+36/1 312 53 47 HU | EN

Mordovin Maxim

Születési év 1979
Végzettség ELTE BTK Régészettudományi Intézet oktatója, egyetemi adjunktus
Beszélt nyelvek angol, orosz, szlovák

Szakmai tapasztalat

Kazahsztán sztyeppéin és sivatagjában töltve gyerekkoromat, az űrhajók mindennapos látványa annyira természetessé vált, hogy sokkal izgalmasabbnak tűntek a földben lévő rejtélyek, így már nagyon korán tudtam, hogy régész leszek. Ugyan az életem úgy alakult, hogy végül Magyarországon kötöttem ki, s jelenleg a magyar középkor kutatásával foglalkozom, de a gyerekkori álom annyiban mégis megvalósult, hogy több éves projekt keretében Kazahsztánban is végezhettem kutatásokat. A Közép- és Belső-Ázsián átvezető Selyemút rejtett kincseit szívesen fedem fel az AGRA-csoportok utasainak is. Közép-Ázsiából az ott élő sokféle nép mindennapi élete, szokásaik és kultúrájuk foglalkoztat elsősorban, a történelem bármely korszakában. Rendkívül izgalmas szembesülni a már ezer éve nem létező országok és közösségek szinte kézzel tapinthatóan élő hagyományaival olyan ősi városokban, mint Khiva, Bukhara vagy Szamarkand. A sivatagok homokjában elvesző hatalmas romvárosok pedig maguk a megszilárdult történelem, falaikkal és épületmaradványaikkal emlékeztetve létezésük utolsó eseményeire.


Hivatkozások

Az egyetem elvégzése óta számos különböző helyszínen dolgozhattam a középkori Magyar Királyság egykori területén. A városi feltárások közül Szécsény és Pápa tekinthető izgalmasabbnak, várak közül pedig Drégely, Fülek és Csábrág tartoznak a kedvesebb helyszínek közé. A magyarországi régészetben is az egykori mindennapok anyagi kultúrája, tárgyi emlékei és hagyományai foglalkoztatnak. Nem egy esetben meglepő kapcsolatok és párhuzamok figyelhetők meg a legtávolabbinak tűnő vidékek között. Csábrág egykori szülöttjének, Koháry Jánosnak nyomaira bukkanni Tbilisziben, vagy Vámbéry Ármin leírásait követve Khivában barangolni legalább olyan lebilincselő, mint az eredeti helyszeneken felidézni Almásy György kazahsztáni és kirgizisztáni beszámolóit.

Legfontosabb megjelent írásai

  • Mordovin M.: Petki István, II. Rákóczi György főudvarmestere. In: Tanulmányok II. Rákóczi György 1657. évi lengyelországi hadjáratának 350. évfordulójára. Szerk.: Kármán Gábor – Szabó András Péter. Budapest 2009, 373-422.
  • Mordovin M.: Kazah-magyar régészeti kutatások a Zsetiszu vidékén. Archaeologiai Értesítő 134 (2009), 197-215.
  • Mordovin M.: Szécsény városának kora újkori palánkerődítése. (A szécsényi Pintér-háznál feltárt maradványok alapján). In: Terei György – Kovács Gyöngyi (szerk.): Várak nyomában. Tanulmányok a 60 éves Feld István tiszteletére. Budapest 2011, 149-159.
  • Mordovin, M.: Archeologický výskum komitátneho Hontianskeho hradu. Acta Historica Neosoliensia 16 (2013), 6-37.
  • Mordovin, M.: The Post-Medieval Fortifications of Earth and Timber in Hungary. Château Gaillard 26 (2014), 273-282.
  • Mordovin, M.: Posztó Pápa piacán. Veszprém – Pápa – Budapest, 2016.

Útjaim

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)