+36/1 312 53 47 HU | EN

A buddhista és a mogul Észak-India
Feliratkozás hírlevélre

13 nap szent helyeken, holt városokon, homokkő labirintusokon át Bódhgajától Agráig

Részletes program:

1-2. nap: Irány Ázsia!

Budapestről átszállás Delhibe, majd Bodhgayába repülünk, hogy élményeket szerezzünk a buddhizmus szülőföldjén. Szállás: Bodhgaya

3. nap: A Buddha felébredésének földje - Bihar

Reggeli után egész napos városnézésre indulunk. A kisvárosban minden jelentős buddhista ország kolostorral képviselteti magát, a hangulatos Mahabodhi főtemplom melletti sztúpák és a Megvilágosodás fája az év minden napján zarándokok sokaságát vonzza a világból. Elmerülünk a látnivalókban, és magunkba szívjuk a hely évezredes levegőjét. Szállás: Bodhgaya.

4. nap: A Keselyű-hegy és a tantrikus buddhizmus

Reggeli után igazi ősi hangulatú vidéki útra indulunk, ahol Rajgirban meglátogatunk egy hindu rituális fürdőt, majd felmegyünk a Keselyű-hegyre, ahol a később Tibetben elterjedt tantrikus buddhizmus született. Útba ejtjük a korai legendárium világához tartozó Bimbisara királyi börtönét, majd a korában rendkívül jelentős nálandai buddhista egyetem emlékeit. A zen dobok hangjának dallamaival a fülünkben térünk vissza szálláshelyünkre. Szállás: Bodhgaya.

5. nap: Ahol megmozdult a Tan kereke

Nagyon jelentős napra ébredünk. A hindu világ első számú szakrális városába indulunk, Benáreszbe (Varanasi), ahol a Gangesz partján minden eddigi elképzelésünk megváltozik az életről. De mielőtt bemegyünk a központba, megállunk az egykori Őz-ligetben (Sarnath), ahol a történelmi Buddha megkezdte a nyilvános tanítást, ezzel átírva a teljes vallástörténetet. Az itt eltöltött hosszabb idő után megyünk be a közeli városba, hogy az este már a gangesz-parti nagy Siva ceremónián érjen minket. Szállás: Varanasi.

6. nap: Benáresz - a hindu világ középpontja

Reggel hajóra szállunk a Gangeszen és részesei lehetünk a csodás látványnak, ahogy a nap első sugarai megvilágítják a szent folyót. Később a várost gyalog fedezzük fel, hogy megérezzük a Föld egyik legrégebbi településének hangulatát. Az Arany templom sikátorait, különféle templomokat, a halottégetőket látogatjuk meg, sétálgatunk a jógik, tanítók, boldogan fürdőző gyermekek között. Szállás: Varanasi.

7. nap: A hindu tantra és a kajurahói templomok

Reggeli után egészen rövid repülőútra indulunk, Kajurahoba, ahol a vidéki nyugalom csodás templom csoportokat rejt. Nincsen ennél alkalmasabb hely, hogy a hindu tantra kőbe álmodott jeleneteit fotózzuk s közben megismerkedjünk az indiaiak extrém különleges gondolkodásával és gyakorlataival. Szállás: Khajuraho.

8. nap: Orcha és a 17. századi uralkodók élete

Elhagyván Kajurahót továbbutazunk, majd Orchában ismerkedünk meg közelebbről a 17. századi udvari élet szokásaival a nagyszerű erődítmény rendszerben. Később tovább haladva vidéki utunkon Gwaliorba tartunk. Szállás: Gwalior.

9. nap: Gwalior díszítőművészete és a dzsainizmus

Itt már a szállásunk is önmagában is egy élmény, hiszen egy igazi heritage hotelben ébredhetünk. Reggel, a romantikus hotelünkben elfogyasztott kellemes kávé után felkapaszkodunk a világhírű gwaliori erődbe, mely falai látványával alighanem Észak-India egyik leglátványosabb pontja. Az épület bebarangolása után elsétálunk a dzsaina barlangok felé is, ahol a feladat a buddhizmustól való nehéz megkülönböztetés lesz. Délután a brit birodalom egyik pozitív örökségét próbálhatjuk ki, vagyis a világ egyik legnagyobb vasúti hálózatát, ami egy külön világ Indián belül. Estére érünk utunk következő ragyogó állomására, Agrába. Szállás: Agra.

10. nap: Agra és a muszlim spiritualitás

Ma korán kelünk, hiszen a Taj Mahal látványa napfelkeltében teljességében kihagyhatatlan. Körbejárjuk a szerelem emlékművét, ahol kicsit jobban megérezhetjük a muszlim misztika gyönyörű világát. Városi programunk másik csúcspontja a Vörös erőd, melynek kifinomult belső terei egyértelműen fölé kerekednek delhi testvérének, majd kirándulás Fatehpur Sikribe. Szállás: Agra

11. nap: Ó-Delhi központja és a Lódi uralkodók gyönyörű kertje

Reggeli után visszautazunk a fővárosba . Délután bevetjük magunkat az indiai főváros színes, zajos nyüzsgésébe. Először a Vörös Erődöt keressük fel. A Sáh Dzsahán által a 17. században épített erősség az angolok megérkezéséig a mogul uralkodók székhelyének számított. Majd a Germanus Gyula élettörténetéből is jól ismert monumentális Péntek Mecsetnél állunk meg, ahol imaidőben akár 25 ezer ember is végezheti a szertartást. A Lódí-kert lenyűgöző muszlim épületei között zárjuk a napot. Szállás: Delhi.

12. nap: Szikhek - dzsainák - kereskedők - aszkéták Delhiben

Reggeli után az indiai történelem különböző időszakaiból ránk maradt korai iszlám, mogul és modern időszakok mementóit keressük fel. A Qutub Minar, a világ legmagasabb tégla minaretje és az azt körülölelő épületek varázsolnak el bennünket, majd Humájún uralkodói sírját látogatjuk meg. Mahatma Gandhi elhamvasztásának helyszínén állított, kortárs, egyszerű emlékmű és a követségi negyed meglátogatása után bekukkantunk a Laksmí Nárájan templomba, a Birla család alapította szentélybe és a szikhek városi központjába. Este búcsúzásképpen megállunk egy újkori vallási felekezet, a baháí-ok, modern, lótuszvirágforma templománál is. Szállás: Delhi

13. nap: Búcsú az Istenek gyermekeitől

Hajnalban programunk véget ér és hazaindulunk. Viszlát India! Érkezés átszállás után Budapestre a déli órákban.

Önnek ajánljuk

Kapcsolódó kult bejegyzések

Kálacsakra 2014. június, Leh, Ladak, Északnyugat-India

Bizony hangulatokat szeretnénk veletek megosztani. Ezúttal a nemrég befejeződött Kálacsakra beavatás a képek témája. Volt szerencsénk egy csoporttal kint járni a két hetes esemény sorozat első napján és Somogyi Richárd valamint Pálmai Viktor jóvoltából megosztunk veletek pár, szerintünk nagyon érdekes, első kézből származó képet.

Japán ünnepel - 1. rész

Idei Japán nagykörutunkon egy igazán különleges harci fesztiválon is részt veszünk majd Himedzsiben. A Nada no Kenka Matsuri alkalmával hét csapat küzd meg egymással. A fiatal férfiak hatalmas hordozható szentélyekkel a vállukon esnek egymásnak, a cél a másik csapat ledöntése a lábáról. Két részes cikkünk Japán nagy felvonulásait veszi sorra. Agra - Társ az ismeretlenhez

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)