+36/1 312 53 47

Afrika utolsó érintetlen vízi világa

A botswanai Okavango folyó deltáját a múlt héten avatták az ezredik UNESCO Világörökségi helyszínné. A deltavidék 7770 négyzetkilométeren terül el, a vadont csatornák, erek, lagúnák tagolják ezernyi zöldellő szigetté. Itt találhatók ma a föld legnépesebb elefánt populációi. Többek között ezért is töltenek az Agra Dél-Afrika programjának kalandorai három napot is a védett területen. A kedvcsináló galériát a National Geographic fotóiból állítottuk össze.

Nem félnek a víztől A Duba síkság oroszlánjai gyakran a vizeken vágnak át a prédát hajszolva. Botswana egy a hét ország közül a világon, ahol 1000-nél több nagymacskát számoltak össze.
Fokföldi bivalyok vesznek körbe egy sérült bikát a delta Tsaro területén, így az oroszlán nem juthat hozzá a prédához. A két faj állandó közelségben él itt, jól kiismerték egymást. A bivalyok itt nem ritkán elkergetik, sőt, meg is ölhetik a csúcsragadozókat.
Elefántok és impalák gyűlnek össze a száraz évszak egyik itatójánál. A sikeres vadvédelmi programnak köszönhetően Botswanában járja a legtöbb elefánt a szavannát, kb. 150 ezer példány él itt. Nem várt következménye a sikeres programnak, hogy megnövekedett az emberek és elefántok közötti összeütközések száma a nemzeti park peremterületein.
Közelebbi kép a szomjukat oltó impalákról. Ezek a kecses állatok az Okavango legnépesebb kérődző populációjának tagjai, a szárazság és áradások által mozgatott füves legelőket követik.
Okosak, kedvelik a társaságot és a kihalás szélén állnak. Két vadkutya kölyök marakodik egy impalafalaton. A kutyák latin neve, a Lycaon pictus festett kutyát jelent.
Afrika leginkább veszélyeztetett macskaféléi a gepárdok: a nagyobb macskafélék, az élőhely zsugorodása, az illegális kereskedelem, és a nyájukat védő gazdák mind ellenük dolgoznak.
Békák is vannak: az afrikai bivalybéka a vizek ura, egészen addig, amíg a krokodil meg nem jelenik mögötte.
  A deltában élő törzsek egy férfija néz ránk a magasból, a vízililiomok és mindenféle más növény közül. A busmanok évszázadok óta a delta különleges viszonyaihoz alkalmazkodva élnek itt.