2014.05.17

Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

2014. május 17. – 10.00–19.00 óráig – Millenáris D-csarnok

Május 17-én ismét megnyitja kapuit a Felfedezők Napja a Millenárison, és a kapuk mögött idén az Agra is bemutatkozik!

Az idei rendezvény középpontjában a barlangkutatás áll. Immár második alkalommal kóstolhatnak majd bele a látogatók a kutatóexpedíciók titokzatos világába, ismerkedhetnek meg munkájukkal, eredményeikkel. A nap folyamán előadásokon és az expedíciók standjain személyesen is megismerkedhetünk a terepi kutatás rejtelmeivel. Rendeteg szórakozás, élmény és nyeremény várja a gyerekeket, a felnőtteket – laikusokat és a szakembereket is! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogy hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Aki teljesíti a 7PRÓBA játék feladatait akár értékes utazást is nyerhet 2 fő részére, vagy a sok-sok ajándék egyikét. A rendezvény ingyenes minden látogató számára! A www.felfedezoknapja.info oldalon, naponta frissülő hírekkel szeretnénk kedvet csinálni, hogy végül személyesen is találkozhassunk a Felfedezők Napján!

Magyarország “barlangnagyhatalom”! Bár világrekorderrel alig büszkélkedhetünk, ám barlangjaink változatosságát tekintve mégis van alapja az állításnak. A magyar barlangkutatók világszerte elismerésnek örvendenek. Idén e kutatási területet szeretnék a szervezők alaposabban bemutatni sok más tudományág mellett. A Millenáris D-csarnokában a barlangkutatás standján bemutatkozik több magyar barlangász szervezet, expedíció. A nap folyamán összesen 11 előadást hallgathatnak meg neves barlangkutatóktól az érdeklődők Magyarország rejtett csodáiról, a Pál-völgyi-barlangrendszerről, a Bányász-barlangról, a József-hegyi-barlangról, de szó esik majd a világhírű Molnár János-barlangról, és a járatok kristálytiszta vize alá is merülhetünk majd gondolatban barlangi búvárok segítségével.

Különleges utazásnak ígérkezik két 3D-s vetítés is, mely a világhírű La Salle 3D International Team fotói segítségével 3 dimenzióban barangolhatjuk be a világ és Magyarország több rejtett csodáját. A kifejezetten 3D barlangi fotósokat tömörítő La Salle alkotócsoport páratlan felvételei először kerülnek bemutatásra hazánkban! Tagjai között a világ legjobb barlangi fotósai is megtalálhatók Olaszországtól Franciaországon és Kubán át Amerikáig, és még sok más helyről. A csoport tagjai rendszeresen szerveznek a világ különböző pontjaira barlangi fotós expedíciókat, melyekből később legjobb képeiket összeválogatva készítenek 3D diaporámákat. A kisfilmek között lenyűgöző felvételeket láthatunk a világ legszebb barlangjának mondott új-mexicoi Lechuguilla-barlangból, Hawai óriási méretű és különleges formavilággal bíró lávabarlangjairól, vagy Franciaország legféltettebb földalatti csodáiról. De szerepel a repertoárban magashegyi jegesbarlangok kristálytiszta jégoszlopairól, valamint a világ legkülönlegesebb barlangi ásványairól szóló összeállítás is. Ha a filmkritikusok szerint a Gravitáció volt az egyik, ami miatt érdemes volt megalkotni a 3D technikát, akkor talán ez a másik.

A rendezvény híreit nyomon követheti a szervező Földgömb magazin Facebook oldalán, a www.felfedezoknapja.hu oldalon, vagy az időképen! Találkozzunk május 17-én szombaton Budapesten a Millenáris D-csarnokában! A rendezvény szervezője A FÖLDGÖMB magazin és a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány.

Bejegyzés megosztása:

Kapcsolódó

„A Gangesz és a Duna, ahogy a magyar és az indiai gyermekek belső világában megjelenik” címmel gyerekrajz-kiállítást tartottunk, ami egy hónapon át engedett bepillantást az indiai és magyar gyerekek elképzeléseibe egymás nagy folyóiról.

Az Élő MúzeumCafé (Szépművészeti Múzeum 2013. március 21.) legutóbbi beszélgetésének meghívott vendégei között ült Nagy Elek, az Agra tulajdonos – ügyvezetője is. A téma turizmus és múzeumok kapcsolata volt, a beszélgetés pedig érdekesebbnél érdekesebb szempontokat villantott fel.