+36/1 312 53 47

Semana Santa Córdobában

Az utazó első gondolatai Spanyolországról a szikrázó tengerpartok, a magasztos építészeti csodák, és persze a foci. Ibéria ehhez képest Húsvét idején teljesen átalakul, mindenki mindenhol a Szent Hét ősi keresztény hagyományainak adja át magát. Kihagyhatatlan élményt jelent ilyenkor felkeresni a paradicsomi mediterrán tájat. Ezt a különleges hangulatot ragdaja meg tavaszi túránk Granada, Córdoba és Malaga ikonikus helyszínein.

A Szent Hét (Semana Santa) a jézusi Passióra emlékezik. Az utcák gyertyalángban ragyognak, a tömjénbe burkolózó hatalmas szobrokat és installációkat tömegek kísérik. Igazi processziós ünnep a Húsvét, amit a Nazarenos jellegzetes csuklyás alakjai utánozhatatlan hangulatba öltöztetnek fel. Egyszer meghitt, közös elmélkedésre készető arcát mutatja az ünnep, a csendet csak ezeréves saeták (szent dalok) törik meg. Máskor karneváli hangulat alakul ki, dobok, sípok, zenés madrigálok kísérik a felvonulókat.

A córdobai felvonulásokat évszázados múlttal rendelkező testvériségek szervezik. Andalúzia lélegzete alakad, mikor a csendes passió Córdoba történeti negyedének díszletei előtt halad el. Az egy hetes ünnepen a katolikus hit ereklyeértékű képmásait hordozzák körbe a hívők. A leghíresebb mind közül El Rescatado, melyet vasárnap vezetnek elő a Miasszonyunk katedrálisból. Húsvét hétfőjén el Cristo del Remedio de Ánimas vonul ki a San Lorenzo templomból, a sor szinte végtelen.

Minden felvonulás minden városban más és más, az ország szédítő kulturális gazdagságát tükrözi. A Semana Santa a legizgalmasabb spirituális kaland Spanyolországban.

 

h

h

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa