+36/1 312 53 47

Itt a vége… vagy mégsem? Az ősi maja civilizáció és a világvége

A Néprajzi Múzeum 2012 őszén útjára indítja „Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen” című új előadássorozatát abból a célból, hogy gazdag Európán kívüli gyűjteményi anyaga segítségével kalauzolja el a résztvevőket a világ távoli, egzotikus kultúráiba. Az előadásokat tartó múzeumi szakemberek ugyanis nem pusztán mesélnek ezekről a számunkra kevéssé ismert, olykor bizarr, különös szokásokat, hagyományokat őrző kultúrákról, hanem azt is lehetővé teszik, hogy az előadások során az érdeklődők testközelből ismerjék meg a múzeum raktáraiban őrzött műtárgyakat, archív film- és fényképfelvételeket tekinthessenek meg. Sőt, ha úgy gondolják, akkor a legvállalkozóbbak a múzeumi szakemberek szakavatott vezetésével, az Agra Kulturális Utazási Társaság szervezésében a helyszínen is találkozhatnak ezekkel a kultúrákkal.

Az ősi maja civilizáció és a világvége

Napjainkban valósággal elárasztanak bennünket a különféle világvége jóslatok. Szinte már fel sem tűnnek, annál is inkább, mert mindegyiket gond nélkül túléltük. Ebből a világvége-áradatból egy azonban mégis kiemelkedik, sőt évek óta tartja magát. Ezért mi mással is kezdhetnénk a világ távoli kultúráiba tett kalandozásunkat, mint az ősi majákkal, akik éppen 2012. december 21-ére ígérték a világ végét. Vagy mégsem?

A kérdés megválaszolása érdekében a múzeumi előadások keretében elmélyedünk a maják és más közép-amerikai népek teremtésmítoszaiban, kozmogóniájában, megismerkedünk időszámításukkal, írásukkal, városaikkal, s általában a kultúrájukkal. Mindezen ismeretekkel felvértezve az előadássorozat végére biztosan megtaláljuk a feltett kérdésre a választ. Vagy mégsem?

A sorozat első előadásain a Néprajzi Múzeum évezredes régészeti leletei és saját terepen készült felvételei segítségével Gyarmati János, a múzeum Amerika-gyűjteményének muzeológusa, a több mexikói és bolíviai kutatóprogramot vezető szakember kalauzolja el az érdeklődőket ebbe a különös világba, majd az előadások végeztével a legvállalkozóbbak vele tarthatnak a hajdani maja romvárosokba is. Az érdeklődők már most is izgalmas híreket olvashatnak a maja kultúráról az előadássorozathoz kapcsolódó „Itt a vége?” blogon.

 A rendezvények helyszíne a Néprajzi Múzeum, az előadások 17 óra 30 perckor kezdődnek. Az előadásokra a belépődíj 800 Ft. Bérlet is váltható. További információ és kötelező regisztráció a www.neprajz.hu weboldalon!
 

Az „Az ősi maja civilizáció és a világvége” előadások programja:

 • 2012. szeptember 12. Az ősi maják és más közép-amerikai népek világképe, teremtésmítoszai
 • 2012. szeptember 26. Maja időszámítás és írás
 • 2012. október 10. Maja prehistória körvonalakban
 • 2012. október 24. A maja városok, a csillagok háborúja
 • 2012. november 7. Királyok, harcosok, parasztok
 • 2012. november 21. Valóban világvégét jósoltak a maják 2012-re?
 • Körutazás mexikói és guatemalai maja városokban, 2012. december első felében.

A „Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen” sorozat programja:

 • 2012. ősz: Az ősi maja civilizáció és a világvége, előadó Gyarmati János
 • 2013. tavasz: Szibéria, rokonnépek, előadó Kerezsi Ágnes
 • 2013. ősz: Nyugat-Afrika, előadó Földessy Edina
 • 2014. tavasz: Amazónia, előadó Főzy Vilma és Gyarmati János