+36/1 312 53 47

Ajánló: Most merre megyünk?

Libanonba mindenképp érdemes. A Cannes-ban elismert, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon pedig közönségdíjjal jutalmazott filmet tegnap mutatták be hazájában. Érdekes lenne ott szétnézni a széksorok között, vajon a nézők ugyanazon nevetnek, és ugyanúgy lesnek a vászonra libbenő szoknyák után, mint Kanadában? Nadine Labaki mozija (Where do we go now?) bizonyos szempontból nagyon is európai: poros falvakon elterülő pletykák, asszonyok mosolyogtató cinkossága a férfiak ellenében, egymást keresztező világnézetek. A siker titka talán nem csak az egzotikum, vagy a nevettető, “macskajajos” interpretáció – talán az, hogy Libanonban is annyit jelent megélni a hétköznapokat, a konfliktusokat, és minden mást, mint bárhol máshol. Ezért érdemes elutazni oda, és a moziban ülve megfigyelni, hogy mások is akkor mosolyognak, mikor én.

A kanadai fesztiválon a nemzetközi produkciók szakmai zsűri előtt nem versenyeznek egymással, a nézők szavazatai alapján születik meg a győztes. A Cadillac People’s Choice Award elnevezésű közönségdíj 15 ezer kanadai dolláros (több mint hárommillió forintos) pénzjutalommal jár. A trófeáról a fesztivál látogatói döntenek és a díjazott jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.

A libanoni-kanadai rendezőnő, Nadine Labaki (a képen) feminista alkotása falusi asszonyokról szól, akik arra akarják rábírni forrófejű férjeiket, hogy hagyjanak fel a vallási háborúskodással, ami a keresztények és muzulmánok között dúl. Libanon ezt a produkciót nevezte az idei legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe. A filmjében színésznőként is szereplő Labaki európai útja során értesült arról, hogy munkája kapta meg a torontói fesztivált lezáró vasárnapi gálán az elismerést. Az örömhírre Labaki közleményben reagált, amelyet a fesztivál egy programszervezője ismertetett a közönséggel. A 37 éves rendezőnő arról írt, hogy éppen a frankfurti repülőtéren ugrál boldogságában, és bár a napja rosszul indult, mert járatát törölték, a díj miatt minden jóra fordult.

Piers Handling fesztiváligazgató szerint meglepetés győzelem született, hiszen a libanoni vígjáték olyan nagyszabású hollywoodi produkciókat körözött le, mint George Clooney The Descendants és The Ides of March című filmjei. “Nadine filmje nyilván nagyon megfogta a közönséget, mert teljesen egyértelmű győzelmet aratott” – értékelte az igazgató. A Where Do We Go Now a májusi cannes-i filmfesztiválon is lelkes kritikákat kapott. A film forgatókönyvét szintén a rendezőnő jegyezte, aki a három libanoni helyszínen forgatott produkció szereposztását szinte teljes egészében amatőr színészekből válogatta.

Forrás: MTI