+36/1 312 53 47

Meghalt Kim Dzsong Il

Előző bejegyzésünkben részletesen bemutattuk a “Kedves Vezető” politikai karrierjének fontosabb állomásait. Pénteken még nem tudhattuk, most az utolsó állomás következik: az észak-koreai állami hírügynökség bejelentése alapján Kim Dzsong Il szombat reggel, szívroham következtében elhunyt.

A Szeretett Vezető 69 éves volt. Kim apjától, Észak-Korea alapítójától vette át a vezetést 1994-ben, és a mai napig a világ egyik legismeretlenebb politikai személyisége maradt. Szinte semmit sem lehet tudni róla, még a születési helye is ideje is titkos információnak számított a nép és a világ számára.


A hétfői gyászjelentésre küldött gyors reakciókból szemez az Al-Jazeera. A dél-koreai származású Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnöke, Ban Ki-moon részvétét fejezte ki az észak-koreai nép számára gyászukban. Kína szintén a részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek. Az Egyesült Államok, Hillary Clinton külügyminiszter szavaival élve reméli, az állam a béke útjára lép, együttműködik a világ nemzeteivel, és normális viszonyt alakít ki szomszédaival. William Hauge, az Egyesült Királyság külügyi vezetője szintén fordulópontnak látja az eseményt, melyet követően Észak-Koreának esélye lehet a nyitásra. A Japán vezetés óvatosságra int: reméli, a haláleset nem borítja fel a Koreai-félsziget egyensúlyát.

kim dzsong il

Aranyszerszám. James Bond után szabadon.

Kevéssé közismert, hogy a diktátor-archetípus Kim a filmek nagy rajongója volt. Még azt is megszervezte, hogy titkosszolgálata elraboljon Dél-Koreából egy híres színésznőt és egy rendezőt, hogy így virágoztassa fel saját filmgyártását. Kim egyes hírek szerint mintegy húszezer filmmel rendelkezett; kedvence a James Bond-sorozat volt, amiből az összes részt birtokolta.

Az “Amerika Kommandó” animációs film jelenete; egy a húszezerből?

Hírforrás: aljazeera.com, kitekintő.hu