+36/1 312 53 47 HU | EN

Parlagi Gáspár

Születési év 1983
Végzettség vallástudomány - hellénisztikus és későantik vallástörténet szakirány
Beszélt nyelvek angol, görög

Szakmai tapasztalat

Szentendrén születtem, s – bár színésznőt soha nem szerettem – a város kulturális közege és „történelmi emlékei” (ha a kőtárban megőrzött római romokra nem túl patetikus ez a kifejezés) engem is korán megérintettek. Szerteágazó érdeklődési körömből így végül az ember külső és belső világa: a kultúra, a történelem és a vallás lett az a terület, amiben immár bő másfél évtizede képzem magam (s jó néhány éve már másokat is). Filozófiai és egyiptológiai tanulmányaim után végül vallástörténészként találtam magamra.

Az úton lét, a „más” megismerése mindig szenvedélyesen vonzott. Az utazásokat térben, időben, határokon, kultúrákon és nyelveken át egyaránt megszerettem, s mikor épp mire volt lehetőségem, örömmel gyakoroltam is. Szűkebb PhD kutatási területem a korai kereszténység, azon belül is szerzetesség kezdetei, így a későantik Egyiptom és Szíria-Palesztina világa. Ugyanakkor a Mediterráneum világa az antikvitástól napjainkig, az ókori hagyományok továbbélése, s igazából minden kultúraközi emberi interakció (az együttéléstől a kultúrtranszferen át az értelmes, érvelő vitáig) érdekel; így aránylag otthonosan mozgok a keresztény és a zsidó hagyományok területén is, s némi rálátásom van az iszlám világ sok-sok oldala közül is egy-kettőre.

Kapcsolatom az Agrával 2010-re nyúlik vissza, ekkor tartottam először előadást a felkérésükre a későantik–korai keresztény Núbia világáról. Ezt követően közös rendezvényeken és tanulmányköteteken keresztül vezetett odáig az út, hogy terepen, élőben mutathassam be az utasoknak a Kelet-Mediterráneum világának kulturális arculatait, s hogy ezekben az arcokban hogyan láthatjuk és találhatjuk meg magunkat. Mert – a nyaralással szemben – egy igazi utazásról sohasem teljesen az a személy tér vissza, aki útnak indult…


Hivatkozások

Válogatott publikációk:

  • Vallástudomány és az internet. In: Vallástudományi szemle 2007/2. 272-277. o.
  • A mennyei város képmása: a sivatag. In: Xeravits G., Nagy E. (szerk.): Szent városok, szent körzetek. Budapest: L’Harmattan, 2012. 49-66.
  • The City without(?) Women — Approaches to the Female in Early Monastic Literature. In: Xeravits G. (ed.): Religion and Female Body in Ancient Judaism and Its Environments. Berlin: de Gruyter, 2015.
  • The Letter 'Ad filios Dei' of Saint Macarius the Egyptian – Questions and Hypotheses. In: M. Vinzent (ed.): Studia Patristica XCI - volume 17: Biblica; Philosophica, Theologica,Ethica; Hagiographica; Ascetica. Leuven: Peeters. 2017. 377-384.

Útjaim

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)