániktól és mindkettőtől megkíméljünk Benneteket.

Napról napra és óráról órára követjük, nem is annyira a vírust, hanem az „Agrás” országokat érintő hatásokat, a külügyminisztériumi, biztosítós, légitársasági és egyéb szakmai útmutatásokat, levelezünk helyi partnereinkkel, kint élő barátainkkal. Figyelünk a fejleményekre, ha kell, alternatívákat kínálunk fel Nektek, átfoglalunk, kiharcoljuk a visszatérítéseket, segítünk új úti célokat választani. Tesszük ezt úgy, mintha saját családunknak szerveznénk az útjait.

Egyelőre még szokjuk a helyzetet, hogy lassan Európa lett az egzotikus terület, ahonnan „baljós információk” érik el távoli partnereinket… De jön a tavasz, és már jönnek a pozitív hírek Ázsiából. A szükséges óvatosság mellett is bízunk benne, hogy szép lassan vissza fog térni az élet rendes és klassz menete!

Reméljük, hogy néhány hónap alatt túl leszünk a járvány okozta pánikon és az Európában bevezetett intenzív óvintézkedéseken is. Bízunk benne, és ami rajtunk áll meg is tesszük érte, hogy az év második felére tervezett úti céljaink túlnyomó többsége biztonságosan utazható legyen.

Az aggodalom és a rendkívüli helyzetek mellett és után is számíthattok rá, hogy továbbra is megbízható társaitok leszünk a világ legszebb és legizgalmasabb tájain.

A további közös élmények reményében
baráti üdvözlettel,
Nagy Elek
az Agra szakmai vezetője

Nagy Elek, az Agra tulajdonos-ügyvezetője