+36/1 312 53 47

Kaiseki – a japán tapas

A címben felállított párhuzam természetesen csak asszociáció. A japánok elegáns, tradicionális, több fogásos kaiseki vacsorájának semmi köze a spanyolok házias sznekjeihez, ám a kicsi, inkább csak kóstolásnyi adagok miatt talán mégis jogosan említjük egy lapon a kettőt.

A japánok semmit sem akarnak “megúszni”. Bármihez nyúlnak, bármibe kezdenek, a végeredmény minden esetben elegánsan prezentált és kifogástalan minőségű, legyen az valamilyen technikai újdonság, komolyzene, vagy jelen esetben gasztronómia.

A kaiseki tehát: egy több (7-14) fogásból álló tradicionális étkezési forma, mely a japán gasztronómia csúcsa, és gyökerei hosszú időkre nyúlnak vissza.
A menü térségenként változó, hiszen annak összeállításánál rendkívüli hangsúlyt kap az alapanyagok frissessége, illetve a szezonalitás. Utóbbinak köszönhetően akár hetente változhat a kínálat. Minden fogást a legmagasabb minőségű alapanyagokból különös gonddal készítenek el, majd elképesztő művészi érzékkel tálalnak. Minden fogás egy valóságos műalkotás.

Bár a menü változó, annak összeállításáról a séf dönt, általában minden kaiseki az alábbi főbb fogásokból áll: előétel, szaké (műgonddal érlelt alkoholos rizspárlat, meleg csészében felszolgálva); sashimi (nyers hal, marha vagy egyéb hús, tenger gyümölcse); főtt, párolt fogás (hús, hal, zöldségek rizzsel vagy anélkül); leves; pácolt vagy ecetes fogás; valamilyen grill; végül a sort általában desszert és tea zárja.

Fentiek alapján gondolhatnánk hogy ez az egész az ételekről szól. De nem (vagy talán éppen hogy nem) ez a lényeg. Hiszen a vacsora középpontjában maga a vendég áll, aki egy hangulatos ryokanban (hagyományos japán vendégfogadó) tatami szőnyegen ülve a múltat idéző környezetben tapasztalhatja meg a japán vendéglátás szépségeit.

Tapasztalja meg velünk a kaiseki élményt! Japán Foodways 2017. október (4. nap, Kanazawa).