+36/1 312 53 47 HU | EN

Gyarmati János

Születési év 1959
Végzettség néprajztudomány kandidástusa (1999, MTA), egyetemi doktor (1994, ELTE BTK), régész, középiskolai tanár (ELTE BTK 1983)
Beszélt nyelvek angol, spanyol

Szakmai tapasztalat

Soha nem jártam más Európán kívüli kontinensen, mint a negyediken. Amerika, különösképpen annak latin „fele” annyi látnivalót, élményt nyújtott, annyi ismeretlen kincset rejteget még, hogy nincs bennem hiányérzet, nem vágyom különösebben más világok felé.

A Latin-Amerikával való ismerkedést több mint három évtizeddel ezelőtt egy nagyköveti Mercedes lesötétített ablakán át kezdtem Mexikóvárosban, de alig néhány nappal később már egy sörszállító traktor pótkocsiján találtam magam egy poros veracruzi úton, s azóta is otthonosabban érzem magam egy isten háta mögötti indián faluban, mint akár a legelőkelőbb szállodában.

A legizgalmasabb azonban reggelenként nekivágni a dús növényzettel borított mexikói dombvidéknek, vagy még inkább az aranyló színekben pompázó bolíviai magasfennsíknak, ahol az autóm kereke töri az éjszakai jeget, majd néhány óra múlva már pokolian éget Nap, hogy egyszer csak elhomályosítsa a délelőttönként föltámadó szél által felkavart sivatagi por vagy a fenyegető hózápor. Minden ilyen reggelben benne van egy újabb mexikói piramis vagy inka település felfedezésének izgalma, nem is szólva arról a vadászszenvedélyről, ami egy-egy ismeretlen lelőhelyen folytatott leletgyűjtés során fogja el a régészt. Ennél nagyobb izgalmat, várakozást már csak egy éppen kibontakozó régészeti jelenség, egy feláldozott jaguár föld alól előbukkanó csontváza, egy maja sztélé talapzata alatt feltáruló áldozati üreg, vagy akár egy háztartási eszközökből álló „konyhakészlet” kibontása, majd az ezekből összeillő mozaik kockáinak összeillesztése jelent annak, akit egyszer megcsapott az ezer éves prekolumbián múlt lehelete.

De hasonló, a szó szoros értelmében vett lélegzetelállító élményben lehet része annak is, aki a 65 méter magas tikali IV. piramis tetejéről akárcsak turistaként széttekintve megpillantja a többi, őserdő fölött “lebegő” piramis oromdíszét, vagy amikor az inka ösvény egyik vízeséses kanyarulata után szembetalálja magát a Fejős Pál által felfedezett Wiñay Waynának a hófödte Verónicára néző romjaival. De akkor is, amikor saját kicsinységét érzi át a világvégi Húsvét-sziget hatalmas szobrainak talapzatánál, a hatvan méter magas, több kilométer széles patagóniai gleccserek alatt vagy éppen az Iguazu-vízesésnél a lába alatt az Ördögtorokba zúduló víz erejét megtapasztalva.

Hiányozhat még bármi is a világból ezek után?


Hivatkozások

Szakmai tevékenység

  • 1983–1993: Akadémiai Kiadó, szerkesztő
  • 1993–Néprajzi Múzeum, muzeológus, Amerika-gyűjtemény
  • 1985–2006: 10 kb. három hónapos terepmunka Mexikóban, Peruban, illetve Bolíviában
  • 6 monográfia és kb. 60 tudományos cikk és tanulmánykötet
  • 2000– kb. 15 latin-amerikai út csoportvezetőként

Film és egyéb TV megjelenés

  • 1999 “A Nap fiainak földjén” I. rész Fejős Pál nyomában az inkák Szent völgyében (30 perc), II. rész A raktárvölgy (30 perc)

Egyéb

Útjaim

Miért utazzon az Agrával?

Szakértőkkel utazni elsősorban az élményben jelent különbséget. A megélés mélységében óriási eltérés lehet út és út között. Ha igazi társak tudunk lenni az előkészületekben is és kapunk elég időt Önöktől, az utazás dátuma előtt, akkor az alábbi előnyöket jelenti az Agra:

Ár garancia

Ár garancia

Agra szállás garancia

Agra szállás garancia

Szakértő magyar vezető

Szakértő magyar vezető

Biztonság

Biztonság

Prémium kényelem

Prémium kényelem

Extrém program-gazdagság

Extrém program-gazdagság

katalógus letöltése (PDF, 15 MByte)